Berta Sándor

Már európai közlekedési információkat is mutat a Google Maps

Az amerikai cég szolgáltatásában 2008 óta van jelen az aktuális közlekedési viszonyokról tájékoztató funkció, ezt azonban eddig csak az USA lakosai vehették igénybe.

A Google blogjában Garay Csaba jelentette be, hogy a funkciót elérhetővé teszik az európai felhasználók egy része számára is. Így a jövőben Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Németországban, Írországban, Izraelben, Luxemburgban, Hollandiában, Szlovákiában, Spanyolországban és Svájcban is bárki tájékozódhat majd a Google Maps segítségével arról, hogy egy adott autópályán vagy nagyvárosban éppen van-e és ha igen, hol dugó. (Ez a funkció egyébként néhány hónapja Magyarországon is elérhető, a Google térkép rendszerében, a jobb oldalon, a forgalom menüpontra kattintva.)

A funkció különösen nyáron lehet hasznos segítség az utazóknak. A térképeken zöld, sárga és piros színnel jelölik a Google az utak telítettségét. A zöld szín értelemszerűen a folyamatos közlekedési viszonyokat jelöli, míg a sárga szín az akadozó közlekedésre utal, a piros pedig a dugóra. Az új funkció mind az asztali számítógépeken, mind az okostelefonokon használható.


A módosítással kapcsolatos fejlesztéseket a cég zürichi fejlesztőcsapata végezte el. A szakemberek szerint a felhasználók a változásoknak köszönhetően sokan jobban megszervezhetik majd az utazásaikat, időben elkerülhetik a torlódásokat és a dugókat, hiszen az adatokhoz azonnal, út kezdetekor, hanem út közben is hozzáférhetnek. A megjelenített közlekedési információkat 5-10 percenként frissítik, így egy dugó kialakulása esetén bárki értesülhet erről és még időben kereshet kerülőútvonalat. Emellett lehetőség nyílik arra is, hogy valaki megvizsgálja: egy adott időpontban milyen közlekedési viszonyok jellemzőek egy autópályára vagy forgalmasabb útra. Így például az ingázók megtudhatják, hogy érdemes-e más utat választaniuk, vagy nem kell dugótól tartaniuk és nyugodtan mehetnek az eredetileg kiválasztott útvonalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #6
    Útvonaltervezővel összekötötték már, hogy automatikusan elkerülje a dugókat a felajánlott útvonal?
  • tatish #5
    Azért jó dolgokat csinálnak a googlés srácok :)
    Mondjuk még amit el tudnék képzelni benne:
    - az a vonatok késése / helyzetállapota (mondjuk összefoghatnának a MÁV-val, az ők adatait használva).
    - időjárás .
    - mobilnet lefedettség (szolgáltatónként , GSM / HSPA).
    - wifi hálózatok (nyílt/zárt).
  • Magiszter #4
    Hm... nekem meg be se jön a Google Maps oldala:
    "A rendszer még mindig tölt... Túl lassú?"...stb szöveget dobja ki fent a sávba.
    A gomb-ikonok meg se jelennek és kattintani se lehet sehova... ez ám a fejlesztés :)

    Most néztem meg hogy itthon minden gépen és böngészőn ugyanezt csinálja.

    Valakinek van valami ötlete? (Minden a legfrissebb, a problémamegoldójuk meg vicc)
  • LaMeRick #3
    Amúgy pedig a piros szín Budapesten csak az átlagos-mindennapos dugót jelöli, a Margit híd környékére ilyen időpontban a piros-fekete színpárost használják. Egyébiránt elég béta még a rendszer, mert csak a főbb útvonalakat jelöli, holott lehet a kerülőutcákban sokkal nagyobb a dugó.
  • Gerygrey #2
    (Ez a funkció egyébként néhány hónapja Magyarországon is elérhető, a Google térkép rendszerében, a jobb oldalon, a forgalom menüpontra kattintva.)

    :)
  • Lukacsmacska #1
    "Így a jövőben Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Németországban, Írországban, Izraelben, Luxemburgban, Hollandiában, Szlovákiában, Spanyolországban és Svájcban is bárki tájékozódhat majd a Google Maps segítségével arról, hogy egy adott autópályán vagy nagyvárosban éppen van-e és ha igen, hol dugó."

    Ez pár hónapja Magyarországon is elérhető, a google maps-ben, forgalom néven.