Berta Sándor

Intelligens autókat fejlesztenek Németországban

Német mérnökök és informatikusok olyan személygépkocsik létrehozásán fáradoznak, amelyek képesek - akár a vezető beavatkozása nélkül, önállóan is - közlekedési döntések meghozatalára. Amennyiben a program sikeres lesz, létrejöhetnek a baleseteket maguktól kikerülő, a benzinkutakba vagy a szervizekbe önállóan betérő autók.

A projektben számos szervezet és egy egyetem vesz részt, a munkákat a Német Kutatási Egyesület (DFG) koordinálja. A kutatócsoportok tagjait, mérnököket és informatikusokat az ország legkülönbözőbb oktatási és kutatási intézményeiből, például a Müncheni Műszaki Egyetemről, a Karlsruhei Egyetemről és a német hadsereg (Bundeswehr) Neubibergi Egyeteméről válogatták össze.

"Hosszú távú tervünk az, hogy az újonnan kifejlesztett személygépkocsik képesek legyenek az önálló döntéshozatalra, felismerjék, megértsék a környezetüket vagy a körülöttük történő eseményeket és ez alapján - akár önállóan is - döntéseket hozzanak meg. Így megvalósulhat az, hogy a vezető pillanatnyi akadályoztatása (rosszullét, elalvás, pszichológiai cselekvőképtelenség stb.) miatt és mellett elkerülhetők legyenek például a balesetek" - nyilatkozta Christoph Stiller, a Karlsruhei Egyetem Különleges Kutatási Részlegének (SFB) szóvivője.

A projekt keretében kiemelt feladatnak számít a különböző audio- és főleg videószenzorok, valamint a fedélzeti számítógépek fejlesztése, illetve a meglévő rendszerek tökéletesítése, még gyorsabbá és megbízhatóbbá tétele.

Az autók feladata lesz például az adott közlekedési sávban való haladás, vagy egy másik sávra való áttérés (elkanyarodás, az autópálya-kijáratokhoz való besorolás, a közlekedési táblák (sebességkorlátozás, előzéstiltás, útszűkület stb.) és jelzőlámpák leolvasása, sebességcsökkentés, más járművek közlekedésére való figyelés (például egy irányíthatatlan jármű kikerülése). A program részét képezi két vagy több intelligens autó működésének összehangolása is.

A projektet minden nagy német autógyártó cég támogatja, így szinte biztosra vehető, hogy a tervezett 12 éves határidő előtt fel fognak bukkanni az első intelligens autók, a Knight Rider sorozatból megismert K.I.T.T. huszonegyedik századi utódai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #27
    Az igazán intelligens autó az lesz, ha majd felismeri az építkezések után évekig feleslegesen kintfelejtett 40-es táblákat! És nemcsak hogy nem tartja be, hanem odamegy a tábla kintfelejtőjéhez, és addig rugdossa, amig be nem sz***ik
  • Praetor #26
    Teljesen egyetértek.
  • lmisi #25
    -Szerintem egy benzines lexust nem nehéz 16 fölé kergetni nehézlábúaknak. Csak gondolom a szervízeseknek kínos lett volna ezt feszegetni. Ahogy egy 4l benzines bömbi sem jön ki 20l alatt ha tapossa valaki. Csak még 1-2 liter olaj is belemehet.
    Hibás, kevésbé összerakott darabok sajnos minden márkánál előfordulnak. Sajna igaz ez a Toyotára is. Tény, bömbikben-merdzsokba gyakoribb a kevésbé sikerült darab.
    -Namost az eredeti témánál maradva. Urbánus legendák szerint egyes bömbiszériákat havonta kellett vinni a szervízbe, ahol meg is kapták a legujjabb szoftot...
    - Elöször a német kutatóknak a botrányos vészfékrendszereket kellene gatyába rázniuk és csak után a csillagos eget célozgatniuk.
    Pl. Nem csak ideális körülmények között kell működnie, hanem gyakorlatilag bárhol.
    - Jó lenne végre 20 évre tervezett elektrónikákat látni. Azaz 20 évig hibamentesen, karbantartás nélkül kéne működnie (No mozgó alkatrészekre!!!).
    - Másodszor mesterséges tájékozodás rohadt nehéz feladat. A kutatóknak csak addíg nagy az arcuk amíg a zsíros támogatási összegekért lobizznak. Addíg mindent megigérnek. De amikor a felelősségre kerül a hangsúly. Azaz az elektronika idéz elő egy balesetet akkör csönd és ...szag. Rossz időben, hibásan felrobbanó légzsákok miatt eddíg is volt kártérítés, csak a civileknek kicsit nehezebb a bizonyítás.
  • wmatyi #24
    A cikkben nem lett kellőképp megvilágítva, de az "intelligens" autók összehangolásával meg lehet valósítani a autóutak terhelésének optimalizálását, azaz a dugómentes közlekedést.
    És engem nagyon nem zavarna ha a napi 2x40 perces kötelező vezetési élmény helyett valami sokkal hasznosabbal foglalkozhatnék.
  • Praetor #23
    bocs.

    LinkLink
  • Praetor #22
    De csak a kedvedért itt a hivatalos adatlap:

    http://www.bmw.hu/index.php?/Magyar/www/Termekek/Szemelygepkocsik/BMW_5/tartalom&katid=12&itemid=312&showtyp=5

    560Nm 2000-es fordulaton...
  • Praetor #21
    Némi gúnyt vélek felfedezni a szavaidban...

    Amúgy tévedsz. 270LE motorja van és alapból 500Nm nyomaték fölött produkál. Ez dízel járgány, és a speckó turbófeltöltő miatt ez nem is csoda. A 10-12L-es fogyasztás meg átlagos. Persze ha az ember kihasználja a kraftot, akkor az nem 10L lesz.

    Amúgy ez az idei modell. A külön vásárolható tuning szettel (ez szimpla chip tuningot jelent) az 500Nm fölötti nyomatékot 700 Nm fölé pakolja és a 270LE-ből 320-at csinál. Ez nyilván nem változatlan fogyasztás mellett éri el.

    Technológiailag nem elmaradottabbak a német autógyárak a japánokkal szemben. A mercédesz smart ágazata például évek óta jelentős veszteséget termel a technológiai fejlesztések miatt. A mercinek mégis megéri, hiszen a fejlesztések eredményeit a többi modellnél is hasznosítani tudja.
  • Komolytalan #20
    Persze, 500Nm+ nyomaték, 10L- fogyasztás, 2000LE/henger tejlesítmény, 300-nál, kettesben. Ismerjük a BMWket (meg a gazdáikat), nem kell őket bemutatni:-P
  • Praetor #19
    Hja, és nem mondható el róla, hogy laikus lenne autó témában.
    És az általa használt járműpalettán is látszik, hogy nem egy német márka fanatikus.
  • Praetor #18
    Hát nemtom, de egy ismerősöm pár hónapja adta el a lexusát, és vett egy 5-ös BMW-t. A Lexusnak voltak fogyasztási problémái, és a szervízben sem tudtak vele mit csinálni. A BMW-vel meg semmi gond. Már tervezi, hogy lecseréli egy még erősebb BMW-re (asszem 535-ösre, aminek 500 Nm fölött van a nyomatéka). 10L körül van ennek az 535-ösnek a fogyasztása (dízel), míg a volt lexus 16L alatt nem ment. A Lexus előtt volt 607-es peugeot-ja, előtte meg S80-as volvója, volt még valami renault-ja is közben, de hogy előtte milyen autója volt, azt ne kérdezzétek...