Berta Sándor

Elektromos robotautó a Jaguar Land Rovertől

A brit gyártó 2021-től kezdi el tesztelni a járművet. A Jaguar Land Rover megadta a rangját az eseménynek, hiszen a hivatalos bemutatón megjelent Károly walesi herceg.

A Jaguar Land Rover (JLR) bemutatta a Vector projekt nevű koncepcióját. A kifejlesztett gépkocsit városi használatra tervezték, 4 méter hosszú és a belső terében különböző üléskonfigurációk alakíthatók ki, mind magán-, mind üzleti célú felhasználásra. A tervek alapján az új modellt 2021 végétől fogják tesztelni Coventry útjain.

A bemutatón Sir Ralf Speth professzor, a JLR vezetője közölte, hogy tavaly hívták életre a Destination Zero nevű kezdeményezést, amellyel a társadalmat biztonságosabbá és egészségesebbé, míg a környezetet tisztábbá akarják tenni. A Vector projekt pont az a bátor és innovatív lépés, amely szükséges a missziójuk megvalósításához. A Destination Zero fő célkitűzései közé tartozik, hogy a kifejlesztett termékeken, szolgáltatásokon és a létrehozott létesítményeken keresztül megvalósuljon a nulla károsanyag-kibocsátás, a nulla baleset és a nulla torlódás elv. A projekt egy fejlett, rugalmasan kialakítható, több feladat elvégzésére alkalmas, elektromos autó megalkotását tűzte ki célul, s a megalkotott járművel szemben elvárás volt, hogy képes legyen az önálló közlekedésre is.


A gyártó hosszú távon szeretne együttműködni Coventry város tanácsával és West Midlands megye területi hatóságával azért, hogy 2021 végétől megvalósulhassanak az éles tesztek a helyi utakon és azok gyakorlatilag élő laboratóriumokká alakuljanak át. Dr. Gero Kempf professzor, a JLR főmérnöke kifejtette, hogy a projekt egyedülálló lehetőség és ezzel párhuzamosan egy olyan koncepcióplatform, amely az okosvárosok ökoszisztémájában testreszabott szolgáltatások és alkalmazások fejlesztésére szolgál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!