Gyurkity Péter

Az okostelefonok miatt több a halálos baleset

Ezt állítják a tengerentúlon, konkrét adat nélkül is nagy jelentőséget tulajdonítva a készülékeknek.

Az Egyesült Államokban a National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) november utolsó hetében tette közzé a 2014-es évre vonatkozó adatokat, valamint az idei első félévvel kapcsolatos előzetes becslést. Ebből kiderül, hogy tavaly ugyan csökkent a halálos közlekedési balesetek száma, az idei trend azonban ismét emelkedést sejtet. Ezt többek között az okostelefonok terjedésével magyarázzák.

A közleményben ugyan nem találunk konkrét lebontást arra vonatkozóan, hogy az első hat hónapra kivetített 8,1 százalékos növekedés (ami 16225 főt jelent) pontosan mely tényezőknek köszönhető, de miután korábban éveken át csökkent a halálos balesetek száma, így az egyik lehetséges magyarázat az, hogy egyre több vezető használ okostelefont. Ugyanakkor az is igaz, hogy az esztendő első hat hónapjában több gépkocsi volt az utakon, mert a benzin ára alacsony volt, de az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) szerint ezzel csak részben lehet magyarázni a balesetek számának növekedését.


A hatóság első embere igyekezett leszögezni, hogy a hordozható megoldások gyors terjedése magával hozza a balesetek számának megugrását. Ennek jelentőségét egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni, így mindössze az a kérdés, hogy pontosan hogyan oszlanak meg az arányok az egyes tényezők között. Az első félévben történt több, mint 16 000 halálos baleset a legmagasabb szám 1977 óta. Tavaly összesen 21 000 ilyen baleset történt. Az idei esetek 94 százaléka vezethető vissza emberi tényezőkre, körülbelül az egyharmaduknál az ok az ittas állapot vagy a drogfogyasztás volt. Számos halálos baleset annak köszönhető, mert sokan nem kötik be a biztonsági övüket vagy a motorosok nem viselnek bukósisakot.

A megoldást részben abban látják, hogy állami szinten kell megtiltani az okostelefonok használatát, ez ugyanis még nem mindenhol megoldott. Jelenleg 14 államban tiltják a vezetés közbeni telefonhasználatot, emiatt mind a 14 államban le is inthet a rendőr, míg a szöveges üzenetek (a készülékek folyamatos nyomkodása) kapcsán mind az 50, a kontinensen összefüggő területet képező államban meghozták már a szükséges jogszabályokat.

Itthon valamivel egyszerűbb a helyzet, a KRESZ ugyanis 1998 óta tiltja a rádiótelefonok menet közbeni használatát, mi több, a Kúria tavaly májusban úgy foglalt állást, hogy a beérkező hívás elutasítása, vagyis az ehhez szükséges egyszeri gombnyomás is szabálysértés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #5
  "A megoldást részben abban látják, hogy állami szinten kell megtiltani az okostelefonok használatát, ez ugyanis még nem mindenhol megoldott. "

  Ebben a konzumidiota vilagban ez nem er semmit, mert a sok BAROMNAK az eletenel is fontosabb az, hogy lajkoljak oket az arckonyvben. Es ezt 10 masodpercenkent ellenorizni kell. Ugye a mondas szerint: Lehet elni arckonyv nelkul, de minek.

  A problemat majd a robotjarmuvek fogjak megoldani, addig meg marad ami van.
 • syn7h37ic #4
  Ha ezt akarod, akkor gyk. az autósok fele félholtra verve lenne a kórházakban. :) A baj az, hogy az okos telefonokhoz hülye felhasználók párosulnak. Számos megoldás létezik, hogy biztonságosan lehessen használni azt a rohadt mobilt vezetés közben. Hangvezérlés és kihangosítás pl.

  Sajnos a mai korban már nem az van, hogy néha-néha felhív valaki. Ott a számos különböző szolgáltatás amin keresztül elérhető valaki. Gondolok itt az üzenetek küldésére mindenféle módon, mail-re voip-ra és természetesen a "hagyományos" telefonálásra. Ez túl sok. És sajnos ki is használják ezeket a csatornákat.
  A baj ott van, hogy ezeket kéne a felhasználónak szelektálni, hogy nem írogatunk messengeren viberen semmit, míg vezetünk.
 • Cat #3
  Csak lehet, hogy pont neked jön szemből.
 • barret #2
  Fogyjon a férgese! :D
 • Zombee #1
  Sokra megyünk a tiltással, itthon is minden 5. ember kezében telefon van vezetéskor, és bőven látni okostelefont nyomkodókat is. Egy életre bevonnám az ilyennek a jogosítványát, miután jól megvertem.