SG.hu

Pánikolnak a kínai taxisok, mert pár év múlva már nem lesz munkájuk

Közgazdászok és iparági szakértők szerint a fuvarmegosztók és taxisok az első olyan munkavállalók közé tartoznak világszerte, akiket a mesterséges intelligencia által okozott munkahelyvesztés veszélye fenyeget, mivel több ezer robottaxi érkezik a kínai utcákra.

Liu Yi Kína 7 millió taxisa közé tartozik. A 36 éves wuhani lakos idén kezdett el részmunkaidőben vezetni, amikor az építkezések országszerte lelassultak, mert a települések eladatlan lakásokban bővelkednek. Most egy újabb válságot jósol, miközben az autója mellett állva figyeli, hogy a szomszédok vezető nélküli taxikat rendelnek. "Mindenki éhezni fog" - mondta a wuhani sofőrökről, akik a Baidu technológiai óriás leányvállalata, az Apollo Go robottaxijaival versenyeznek. Az Apollo Go közölte, hogy év végéig 1000 darabot tervez telepíteni Wuhanban, és 2030-ig 100 városban kíván működni.

Az önvezető technológia még kísérleti stádiumban van, de Kína ellenállás nélkül engedélyezi a kísérleteket, szemben az Egyesült Államokkal, ahol a balesetek után vizsgálatok indulnak és a hatóságok felfüggesztik az engedélyeket. Legalább 19 kínai városban folynak robotaxi- és robotbusz-tesztek, hét városban pedig legalább öt nagyvállalat végez emberi vezető nélküli teszteket: Apollo Go, Pony.ai, WeRide, AutoX és SAIC Motor. A japán Toyota Motor által támogatott Pony.ai 300 robotaxit üzemeltet, és 2026-ig további 1000-et tervez. A vállalat alelnöke szerint a robotaxiknak öt évbe telhet, mire fenntarthatóan nyereségessé válnak, és ekkor "exponenciálisan" fognak terjeszkedni.

A WeRide autonóm taxikról, furgonokról, buszokról és utcaseprőkről ismert. Az AutoX - amely mögött az e-kereskedelmi óriás Alibaba Group áll - olyan városokban működik, mint Peking és Sanghaj. A SAIC 2021 vége óta üzemeltet robotaxikat. "Kínában gyorsulást tapasztalunk. Most már nagy ütemben adják ki az engedélyeket" - mondta Augustin Wegscheider, a Boston Consulting Group ügyvezető igazgatója. "Az Egyesült Államokban sokkal fokozatosabb volt a folyamat". Az Alphabet Waymo az egyetlen amerikai cég, amely személyzet nélküli, viteldíjat szedő robottaxikat üzemeltet. Több mint 1000 autója van San Franciscóban, Los Angelesben és Phoenixben. A General Motors által támogatott Cruise áprilisban kezdte újra a tesztelést, miután egyik járműve tavaly elütött egy gyalogost. A Cruise három városban működik, és a biztonság a fő küldetése.


"Egyértelmű ellentét van az USA és Kína között", a robotaxi fejlesztők sokkal nagyobb ellenőrzéssel és magasabb akadályokkal néznek szembe az Egyesült Államokban, mondta John Krafcik, a Waymo korábbi vezérigazgatója. A robotaxik Kínában is biztonsági aggályokat vetnek fel, de a flották egyre szaporodnak, mivel a hatóságok a gazdasági célok támogatása érdekében engedélyezik a tesztelést. Tavaly Xi Jinping elnök fejlődésre buzdító jelszava regionális versenyt indított el. Peking júniusban korlátozott területeken jelentett be a tesztelést, Guangzhou (Kanton) pedig ebben a hónapban közölte, hogy az egész városban megnyitja az utakat az önvezető kísérletek előtt. Néhány kínai cég már próbálkozott autonóm autók tesztelésével az Egyesült Államokban, de a Fehér Ház be akarja tiltani a Kínában kifejlesztett rendszerekkel rendelkező járműveket. A Boston Consulting munkatársa, Wegscheider az elektromos járművek támogatásához hasonlította Kína autonóm járművek fejlesztésére irányuló törekvését. "Ha egyszer elkötelezik magukat" - mondta - "elég gyorsan haladnak".

Kínában 7 millió regisztrált taxisofőr van, szemben a két évvel ezelőtti 4,4 millióval, derült ki a hivatalos adatokból. Mivel ez a szakma gazdasági lassulások idején utolsó mentsvárként munkahelyeket biztosít, a robotaxik mellékhatásai arra késztethetik a kormányt, hogy a fékre lépjen, mondták közgazdászok. Júliusban a robottaxik által okozott munkahelyvesztésről szóló viták a közösségi média-keresések élére kerültek, többek között a következő hashtagekkel: "A vezető nélküli autók ellopják a taxisok megélhetését?".

Wuhanban Liu és más taxisofőrök az Apollo Go járműveit "hülye reteknek" nevezik - ez a helyi dialektusban egy szójáték a márkanévre -, mondván, hogy forgalmi dugókat okoznak. Liu aggódik a Tesla teljes önvezető (Full Self-Driving) rendszerének közelgő bevezetése miatt is - amely még mindig emberi sofőrt igényel - és az autógyártó robotaxi ambíciói miatt. "Attól tartok, hogy a retek után a Tesla is jönni fog". Egy másik wuhani sofőr, a 63 éves Wang Guoqiang úgy látja, hogy az olyan munkavállalókra leselkedik veszély, akik a legkevésbé engedhetik meg maguknak munkahelyvesztést. "A taxizás a legalacsonyabb rétegnek való munka" - mondta, miközben figyelte, ahogy egy Apollo Go jármű parkol le a taxija előtt. "Ha kiirtják ezt az iparágat, mi marad nekünk, amit csinálhatunk?"


Chen Zhuo, az Apollo Go vezérigazgatója májusban azt nyilatkozta, hogy cége lesz "a világ első kereskedelmi szempontból nyereséges" autonóm vezetési platformja. A Haitong International Securities becslése szerint az Apollo Go évente közel 11 000 dollárt veszít egy autóval Wuhanban. Egy alacsonyabb költségű modell lehetővé tenné, hogy az egy járműre jutó éves nyereség közel 16 000 dollár legyen, véli az értékpapírcég. Ezzel szemben egy ember által vezetett taxi összesen körülbelül 15 000 dollárt keres a sofőr és a platform számára. A közgazdászok szerint a munkahelyek automatizálása hosszú távon előnyös lehet Kínának, tekintettel a népesség csökkenésére. "Rövid távon egyensúlyt kell teremteni az új munkahelyek létrehozása és a régi munkahelyek megsemmisítése között" - mondta Tang Yao, a Pekingi Egyetem közgazdaságtan docense. "Nem feltétlenül kell a leggyorsabb sebességgel haladnunk, hiszen már az élen járunk".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #11
    "A tisztan elektromos autok eseten tenyleg kevesebb alkatresz kell, "
    láttad már a Tesla villanymotorját?


    ezen a panelen több alkatrész van mint az egész Ottó/Dízel motorban összesen. És ezek mindegyike képes külön-külön elromlani.
    És akkor még ott van a vezérlő elektronika (mert ez csak a motort szabályozza) ami az egész autót irányítja. Kb. mint egy hagyományos autóban. Szóval mítosz az, hogy kevesebb alkatrészből áll. Sokkal több alkatrészéből áll. Ami igaz az az, hogy kevesebb mechanikus alkatrészből áll.
  • kvp #10
    "De a nagy tömegeket a beszállítók, az alkatrészgyártók alkalmazzák. Ez a láthatatlan tömeg fog eltűnni a munkaerőigényből."

    Egy teljesen automata auto eseten tobb alkatresz kell az azonos felszereltsegu, de ember vezette jarmuhoz kepest. Foleg tobb szenzor es komplexebb elektronika kell. Ezzel szemben a csak ember vezette autoban van pluszban kormanykerek es pedalok. A vegyes felhasznalasu autokba raadasul minden kell, tehat meg tobb alkatreszt igenyelnek. Ez nem csokkenti a beszallitok feladatait.

    A tisztan elektromos autok eseten tenyleg kevesebb alkatresz kell, de a ajtaslancot leszamitva minden mas ugyanugy kell az elekromos autoba mint a hagyomanyosakba (fek, ulesek, konzol, kezeloszervek, legkondi, hutorendszer, mediarendszer, lampak, kulso es belso burkolat, stb.) A beszallitok szamara csak a hajtasrendszer egy resze valtozik, a belso egesu motorbol, az inditomotorbol es generatorbol egy vagy ket villanymotor lesz, de a differencialmu, a kihajtas, a fekrendszer ugyanugy marad, sot sok esetben ugyanazokat a hagyomanyos alkatreszeket igenyli mint az eddigi autok. Szinte csak a motorgyartas valtozik es lesz a belso egesu motorbol es a valtobol villanymotor + aksi + toltoaramkor, viszont ez az a komponens amit eddig jellemzoen nem beszallitok, hanem az autogyartok hazon belul keszitettek.

    Miert gondoljak sokan azt, hogy masfajta ulest, naptetot vagy lampakat kell szallitani egy automata elektromos es egy benzines embervezette jarmube?
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2024.08.14. 09:34:48
  • inkvisitor1978 #9
    Az autógyártás robotizált része a hírekbwn szereplő összeszerelő üzemek. De a nagy tömegeket a beszállítók, az alkatrészgyártók alkalmazzák. Ez a láthatatlan tömeg fog eltűnni a munkaerőigényből.
  • Palinko #8
    Igen egyrészt igazad van, másrészt meg az autógyártás annyira robotizált, hogy klasszikusan az a hír szokott lenni, hogy több 100 millió dolláros beruházás és majd 50 ember dolgozik ott... Meg egyébként is arra tart a világ, hogy ezt a problémát meg kell előbb utóbb oldani és elhiszem hogy sok probléma van az alapjövedelemmel meg rengeteg kritika éri, de nem nagyon látszik más kiút, mert oké sok új szakma is létrejön, de igazából már a mostaniak többsége ilyen kitalálták, hogy legyen és mesterséges igényt generáltak rá.
  • kvp #7
    "Jó kis clickbait hír...Amíg nem mennek sínen,nem lesz áttörés."

    Robottaxik eseten kvazi mehetnek "sinen", mert a limitalt korzet miatt az osszes ervenyes utvonal bedigitalizalhato kezzel vegigvezetve. A jarmunek csak azt kell tudnia hogy hol van es kovetnie a korabban felvett virtualis vonalat. Ha valami az utjaba kerul, akkor megall es megvarja amig szabadda valik az ut vagy egy emberi operator masra nem utasitja. (akar egerrel berajzolva, hogy merre menjen tovabb)

    A teljesen automata jarmuvek eseten a kihivas az lenne, hogy adaptalodni tudjanak az ismeretlen kornyezethez. De ez level4 eseten nem szukseges es egy varosi taxinak (vagy busznak) ez boven eleg.
  • barret #6
    Jó kis clickbait hír...Amíg nem mennek sínen,nem lesz áttörés.
  • kvp #5
    Az automata elektromos autok megjelenese tobb hatassal jar egyutt:
    - a robottaxik csokkentik a soforok megelhetesi lehetosegeit
    - az elektromos autok elso generacioja noveli az autok arat
    viszont:
    -az automata autok elterjedese noveli azok szamat akik sajat autot tarthatnak (de auto vezetesere nem kepesek, pl. gyerekek, idosek)
    - az elektromos autok elterjedesevel lehetseges a belso egesueknel olcsobb, kis hatotavolsagu jarmuvek gyartasa (pl. iskolaba jaros automata elektromos auto gyerekeknek, bevasarlokocsi idosoknek)
    - az automata berautok piaca noveli a szukseges kiszolgalo szemelyzet szamat is, az a sofor aki eddig taxit vezetett majd takaritott, ezentul takarithat foallasban mert tobb automata taxi jut ra

    "Nem keletkezik annyi extra munkahely, ami pótolná a kieső mennyiséget. "

    Ez a 4. ipari forradalom lenyge. Keletkeznek uj munkahelyek, de vagy jelentosen magasabb vagy jelentosen alacsonyabb kvalifikacioval mint a megszuno munkak.

    " Nem mindenki alkalmas programozónak, főleg hogy a szakértői rendszerek (valós AI még nem elérhető) elsősorban a kezdő programozók munkáját veszi el, ami létszükséglet a profik pótlásához,"

    A szakertoi rendszerek a programozo technikusok munkajat veszik el, amiket szinte egyaltalan nem kepeznek es igy a kezdo mernokok kenytelenek vegezni a szakmunkanak szamito favagast (a kodolast) is. A gyorsan kikepzett programozok valojaban csak technikusi szintre kerulnek tudasban. Oket lehet potolni, de eleve hiany van beloluk. Az meg, hogy az atlagos embernek a tintapatron es papir tolto, a rendszergazda, a programozo es a tesztelo is informatikus mernoki munkanak szamit nem jelenti azt, hogy nem betanitott munkasokrol es technikusi munkakorokrol van szo. A tenyleges mernokok feladata csak a rendszer- es programtervezes lenne, ami a jelenlegi MI mellett is szukseges. Egy auto gyartasakor sem a tervzomernok fogja beallitani az osszes szerszamgepet, aztan kezelni oket a gyartas soran es pakolgatni a raktarkeszletet. Szoftverfejleszteskor is a mernoki munka veget er a rendszer- es programtervek megszuletesekor, utanna mar csak a technikusi szintu kod es adatlapatolas van (kodolas, teszteles, dokumentacio, stb.).

    Szerintem az autoforgalom automatizalasa es az elektromos atallas novelni fogja az utakon levo jarmuvek szamat, amennyiben a nyugat hagyja ervenyesulni a tomegtermeles arcsokkento hatasait. (tehat effektiv atadja piacat Kinanak) Persze ez munkahelyek megszuneset jelenti sok kis tudassal vegezheto szakmaban, de ne feledjuk el, a liftkezelo is egy szakma volt regen. (az elso lifteket egy menet/fek karral iranyitottak mint a villamosokat, kesobb pedig csak a kezelo nyomkodhatta a gombokat es ember reagalt a lift hivasara is) Hasonlo megszunt szakma a telefonkozpontos is, ahol kezdetben minden hivas tobb telefonkezelo emberen ment at es kezzel dugdostak (route-oltak) a hivasokat egyik kozpontbol a masikba. A soforok es vonatvezetok megszunese csak ennek az automatizalasi folyamatnak egy ujabb lepese. (lasd 4-es metro Budapesten, gyakorlatilag egy jo nagy vizszintes lift rendszer)
  • inkvisitor1978 #4
    Ami érdekes, hogy a felhasználói költségek csökkenése mellett a robottaxi erőteljesen csökkenti a felhasználók bevételeit is.
    Oké, nem kell költeni autóra. De ez azt jelenti, hogy az autógyártás teljes értéklánca zsugorodni fog, ami kevesebb munkaerőt igényel, tehát kevesebb álláslehetőség lesz.
    A taxisok eltűnése csak mellékhatás.
    Nem keletkezik annyi extra munkahely, ami pótolná a kieső mennyiséget. Nem mindenki alkalmas programozónak, főleg hogy a szakértői rendszerek (valós AI még nem elérhető) elsősorban a kezdő programozók munkáját veszi el, ami létszükséglet a profik pótlásához, akiknek lehetőség az "AI".
  • Palinko #3
    Valahogy ez az önvezető autós dolog is 15 éve mindig 5 évre van a megvalósulástól, most is úgy tűnik, hiába vannak már béta üzemben ilyen járművek még nem érzem azt hogy annyira bizonyítottak volna. Egyébként most is az a baj, hogy nincs elég kamionos stb, taxi se lenne baj ha olcsóbban hozzá lehetne férni még többen mondanának le a saját autóról ha 15-30 percen belül bárhol is lakik odaérne hozzá egy robottaxi. Szóval remélem beválik a dolog lassan, csak elég sajnálatos hogy még kínában engedik, USA-ban engedik az első balesetig és utána újra kell engedélyeztetni ami talán a legjobb szabályozás addig gondolom az EU-ban megint ott tart, hogy felejtse el mindenki aztán majd 10-20 év múlva vehetjük ezt is kínától vagy az usa-tól.
  • RJoco #2
    Kobott mi?
    Jajj...
    Ezt teszi az emberrel, ha sok hülyeséget olvas.