Berta Sándor

Ultrahang­szenzor segíthet az autonóm autóknak

Egy startup új módon tenné hatékonyabbá az önálló közlekedést.

A Toposens által kifejlesztett szenzorok ultrahangot használnak. A vállalkozást 2015-ben alapította Rinaldo Persichini, Alexander Rudoy és Tobias Bahnemann. Rudoy eredetileg egy robothalat akart építeni, amely elektromágneses meghajtás segítségével önállóan haladt volna a vízben. A szakember a robothalat szenzorokkal akarta ellátni azért, hogy az elkerülje az ütközést a valódi halakkal. Miután azonban nem talált megfelelő érzékelőket, ezért kifejlesztett egy algoritmust egy 3D-ultrahangszenzorhoz. A projekt szépen lassan kinőtte magát és létrejött a Toposens, amely ma már 12 munkatársat foglalkoztat és autógyártókkal működik együtt.

Rudoy tájékoztatása alapján a megalkotott ultrahangszenzorokat már a különböző gépkocsigyártók és -beszállítók kutatórészlegei tesztelik és alkalmazzák azért, hogy fejlesszék az autonóm közlekedést. Az ultrahang elsősorban a járművek közvetlen közelében hatékony, mert a segítségével felismerhető az ütközésveszély és segíthet a parkolásnál is. Rinaldo Persichini azt hangsúlyozta, hogy az ultrahang kiválóan kiegészíti a radart vagy a Light detection and ranging (LiDAR) rendszert. Amennyiben valaki nagy távolságra akarja felismerni az objektumokat, akkor a radart és a LiDAR-t nem lehet megkerülni, de azok kis távolságokra nem annyira hatékonyak. Az ultrahang esetében viszont pont fordítva van a dolog, a visszaverődés annál gyengébb, minél messzebb található egy adott tárgy.

A Toposens szoftvere az ultrahangjeleket 3D-koordinátákká alakítja át és egy időben akár több objektumot is észlelni tud. A 3D-kamerákhoz és 3D-lézerrendszerekhez képest a megoldás előnye a kisebb méret és az olcsóbb ár. A konkrét árak ugyanakkor nem ismertek, de az igen, hogy a szenzorcsomag kevesebb, mint 4980 euróban fog kerülni. Az ultrahangszenzorok fejlesztői csomagja, amelyet a Toposens a projektpartnereinek elad, most pontosan ennyiért vásárolható meg.

A startup jelenleg külső tőke nélkül működik, a jövőben az értékesített szenzorok jelenthetik az egyik fő bevételi forrást. Az érdeklődés mindenesetre óriási, az Amerikai Egyesült Államokból, Japánból és Kínából egyaránt jelentkeztek már cégek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ez a fejlesztoi csomag, azaz nem az anyagkoltseg ekkora hanem a fejlesztoi szoftver licenszdija. Az ezzel kifejlesztett termekbe mar varhatoan olcsobb lesz beszerezni az alkatreszeket.

    A gond inkabb az, hogy ez annyira egyszeru technika hogy nagyon konnyen lemasolhato es szabadalom sem nagyon vedi.
  • depp #1
    gratulálok, feltalálták a spanyol viaszt, csak drágább! ennek a cuccnak az anyagköltsége olyan tízezer forint lehet de legyen húsz.. csináltak belőle másfél milliót!