Berta Sándor

Felkészíthetők az okosautók a kiber­veszélyekre

Fontos, hogy a gépkocsikban lévő sebezhetőségeket ne csupán felderítsék, de be is foltozzák, hogy azok ne alakuljanak át konkrét veszélyekké.

A Texasi Egyetem két munkatársa szerint az internethozzáféréssel rendelkező járművek ugyanúgy ki vannak téve kiberbiztonsági veszélyeknek, mint az asztali számítógépek vagy a mobiltelefonok, de ezek kivédhetők. A szakemberek bemutattak egy automatizálási keretrendszert, amely szigorúan ellenőrzi a fedélzeti rendszerhez való hozzáféréseket és meggátolja, hogy hackerek törhessék fel, majd manipulálhassák a szoftvereket.

Ravi Sandhu professzor, a Texasi Egyetem Kiberbiztonsági Intézetének vezetője kiemelte, hogy az önállóan közlekedő és hálózatba kötött autók egyre inkább a mindennapok részévé válnak, így a kiberbiztonsági veszélyek szomorú valósággá válhatnak. Éppen ezért megkerülhetetlen, hogy az emberek tisztában legyenek ezzel a kockázattal és megfelelő biztonsági megoldásokat alkalmazzanak. Maanak Gupta, Sandhu kollégája hozzátette, hogy mint minden eszközben, így a gépkocsikban is vannak sebezhetőségek. A céljuk az, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy senki sem tud hasznot húzni ezekből a hiányosságokból és nem alakítják át azokat valódi veszélyekké.


A Texasi Egyetem szakértői mindezt úgy oldanák meg, hogy előzetesen átvizsgálnák mely alkalmazások és adatkapcsolatok megbízhatók és melyek nem. A megalkotott keretrendszer csak azokat az adatkapcsolatokat engedélyezi, amelyek előzetesen átestek egy szigorú hozzáférés-ellenőrzésen. Sandhu és Gupta a keretrendszerrel megpróbálnak egy használható védelmi stratégiát szállítani, hogy megakadályozhatók legyenek a kibertámadások, s a műszaki rendszerekhez, a szenzorokhoz és a járművek adataihoz való engedély nélküli hozzáférések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fejlodes #7
    Nem mondtam, hogy gyorsabbak lesznek az önvezető autók az embernél csak hogy jobbak és biztonságosabbak.
    De egyébként lesz versenyük a robotautóknak is ha létrejön a roborace.
    https://index.hu/sport/motorsport/2017/02/27/roborace_versenyauto_320_kmh-s_tempo/
    De közúton nem a sebesség az elsődleges hanem a biztonság.
  • Cat #6
    Nem olvastam arról soha sehol, hogy valaha is fejlesztési cél lett volna, hogy egy önvezető autó gyorsabb legyen az embernél.
  • fejlodes #5
    Szerintem előbb-utóbb (hogy hány év múlva csak az a kérdés) jobban és biztonságosabban fognak vezetni az "önvezető" autók az embereknél. A nagy probléma a hackeléssel van/lesz.
  • Ender Wiggin #4
    az online módban lévő autóra felkerül a kártevő, és utána hiába akar offline-ba menni, az már nem engedi. ilyen egyszerű...
    hogy valaha jobban vezetnek-e mint az ember, az erősen kérdéses. jelen állás szerint szánalmasan rosszul - lásd az önvezető versenyautót, ami 40 másodpercet kapott az embertől.
  • duke #3
    "Persze akkor az eddigi fejlesztések a hálózatba kötött autókról kárba vesznek."

    Igen, amig az autok passziv modon, a sajat terkepuk alapjan, meg a kornyezet felismeresevel A-bol B-be navigalnak addig minden oke. De a kovetkezo lepes az lesz, hogy az autok egymassal, meg valamilyen kozponti szamitogeppel kommunikalnak, ami majd optimalizalja egy terulet kozlekedeset. Es itt mar lehetnek problemak, illegalis beavatkozasi lehetosegek.
  • fejlodes #2
    Egyetértek Elmin.
    Úgy gondolom, hogy a technológia (főleg műszaki és informatikai) fejlődése során az "önvezető" autók előbb-utóbb jobban és biztonságosabban fognak vezetni az embereknél, a legnagyobb probléma a kocsik hackelése lesz. Ami online elérhető az többnyire hackelhető is.
    Talán részmegoldás lehetne, ha a kocsik csak álló helyzetben, leállított motorral, utas nélkül lennének online, vagyis amikor nincsenek használva, és ekkor töltődnének le rá a megfelelő biztonságú frissítések. Majd amikor menni akarnak a kocsival azonnal offline lenne a kocsi, hogy menet közben ne legyen hackelhető.
    Persze ez is kijátszható hiszen ha rosszabb minőségű frissített (esetleg már hackelt) szoftver érkezik, akkor ismét probléma van.
    A kocsik hackelése ellen esetleg valakinek megoldása van? :D Vagy legalább a hackelések kockázatának minimalizálására ötlet?
  • Elmin #1
    Ez arra jó, hogy kötelezően fizetni keljen az autó tulajoknak.
    Ettől viszont van egy sokkal egyszerűbb megoldás, mégpedig az, hogy az autónak nincs kapcsolata a világgal úgy mint most, mert akkor nem kell fejleszteni semmit, mégis távolról feltörhetetlen az autó.
    Persze akkor az eddigi fejlesztések a hálózatba kötött autókról kárba vesznek.

    "A Texasi Egyetem két munkatársa szerint az internethozzáféréssel rendelkező járművek ugyanúgy ki vannak téve kiberbiztonsági veszélyeknek, mint az asztali számítógépek vagy a mobiltelefonok, de ezek kivédhetők. A szakemberek bemutattak egy automatizálási keretrendszert, amely szigorúan ellenőrzi a fedélzeti rendszerhez való hozzáféréseket és meggátolja, hogy hackerek törhessék fel, majd manipulálhassák a szoftvereket."

    Ez olyan naiv elképzelés, mintha egy óvodás jelentette volna ki.