Berta Sándor

A palládium miatt lopják a katalizá­torokat

A platinafémek minden korábbinál értékesebbek, ezért megnőtt irántuk a kereslet a feketepiacon is.

A palládium és a ródium ára az elmúlt időszakban rekordszintet ért el, ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy a bűnözők is felfigyeltek az értékes fémekre és minden olyan tárgyat elmozdítanak, amelyekről tudják, hogy palládiumot vagy ródiumot tartalmaznak vagy olyan alkatrész van bennük. Ezért nőtt meg az elmúlt hónapokban az ellopott katalizátorok száma és különösen a hibrid járművek vannak veszélyben.

A jelenség különösen Európában figyelhető meg. Egy Hessen északi részén található autókereskedésből tavaly december közepén például nem a széfet, a céges számítógépet vagy a több száz egyéb alkatrészt vitték el a tolvajok, hanem a régi katalizátorokat. A tulajdonos és az alkalmazottak nagyon meglepődtek, amikor a széfet és az értékesebb termékeket a helyükön találták, de az ősrégi alkatrészeknek lábuk kélt. Michael M. ügyvezető elmondta, hogy az elkövetők célzottan tevékenykedtek a telephelyen és addig törték fel egymás után a lezárt kapukat, amíg az egyik mögött meg nem lelték a katalizátorokat. Összesen 120 alkatrészt vittek el, de a kevesebb nemesfémet tartalmazó termékeket nem lopták el.

A katalizátorok belső részében csupán néhány gramm palládium, ródium vagy platina található, ennek ellenére megéri az ellopásuk, mert a nemzetközi nyersanyagpiacon, illetve a feketepiacon tavaly elszabadult a platinafémek ára. Egyetlen kilogramm ródium 340 000 euróba (!) kerül, 17-szer nagyobb összegbe, mint 2016 elején, míg egyetlen kilogramm palládium 75 000 euróba, ez a 2016-os ár ötszöröse. Az egy katalizátorban lévő néhány gramm platinafémekért 150-200 eurót lehet kapni.

A Vesztfáliában és Frankföldön lévő roncstelepeken szintén voltak nagyobb betörések, onnan több mint 100 katalizátort tulajdonítottak el. Egy augsburgi beszállító környékén 53 alkatrészt szereltek ki a bűnözők az utcákban parkoló gépkocsikból, Szászországban pedig annyi eset történt, hogy a rendőrség kénytelen volt külön nyomozóbizottságot létrehozni.

Julian Köhle, az International Platinum Group Metals Association képviselője kijelentette, hogy szervezett, súlyos lopások történnek, amelyeket különböző bandák hajtanak végre nemzetközi színvonalon. Oliver Krestin, az aschaffenburgi Hensel Recycling ügyvezetője hozzátette, hogy korábban az autórádiókat lopták el a tettesek, azután a navigációs készülékeket, most pedig a katalizátorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tinman #9
  Alapvetően a mennyországba, hiszen tévedni emberi dolog. Ráadásul elnézve az SG jelenlegi helyzetét, ezek itt kb. csokiért csinálhatják. Egyetlen szerzőről anno hallottam - nem tudom ír-e még ide -, aki viszont pro bono publikált.

  Egy offline újságban, amúgy van külön fizetett korrektor, itt kizárt. Szerintem egyszerűen nincs rá keret.
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.28. 16:13:30
 • Tinman #7
  A nyelvtannácik végső megállóhelye. Gondoltam szokja.
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.28. 14:12:26
 • Cat #6
  http://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/PlatFem_.htm
 • VolJin #5
  Ez mi akar lenni?
 • VolJin #4
  Hát ez a BAZ-megyei indiaiakra is igaz...
 • csigafi #3
  Ismerőseim barátai vettek egy hajót misszió körútra. Egy javítás végett Indiában meg kellet állni. Lelopták róla az orom súlyt. Később tudták meg hogy indáiban minden hajót őrizni kell mert ami fém azt mind lelopják róla. Ott a nagyon nagy szegénység miatt sokan ebből élnek hogy fémet lopnak.
 • Tinman #2

  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.27. 19:49:02
 • TokraFan #1
  "A platinafémek minden korábbinál értékesek"

  ???