SG.hu

Biztonságosabb GPS-szel vezetni

Kutatási eredmények igazolják, hogy a műholdas navigáció pozitív hatással van a vezetés- és a közlekedésbiztonságra.

A TNO két fő szempontot használt a központi kérdésre, amelynek témája: "Mi a műholdas navigációs rendszerek hatása közlekedés biztonságára?" A kísérletben résztvevő mintacsoport egy felhasználói kérdőív kitöltésével járult hozzá a kísérlethez Németországban, az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban. Továbbá, a TUV és DLR gépjármű teszteket folytatott le Németországban csakúgy, mint a Virginia Tech Transportation Institute az Egyesült Államokban. A kutatási program több mint három hónapon keresztül tartott és 2008 májusában ért véget. Az általános kutatási eredmények azt mutatják, hogy a műholdas navigációs rendszerek pozitív hatással vannak a vezetésbiztonságra. A vizsgálat eredményeit a TNO által végzett 2007-es vizsgálat is alátámasztja.

A kutatásban résztvevő sofőrök Európa és Amerika szerte jelezték, hogy sokkal inkább érzik úgy, hogy kézben tartják, és elővigyázatosabban vezetik gépjárműveiket, amikor navigációs eszközöket alkalmaznak. Németországban a gépjárművezetők 80%-a érzi úgy, hogy jobban uralja gépkocsiját, amikor műholdas navigációs rendszerrel közlekedik és a megkérdezettek 66%-a érzi úgy, hogy elővigyázatosabb, mint egyébként. Spanyolországban a megkérdezettek 81%-a vallja, hogy a műholdas navigációs rendszereknek köszönhetően éberségük megmarad, vagy növekszik.

A stressz csökkentésére való törekvés fontos szempontnak bizonyult a gépkocsivezetők számára és egyben az egyik legfőbb oknak, amiért leginkább szeretnek műholdas navigációra támaszkodni. A navigációs rendszerek vezetésbiztonsági szempontból is szinte minden országban a leghatásosabbnak bizonyultak. Angliában a felhasználók háromnegyede (77%-a) jelezte, hogy azért használ navigációs eszközöket, mert használatakor nyugodtabban vezet. A megkérdezettek közel háromnegyede (74%-a) vallotta, hogy sokkal nyugodtabban vezet navigációs eszközökkel, mint nélküle. A vizsgált országok mindegyikében óriási többséggel jelentették, hogy navigációs rendszerek használatával nyugodtabban érzik magukat a gépjárművezetők. Az Egyesült Államokban a felhasználók 71%-a, Olaszországban 68%-a jelezte ugyanezt.

Összehasonlítva más hagyományos navigációs módszerekkel, a kutatás azt is kimutatta, hogy a műholdas navigációs készülékek használata csökkenti a gépkocsivezetők igénybevételét. A németországi TUV/DLR és az Egyesült Államokbeli Virginia Tech Transportation Institute mérései szerint egyaránt kimutatkozik, hogy a navigációs rendszerek használatával a résztvevők igénybevétele csökken, amikor általuk ismeretlen területen, ismeretlen célpont felé autóznak. A hagyományos navigációs eszközök használata, mint például a nyomtatott térképek vagy internetes útvonaltervezők, intenzívebb megterhelésnek bizonyult.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a felhasználók többsége szerint a navigációs rendszerek használata megkönnyíti az útra való koncentrálást. Változások voltak érzékelhetőek a gépjárművezetői magatartásban, ahol a kísérlet során jármű-vezetőoktató is ült a sofőr mellett az eszközzel ellátott gépkocsiban. Navigációs rendszerrel történő vezetéskor jelentősen kevesebb vezetési hibát figyeltek meg. Az Egyesült Államokban vizsgált navigációs rendszer nélküli gépjárműveknél például sokkal több és veszélyesebb vezetési hibát észleltek, mint navigációs rendszerrel felszerelt autóknál. A kutatás hasonlóan pozitív eredményt mutat a navigációs rendszerek vezetőkre gyakorolt hatásáról.

A kísérlet bebizonyította, hogy a megtett kilométerek száma műholdas navigációs lehetőségekkel csökkent, amikor a gépjárművezető ismeretlen át, ismeretlen célpont felé halad, szemben a hagyományos navigációs lehetőségekkel. Németországban például a levezetett kilométerek száma 6,5%-val csökkent. Navigációs rendszer használatával, az utazással töltött idő szintén csökkent. Németországban például 11,2%-kal. A kevesebb levezetett kilométer, nagyobb üzemanyag megtakarítást jelent, ami kedvező hatással van mind a gépjárművekre, mind a környezetre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #7
    Amerikaban lehet ilyen:)
  • Adamul #6
    Ez mind szép és jó, de előtte kicsit régebben nem pont arról volt cikk itt az sg-n hogy kevésbé biztonságos gps-el mint anélkül? Mert még emléxem is h írta a cikkben, hogy aki minden további nélkül elhiszi a gpsnek h itt fordulj jobbra közben ott megszűnt az utca, akkor még ugyan lehet veszélyes is :D
  • torcipepe #5
    ott van a NaviTel szakbolt, annak az oldalán nézz szét.
    egy hete németbe menet csináltunk egy hosszú tesztet, de navi nélkül is el lehet menni bárhová, ha tudod, hogy melyik nagyvárosokon keresztül visz az út, a táblák megmutatják. ha navit használsz, akkor ráadásul tudod, hogy hol kell figyelni a táblákat, sok térképben benne van a sebességkorlátozás is, szól ha túlléped. kiegészítő eszközzel pedig akár percre pontos közlekedési infókat is el lehet érni olyan helyeken, ahol ki van építve.
  • uniu #4
    Nem tudok keszuleket ajanlani, de ha mar fut rajta valamelyik iGO akkor az mar tokeletes Neked:)
  • Sanyix #3
    Ez így van, nekem akár útvonalterv nélkül is jó lenne, csak látszódjon a terep egy nagyobb körzetben. Játékokban sincs útvonal, mégis sokat segít egy pötty elhelyezve egy térképen.

    BTW még nincs gps-em, és vennék egyet, főleg autózásra, de nem árt a biciklire is használható. Tud valaki ajánlani jó gépet ócsóér?
  • uniu #2
    Igen ebben is nagy segitseg. En utvonalterv nelkul is szoktam hasznalni mert foleg ejszaka jon jol, hogy latszik tobb km-re elore az ut es tudom hol erdemes elozni. Ismeretlen terepen, hegyekben pedig aranyat er, nem is az elozesek miatt, hanem azon biztosan latszodik egy hajtukanyar.
  • Sanyix #1
    Ez bizony így van, én is nyugodtabb lennék ha egy tök ismeretlen helyre menet nem azon paráznék hogy ó hol nem kanyarodok le, vagy lekanyarodok, vagy a cirkalmas úgysearramegyazútamerrelátszikéslogikuslennehanemtökmásfelé tudom merre kell menni.