Berta Sándor

Saját műholdakat épít a Geely

A kínai autóipari konszern függetlenítené magát a jelenlegi rendszerektől.

A Geely bejelentette, hogy azért, hogy a saját gépkocsijait jobban hálózatba kösse és az autonóm közlekedésben segítse, saját fejlesztésű és gyártású műholdakat akar Föld körüli pályára állítani. A társaság ezért megépíti az ázsiai ország első magántulajdonban lévő műholdgyártó üzemét is és megalapította az új leányvállalatát, amelynek neve Geespace.

Az elképzelések alapján a Geely saját és a tulajdonában lévő más márkájú (Volvo, Polestar, Lotus, Terrafugia) járművei már el lesznek látva a szükséges rendszerekkel ahhoz, hogy kommunikálni tudjanak a műholdakkal és a kapcsolaton keresztül letölthessék például a szoftverfrissítéseiket. Emellett az autók, ha automatizált üzemmódban közlekednek, navigációs segítséget is kapnának a műholdaktól. A Geely ezzel biztosítaná a néhány centiméter pontosságú helyzetmeghatározást.

Az új intelligens műholdkészítő és -tesztelő központ építésébe az óriáscég 2,27 milliárd jüant fektet be és a 300 magasan képzett szakembert foglalkoztató létesítmény a tervek szerint Csöcsiang tartomány Taizhou városában lesz. Az évtized közepéig a konszern évente 500 műholdat készít majd, az elsőket az év végén állítják Föld körüli pályára. Az épületkomplexumban egyaránt lesz moduláris műholdgyártó, műholdtesztelő, kutatási és fejlesztő, valamint felhőkörnyezeti központ, s képes lesz különböző méretű műholdak készítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!