Berta Sándor

Az érintőképernyő nélküli notebookoknak nincs jövőjük

Az Intel azzal számol, hogy jövőre az érintőképernyős notebookok lesznek a slágertermékek, ugyanakkor ezt megakadályozhatja, hogy kezd hiány lenni az érintésre érzékeny kijelzők alkatrészeiből.

Elsősorban nem az okostelefonok, hanem a Windows 8 megjelenése és elterjedése segítheti elő az érintőképernyők térhódítását. Paul Otellini, az Intel vezetője szerint egy év múlva már nagyon nehezen lehet majd eladni érintőképernyő nélküli notebookokat a felhasználóknak. A cégeknél ugyanakkor kicsit más lesz a helyzet; Otellini a saját példájából indult ki. "Sosem gondoltam volna, hogy ilyen gyakran fogom megérinteni a saját kijelzőmet, de ez a dolog egyszerűen jól működik" - mondta.


Bármennyire is az érintőkijelzők gyors elterjedésével számol az Intel, a számításokat keresztülhúzhatja, hogy kezd hiány kialakulni a különleges megjelenítők alkatrészeiből. Erről a DigiTimes tajvani IT-hírportál számolt be. A jelenség főként egy kínai vegyiüzemben bekövetkezett robbanásra vezethető vissza, ami miatt komoly hátrányokat szenvedett az alapanyagok termelése. A másik probléma az érintőképernyős készülékek számában keresendő. Egyre több ilyen eszköz jelenik meg a piacon, a Samsung például kétszer annyi alapanyagot rendelt meg, mint korábban. Az iPhone és az iPad készülékekhez is több millió érintőképernyőt kell előállítani, s a Windows 8, illetve a Windows RT megjelenése sem javított az összképen. Jelenleg a kínálat 30 százalékkal a kereslet alatt van és javulásra csak karácsony körül lehet számítani.

Az érintőképernyők száma már 2010 júliusában drasztikusan nőtt. A 2009-ben eladott 176 000-rel szemben 2010-ben már 8,9 millió ilyen kijelzőt értékesítettek a világpiacon a gyártók. A szakemberek azt prognosztizálták, hogy 2013-re az eladott érintőképernyők száma elérheti a 63,9 millió darabot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #26
    "...És tökéletes, megbízható rendszerük van a 7-es változatban."

    Nekem pedig tökéletes és megbízható rendszerem van XP változatban. :D
  • Vol Jin #25
    Ajánlanám az 5-ös hsz-t. Ha nem érted meg a szituációt, akkor nem vagy férfi. :-)
  • Vol Jin #24
    Van különbség egy érintőképernyős és egy nem LCD panel felszíne között. AZ egyik toleráns a piszkálásra, a másik meg nem, mert nem olyan az anyaga.
  • Inquisitor #23
    Aki akart eddig is vehetett ilyen gépet, de ez így egy marhaság.
    Amikor kijött a Vista kidobtak egy halom 22-23-24 colos monitort érintő felülettel, HP, Acer, stb. No és hányat adtak el? Hány ismerősötöknek van ilyen?

    Valaki összemaszatolná a képernyőm akár desktop akár notebook gépnél, letörném a kezét.
  • mad mind #22
    Mire jönne jól? Eleve kezed előtt van a tapipad, keyboard kombó. Miért kell mutogatni a képernyőn?
    Az egyetlen, ahol tableten kívül jó, az a nagy tábla prezentáción, előadáson.
  • Zro #21
    Nekem gyakran jól jönne, ha érintőképernyős lenne a monitorom a notin, így én támogatom az ötletet. Ki kell próbálni, mielőtt eltemetjük az ötletet, egyébként is ahogy mondták előttem, nem kötelező használni, ártani meg nem árt :)
  • Vol Jin #20
    Nem is kötelező csak azt használni.
  • Vol Jin #19
    Hidd el, nem a vodkásüvef mellett volt a laptop, hanem a szekrényen. :-) És nem az egér, tapipad volt a probléma, hanem az, hogy a fehér képernyőn a fehér kurzort nem látja a részeg ember. :-) De a kurzor nagyítás, lehet, hogy segítene. :-)
    Bár szerintem csak az első fél liter vodkáig. :-)
  • zord01 #18
    UI: még nézni is rossz, a képen látható szituációt...
  • zord01 #17
    Szerintem egy notinál extra az érintőpanel, de nem létszükséglet. Sőt, hogy őszinte legyek, ezt én személy szerint olyan funkciónak tartom, amit én nem igazán használnék. Számomra kényelmetlen felesleges, és ha még az ujjlenyomatom is ott marad, akkor bosszantó is.

    A tableteken nyilván kötelező elem, és ott igaz a címben foglalt állítás, de a notik esetében szerintem baromság ezt kijelenteni.