Berta Sándor

Csalijárművekkel az autótolvajok ellen

Az Egyesült Államokban egy új, sikeres módszert használ a rendőrség az autótolvajok lefülelésére.

A megoldás lényege, hogy egy átalakított csalijárművet helyeznek el a tolvajok által gyakran látogatott városrészekben vagy útszakaszokon. Amint a tolvaj érdeklődését felkeltette az autó és feltöri, azonnal lefilmezi a beépített rejtett videokamera, a fedélzeti rendszer pedig az illető tudta nélkül riasztja a rendőröket.

A hatóságok ezután az autó útját GPS-szel nyomon követik, így megtudják, hogy a gépkocsi melyik raktárba vagy bontóba kerül. Amint megérkezik a tolvaj, a motor automatikusan leáll, az ajtók és az ablakok bezáródnak és az illető fogolyként kénytelen várni a rendőrök megérkezéséig. A másik lehetséges mód, hogy amennyiben a fedélzeti rendszer útközben érzékel egy járőrkocsit, akkor szintén azonnal leállítja a motort, illetve blokkolja az autókat és az ablakokat. Ezután pedig riasztja a járőröket. Az Egyesült Államokban a hatóságok kénytelenek voltak lépni, ugyanis jelenleg átlagosan minden 26. másodpercben elkötnek egy gépkocsit.



A csalijárműveket egyelőre a legveszélyeztetettebb körzetekben alkalmazzák - teljes sikerrel. A YouTube-ra már fel is kerültek az első sikeres akciókat megörökítő videók. A Washington melletti Arlington megyében a csaliautók alkalmazása előtt évente 676 járművet loptak el. Tavaly ugyanez a szám már csak 302 volt.

A rendőrök csaliként általában átalakított Honda Civiceket, Honda Accordokat vagy Toyota Camrykat használnak és azt tartják az új megoldás legnagyobb előnyének, hogy így elmaradnak a veszélyes autós üldözések, amelyek mások életét vagy testi épségét veszélyeztethetik. Dallasban ugyan felfüggesztették egy időre a programot, amikor az egyik csaliautó elromlott fékje miatt a tolvaj összeütközött egy másik gépkocsival és annak 83 éves vezetője szörnyethalt, azonban már így is eddig 245 autótolvajt tartóztattak le.

A rendőröknek tényleg csak annyi a dolguk, hogy türelmesen megvárják, amíg a tolvaj maga kerül kalickába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #89
    agent provocateur
  • passatgt #88
    sg megbízott flémkeltő?
  • GVG #87
    csaligyerek is kell a pedofilok ellen:)
  • muerte2 #86
    Oregem, te komolyan elhiszed amit irsz, akkora marhasagokat irsz hogy hihetetlen. Nem tudom miert kevered az altalad hosszuorruaknak nevezett embereket a dologba. Tudod en vettem autot es bizony nagy autot vettem, mocskos imperialista amerikait mert az tetszik. De tudod se zsido se bunozo nem vagyok, mint ahogy ez szerinted nyilvanvalo, hisz tutdam autot venni. Tudod baromi kemeny munka aran tudtam megvenni. Nem hiszem hogy a te vagy mas reszortja lenne eldonteni, hogy tolem ellophatjak-e.
  • atlagember #85
    Nálunk ez nem működne, mert a rendőrök is nyakig benne vannak az autólopás-biszniszben.
  • k9duli #84
    Nem tom leírta már valaki de ebben az ötletben semmi forradalmi nincs, esetleg a megvalósításban. Ugyanis nálunk is sok csali jármű van és a rendőrök/kommandósok figyelik az utca végéből.
    BICIKLI LOPÁS:
    Egy műsort néztem historicon bicikli lopásssal kapcsoltban.Ott nyert egy ötlet.
    Egyszerűen kicsavarod a szorításból a kormányt és kész is.Aki ráül lehet hogy még a nyakát is kitöri.Megfelelő szerszám és 5sec alatt kilazítod.
    High tech része széntin az volt hogy jeladót az ülés alá.
  • perverztata #83
    Teljes egészében egyetértek a leírtakkal. A beteg rendszerek mindíg a deviáns, normálatanul viselkedő, szélsőséges, elvakult, örök elégedetlen emberekre tudnak építeni.
    Ez 100%-os telitalálat!
  • bakvarnyu #82
    Én azt nem értem mért pont azt a kocsit lopják el ami ki van téve csalinak?
  • remark #81
    Most sem védeni akarom arrakistort, csak megjegyzem hogy teljesen másról beszél mint amire te reagáltál. (Szerintem.)
  • uniu #80
    arrakistor:Sok forumozo eleg turelmes volt veled pedig az kell, hogy mondjam, hogy sok feligazsagot szajkozol es sok butasagot is. Igy ebben a formaban lejaratod a jobboldalt, vagy ahogy mas mondta:"az eszmeinket". Sztem benned van egy jo nagy adag irigyseg is. Kivalo kommunista/munkasor lettel volna ezelott 30-40 evvel, foleg, hogy -tippem szerint- nem tobb diplomaval, nyelvtudassal mondod ezeket. Nem lehet mindenki olyan mint a templom egere es ne is akard. Nagyon csunya vilag lenne akkor, kb olyan mint Galgagyörkön. A "munkasosztaly" nem megbecsulese, csak is egyedul azok bune akik kiszolgaltatjak oket.