Berta Sándor

Elektronikus forgalmi engedélyt vezetnek be Ausztriában

Az osztrák forgalmi engedélyek jövőre teljesen megújulnak és akár az autósok pénztárcájában is elférnek majd. Az új megoldás a szakemberek szerint gyakorlatilag hamisíthatatlan lesz. Ugyanakkor az átállás senkinek sem lesz kötelező.

A sógoroknál a jogosítvány után a forgalmi engedélyek is bankkártya méretűek lesznek és meg fognak felelni a nemzetközi biztonsági előírásoknak és szabványoknak. Az új forgalmi engedélyek egységesen 20 euróba kerülnek. A váltással Ausztria követi az Európai Unió ajánlását, hiszen a dokumentumban számos olyan biztonsági ismertőjelet helyeztek el, amelyek mindegyike már önmagában is megnehezíti az elektronikus okmány hamisítását. Együttesen pedig ez a hatás még erősebb.

A forgalmi engedélyek egy chipet tartalmaznak, amely az összes fontos adatot tárolja. Az információkat digitális aláírással védik. A megnövekedett biztonságon kívül az e-forgalmik további előnye a hagyományos papírtársaikkal szemben a gyakorlatilag örök élettartam. A legfontosabb adatok - a forgalmi engedély tulajdonosának neve és címe, az autó rendszáma és engedélyezett súlya - szabad szemmel is jól olvashatók,a többi információhoz viszont csak egy leolvasó készülék segítségével lehet hozzájutni.

Aki a váltás mellett dönt, az legfeljebb két héten belül - postai úton - megkapja az új forgalmi engedélyét. Erre az időszakra az illetőnek a hatóságok egy átmeneti forgalmi engedélyt biztosítanak, amely maximum nyolc hétig érvényes és amely a végleges forgalmi engedély kézhez vétele után használhatatlan.

Mind az ÖAMTC, mind az ARBÖ osztrák autóklubok üdvözölték az átállási lehetőséget. "Egy ilyen forgalmi engedély korszerű és mindenekelőtt hamisíthatatlan" - közölte Ursula Zelenka, az ÖAMTC jogásza. Lydia Ninz, az ARBÖ szóvivője is a megnövelt biztonságot emelte ki. Mint mondta, sok autós eddig a gépkocsijában hagyta a forgalmiját, az új eszköz azonban már akár a pénztárcában vagy a zsebben is elfér. A dokumentumokat az Osztrák Állami Nyomda gyártja, amely többek között az útlevelek és a jogosítványok készítéséért is felel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #2
    ja örök élettartam. nálunk úgyis kitalálnák hogy minden műszaki meg zöldkártya vizsga alkalmával újat kell csináltatni, mint a jogsit.
  • Szemi90 #1
    Hamisíthatatlan mi? Hej, ha annyi ezresem lenne, ahányszor ezt már hallottam/olvastam...