Dollár­milliárdokat emészt fel az autonóm autók fejlesztése

Az önvezető gépkocsik fejlesztése költségigényes, és nemhogy a nyereség nincs, de bevétel se sok.

Az Autoblog arról számolt be, hogy az idei évben derült ki az, hogy milyen hatalmas összegeket emészt fel az autonóm járművek fejlesztése. Az autógyártók és a partnereik eddig már összesen több mint 75 milliárd dollárt költöttek a technológia fejlesztésére anélkül, hogy jelentős bevétel származott volna a kapcsolódó szolgáltatásokból. Mindezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy az iparág társaságai pénzügyi gondokkal küzdenek, különösen idén. A cégek több tízmilliárd dollárt gyűjtöttek be még azelőtt, hogy a technológiájuk bizonyítást nyert volna, a befektetők türelme pedig egyre fogy. Ennek oka az általános geopolitikai helyzet és a központi bankok szinte világméretű kamatemelései.

Az Intel önvezető gépkocsikkal foglalkozó vállalatának, a Mobileye-nak a célértékelése alig tíz hónappal ezelőtt még 50 milliárd dollár volt. A cég ezt a célt most 16 milliárd dollárra csökkentette. A technológián dolgozó Aurora Innovation, TuSimple és Empark Technology vállalkozások részvényeinek ára legalább 80 százalékkal esett. A Cruise - amely ma már a General Motors része - értéke szintén csökkent, 30 milliárd dollárról 19 milliárd dollárra.

A nagyvállalatok és startupok anyagi helyzete mellett a vezetők helyzete is folyamatosan romlik. Dan Ammann, a Cruise vezérigazgatója tavaly év végén távozott posztjáról, míg a TuSimple-nél Chen Lu vezérigazgató és társalapító márciusban távozott, James Mullen jogi igazgató pedig szeptemberben mondott le. A Waymo, amely a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a része, szintén a legmagasabb szinteken tapasztalt létszámcsökkenést. Dan Chu termékfejlesztési igazgató a múlt hónapban igazolt a 23andMe-hez. Chris Urmson, az Aurora vezérigazgatója eközben borús forgatókönyvet vázolt fel. A menedzser egy minapi belső feljegyzésében felvetette a költségcsökkentés, a vállalat privatizációjának vagy az eladásának a lehetőségét. Az utóbbi esetben a két legvalószínűbb felvásárló a Microsoft vagy az Apple lehet.

Persze a magas piaci elvárások miatti bukás nem jelenti azt, hogy az autonóm vezetési technológia soha nem fog működni. A tanulság az, hogy ez a terep még inkább a kockázati tőke-befektetőké, és még nem érett meg a tőzsdei részvénykibocsátásra. A kiutat mindebből a célok alacsonyabbra kalibrálása jelentheti, a kevésbé bonyolult használati esetek megvalósítása hozhatja el a továbblépést. Másrészt pedig a már megvalósult projektek kiterjesztése más földrajzi régiókra: például a Cruise azt tervezi, hogy a San Franciscoban bevezetett robottaxi szolgáltatását Phoenixben és Austinban is bevezeti, a Waymo pedig fuvarokat kínál Los Angelesben, és sört szállít Dallas és Houston között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #11
  "Ha rajtunk múlna már a Marsot kolonizalnank. "
  Lol. Mert kin múlik? A marslakókon? Azért nem kolonizáljuk a Marsot mert más prioritások mozgatják az emberiséget, nem látjuk benne azt a 'nyereséget' ami megérné a ráfordítást.

  "Ellenben lenne prima tömegközlekedés automatizálva. Mert azt könnyen gyorsan meglehet tenni."
  Na mesélj, az önvezető buszt mennyivel könnyebb automatizálni? Hogyan is fog az door2door lejutni a suburb/kisvárosi házaktól a városszéli ipartelepre?

  "A jelenlegi közlekedési rendszer megtartása csak nem ember vezet hanem gép. Semmit nem old meg. "
  Már hogyne oldana meg. Nem a hibát hibára halmozó ember aki vezet, helyette ő valami mással tudja elütni a keletkező idejét.

  Jól láthatóan ismét a szűklátókörű átgondolatlanság ami sugárzik a világképedből.
 • dyra #10
  Loszart. Ha rajtunk múlna már a Marsot kolonizalnank. És nem arra kötnenk le az erőforrásokat, hogy Kis Pista autója magától menjen. Ellenben lenne prima tömegközlekedés automatizálva. Mert azt könnyen gyorsan meglehet tenni. Az a konzervatív álláspont amit te képviselsz. A jelenlegi közlekedési rendszer megtartása csak nem ember vezet hanem gép. Semmit nem old meg. Még az se biztos kevesebb lesz a közlekedési baleset.
 • defiant9 #9
  "Az informatikusok mindent informatikaval akarnak"
  Mi az alternatíva, mechanikus szerkezetek vagy megbízhatatlan biorobotok?
  Az ami ma informatika címén az autók lelke(AI) az leginkább a természet neurális megoldásának koppintása.

  "Szerintem hatalmas igény lenne egyszerű olcsó autókra."
  Igény arra is lenne hogy ne gázoljanak el annyi embert, a két igény nem összeegyeztethető technológia váltás nélkül, és igen, ez nem megy egyik napról a másikra, az önvezetésnek mint minden új technológiának is el kell érnie a méretgazdaságossági limitet, addig a magadfajta konzervatív rövidlátók csak károgni fognak, és ha rajtatok múlna még mindig abakuszt használnák mert hát milyen méregdrága volt annó egy mai számológép teljesítményét adó szerverterem.
 • dyra #8
  Informatikus lennék, és látom azt a problémát, hogy ha van egy kalapácsod akkor mindent szognek látsz. Az informatikusok mindent informatikaval akarnak megoldani. Én is amit lehet scriptelek vagy valami celszoftvert használok. De sok dolognal visszapattanunk. Nem lehet úgy automatizalni mint ahogy a média és a marketing tolja. Nem fog itt lemaradni senki a Nokia úgy esett ki a telefon piacról hogy rossz stratégiát választott a telefonjaik nem voltak rosszak.

  Szerintem hatalmas igény lenne egyszerű olcsó autókra. Látni ezt a használtautó piac porgesen. Ezek az autók meg hatalmasak és nem olcsók. És semmilyen hozzáadott értéke nincs egy autotulajdonosnak mert a jelenlegi autozasi szokásokban aminek jelentős része városi vezetés nem használható. Magyarul fizetsz egy olyan szolgáltatásért amit a vezeteseid nagy százalékában nem használsz. Persze sok millió ember megengedheti magának ezt a luxust de sok sok millió meg nem. És ezek a társadalmi anyagi különbségek nem fognak belátható időn belül változni.
 • defiant9 #7
  Egy egy évi 3.7 trillió dolláros piacon ez nem is akkora összeg. Az az autógyár aki nem fog tudni megoldást adni az a Nokia sorsára jut, ez amit látnak menedzsment szinten. (és ők egy 'kicsit' képzettebbek a témában mint te)
 • dyra #6
  Évek óta látható hogy működésképtelen a koncepció. Autópályán kb rá lehet bízni a vezetést, úgy hogy fogod a kormányt. Itt tartunk 75 milliárd dollár elégetése után. Pazar.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2022.11.21. 14:05:12
 • defiant9 #5
  Nem volt aktív az autopilot, még a sofőr szerint sem (hanem 'beragadt' a gáz).

  Az önvezetőknek az emberi átlagnál kell jobbnak lenniük hogy valid legyen az általános engedélyezésük, ami meg nem egy megugorhatatlan feladat.
 • Ender Wiggin #4
  kínában most ölt meg két embert egy tesla auto pilot...
 • kvp #3
  "hogy amíg a mesterséges intelligencia nem képes olyan hatékonyan és annyi fajta paramétert és kategóriát figyelembe venni, és arról egy pillanat alatt döntést hozni, mint az ember, addig a sokkal rövidebb reakcióidejéből fakatdó előnyét nem tudja érvényesíteni, az ember mindíg jobban fog vezetni nála."

  Ezekre kepes mar ma is. A fo problemat a szabalyok kreativ megszegese jelenti. A legtobb szituacio ahol egy mai modern MI beragad az az, ahol a szabalyok betu szerinti betartasaval nem is lehetne tovabb haladni. Viszont egy MI eseten egyreszt ott van a kamerakep elmentve, masreszt amig embernel elnezik a szabalyszegest, egy MI eseten max. akkor ha nem szandekos. Az ilyen szituaciokban csak szabalykovetoen haladva meg kell allniuk es megvarni amig egy ember szemelyesen megszunteti a problemat vagy kezivezerlessel megszegi a szabalyokat.

  A google robotautoja egyebkent jo pelda a nagyon nagyon szabalykoveto MI-re, nem ut el senkit szandekosan (mint az ubere), nem megy elore ha nem lat mindent tokeletesen (mint a teslae), hanem megall es var az emberi utasitasra (ami lehet akar kijelzon egy kezzel berajzolt nyomvonal is). Jo, de ha az embereknek ennyire szabalykoveto jarmuvekkel kellene egyutt elniuk a vilag minden reszen (nem csak Kaliforniaban) azt eleg nehezen toleralnak. Foleg az ebbol kovetkezo massziv dugokat is.

  A megoldas hosszutavon az emberi vezetok kitiltasa az utakrol, rovid tavon pedig a kozuti infrastruktura MI baratabba tetele, ami egyebkent sokkal szabalyosabba es egyertelmubbe is teszi az utakat az emberi vezetok szamara. A bevezetes is tortenhet ugy, hogy egyre tobb MI barat utvonalon engedelyezik az automata autok kozlekedeset, amig vegul minden ut azza nem valik. Az MI barat ut egy szabalyosan es egyertelmuen kijelolt, kitablazott es szabalyozott utszakasz. Az ilyeneken ugyanis konnyu szabalyosan haladnia egy MI-nek es onnantol mar sokkal jobb az emberi vezetoknel, mert tobb szeme van, gyorsabb reakcioideje es nem vakmero, tehat max. az utviszonyok szerinti sebesseggel halad. Ez utobbit a legtobb ember nem tartja be, mert akkor egy varosban 8 es 20 km/h kozott mennenek, attol fuggoen mennyire jol belathato az utca. (Ha nem latsz be a melletted allo parokolo auto moge, akkor a max. fektavod annak az autonak a be nem latott vegenel van, amig el nem haladsz mellette es igy tovabb.)

  ps: A vasut hoskoraban kiengedtek barmit a sinekre (raadasul a lovontatasu szerelvenyek kozze). Gyakorlatilag kezdetben atlag hetente volt egy kazanrobbanas, ahol ha a feltalalo tulelte, akkor visszament a muhelyebe es epitett egy jobb gozmozdonyt. Ebbol lett a vegere a Stephenson fele nagyjabol szabvanyositott elvu es mar kelloen uzembiztos design, amit tovabb lehetett finomitani a kovetkezo evszazad soran. (a magyar vasut is 3 ilyen, mar eppen hogy megbizhato geppel indult anno, a Buda, Pest es Vac gozosokkel)
 • NEXUS6 #2
  És a gözgépet is igazából évszázadokig fejlesztették. Nem biztos, hogy ennél máshogy lesz.
  Talán a problematikát úgy lehetne összegezni, hogy amíg a mesterséges intelligencia nem képes olyan hatékonyan és annyi fajta paramétert és kategóriát figyelembe venni, és arról egy pillanat alatt döntést hozni, mint az ember, addig a sokkal rövidebb reakcióidejéből fakatdó előnyét nem tudja érvényesíteni, az ember mindíg jobban fog vezetni nála. Ennyi.