Berta Sándor

Nagyon érdekli egy új lézeres érzékelő a Volvot

Egy olyan szenzor­technológiákat fejlesztő startupba fektetett be az autógyártó, mely az eddigieknél jobb lézeres érzékelőt fejlesztett ki.

A Volvo stratégiai befektetésének célpontja a Luminar nevű vállalkozás, amely továbbfejlesztette a Light detection and ranging (LiDAR) rendszert. A vállalat lézeres érzékelője már 200 méteres távolságból azonosítja a dolgokat. Ennek köszönhetően egy az autópályán önállóan közlekedő gépkocsinak az eddigi 1 vagy 2 másodperc helyett 7 másodperc ideje van arra, hogy reagáljon az esetleg felbukkanó akadályokra és jobban felismerje a sötét objektumokat is.

A Luminar teljesen eltérő sávon üzemel a hagyományos LiDAR-készülékek által alkalmazottakhoz képest, azok 905 nanométeres hullámhossza helyett 1550 nanométerest használ. Ez nagyobb teljesítményt jelent úgy, hogy még nem károsítja az emberek szemét, mely egészségügyi szempont egyébként a legnagyobb korlát. A Volvo azt hangsúlyozta, hogy a befektetés elmélyíti a vállalattal való együttműködését. Luminar két központja Palo Altóban és Orlandóban van, s jelenleg a saját szenzortechnológiája integrálásán és tesztelésén dolgozik a Volvo járműveinek esetében.

Zaki Fasihuddin, a Volvo Cars Tech Fund technológiai alap vezetője közölte, hogy a Luminar pont az olyan társaságokra és technológiákra jó példa, amelyekbe be akarnak fektetni. Az ilyen lépéseknek köszönhetően stratégiai hozzáférést kapnak az új technológiákhoz, képességekhez és tehetségekhez. A technika fejlesztésében élenjáró és nagy reményekre jogosító új startupok támogatása segíthet a Volvónak abban, hogy a legkorszerűbb technológiákat vezethesse be és ezáltal megerősíthesse a vezető szerepét az autógyártásban. Az alapot márciusban alapították azért, hogy a segítségével a svéd cég világszerte befektethessen a sikerrel kecsegtető technológiai vállalkozásokba. Az alap olyan jövőbeli technológiákra összpontosít, mint a mesterséges intelligencia, az autonóm vezetés és a mobilitás szolgáltatások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!