Berta Sándor

Ultrabookokkal jelentkezik a Sony is

A japán konszern sem akar lemaradni a többi gyártó mögött és bejelentette a Vaio-T sorozatot. A gyártó három készüléket mutatott be, a legdrágább az Ivy Bridge platfomra épül.

Az új modellek mindegyike 17,8 mm vékony és az elegáns külcsínnel, illetve az árukkal próbálnak piacot szerezni. A 11,6 collos kijelzővel rendelkező Sony Vaio SV-T1111M1ES bevezető ára 699,00 euró és a hónap végétől lesz elérhető. Ezt a terméket egyértelműen az Acer Ultrabook Aspire S3 konkurensének szánja a cég.


A kategóriában alacsony ár miatt a felhasználóknak némi kompromisszumot kell kötniük: ez a változat egy 500 gigabájtos hibrid merevlemezt és 4 gigabájt RAM-ot kapott. A processzora az Intel Core i3-2367M, amelynek az órajele 1,4 GHz és amely nem támogatja a Turbo Boost funkciót. A chipset a HM77, így van USB 3.0-s port, USB 2.0-s port, VGA-csatlakozó és HDMI-kimenet, Bluetooth 4.0, 1,3 megapixeles beépített webkamera, valamint gigabites LAN, IEEE 802.11b/g/n WLAN és kombinált SDHC/SDXC memóriakártya-olvasó. Az integrált grafikus mag az Intel HD Graphics 3000. A kijelző felbontása 1366 x 768 képpont. A készülék súlya 1,42 kilogramm és magnéziumházat kapott.

A második ultrabook a 799 eurós bevezető árral érkező Sony Vaio SV-T1311M1ES, amely június közepétől kerül a boltokba. A felszereltsége hasonló, a kijelzője viszont 13,3 collos, a felbontása szintén 1366 x 768 képpont és ez is magnéziumházat kapott. A processzora Core i3-2367M, a beépített memória 4 gigabájt 1333 MHz-es DDR3 RAM. A 320 gigabájtos hibrid merevlemez 32 gigabájtos SSD-résszel rendelkezik, az integrált grafikus mag szintén az Intel HD Graphics 3000. Az ultrabook súlya 1,6 kilogramm.


A legdrágább modell, a Sony Vaio SV-T1311W1ES bevezető ára 899 euró lesz és június közepétől lehet majd megvásárolni. Ebbe már 128 gigabájtos SSD-meghajtót, Core i5 processzort, Intel HD Graphics HD 4000 integrált grafikus magot szereltek. A súlya 1,5 kilogramm és az üzemideje 9 óra. Mindegyik ultrabook támogatja a Rapid Wake + Eco funkciót, aminek köszönhetően a készülékek villámgyorsan használhatók, továbbá az xLOUD és a Clear Phase technológiákat. A három eszköz tartalmazza a Windows 7 Home 64 bites változatát és az Adobe Acrobat X Standard verzióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cloud.strife #19
    Legutóbb az én Vaio-mról kellett egy videót kitenni DVD-ről, mert a MacBookPro-n nem volt csak DisplayPort...... (pedig Apple buzi is vagyok)
  • Komolytalan #18
    Egyrészt nekem pl nem kéne, ha minden szir-szarhoz külön átalakítót kéne ráraknom. Legyen rajta rendes USB, rendes monitor csatlakozó, rendes hálózati csatlakozó, sőt még 3.5-ös jack is. Nem, nem felel meg az, hogy van egy "magic lyuk", abba belenyomom a "magic elosztót", abba meg magic2utp, magic2 3.5 jack, stb konvertereket. Kinőttem a legó korszakomból.

    Másrészt #16-nál a pont: elmész egy konferenciára, nem HDMI képes a projector, oszt b.szhatod a 900 euros csodamasinádat.
  • lordsithlord #17
    Pontosan ezt próbáljuk megmagyarázni asgh-nak, de nem sok sikerrel
  • cloud.strife #16
    Látom megy a finghám...

    Most komolyan az zavar valakit hogy van rajta VGA csati?
    Jártatok ti már céges előadáson, rendezvényen? Ott pl. 100-ból hány darab olyan projit fogtok találni amin van HDMI, DVI? 1%? Hagyjuk már.
  • sanyicks #15
    meg egyébként a hdmi egy sima passzív párszázforintos (vagy videokártyákhoz is adnak ilyet) átalakítóval dvi-vél alakítható.
    Monitoron luxus hdmi az azért van mert egyrészt ugyan az mint a dvi, és monitoron hang nem sűrűn van, másrészt pedig pofátlan licenszdíjakat kérnek a hdmi-ért.
  • lordsithlord #14
    Mint már leírtam, a felhasználók az egyszerű dolgokat szeretik. A külső átalakítók legtöbbje sok mindennek mondható, de semmiképpen sem egyszerűnek. A legtöbb nem kommunikál megfelelően a géppel, így sok beállítást kézzel kell megadni. Ez a felhasználók szemében buktató ok.

    Valóban, DVI csati van a mai monitorok legtöbbjében. De amint azt is leírtam, egy ultrabooknál fontosak a méretek is. Egy DVI csati közel 1,5x akkora, mint egy analóg VGA, így nehézkesebb az amúgy is agyon integrált alaplapon helyet teremteni neki.

    Monitoron HDMI csati még mindig luxusnak számít. Az okát nem tudom, bár gondolom leginkább azért, mert a DVI bőven kiszolgál minden igényt.
  • asgh #13
    Ezért írtam, hogy "hagyományos" TV-re, de igazad van, írhattam volna SD felbontásút is az egyértelműség kedvéért.
    Egyébként ha szerinted már szinte minden TV-ben van HDMI, akkor mekkora az esélye, hogy valaki ultrabookot vesz 900 EUR-ért, de az asztali monitorán nincs hdmi vagy DVI csatlakozó?
    Jah és ha valamilyen oknál fogva mégis csak a jelentős részüknek kellene analóg VGA, akkor szerinted mekkora azon felhasználók aránya, akiknek egy 900 eurós ultrabooknál a külső adapteres megoldás lenne a dealbreaker?
  • lordsithlord #12
    Az egy dolog, hogy ott az a külső eszköz, sőt, megeshet, hogy viszonylag olcsón hozzá is lehetne adni a géphez.

    Azonban míg egy gépbe integrált VGA csatin érzékeli a gép a rácsatlakoztatott készülék képességeit, addig a legtöbb külső eszköz erre képtelen, ezt kézzel kell meghatározni a gépen. Ez ugye abból adódik, amit sanyiks leírt, hogy a külső egységek mind egy külön grafikus rendszerrel vannak felruházva, tehát annak érdekében, hogy a két grafikus rendszer ne akadjon össze, minimálisra csökkentik a szükséges kommunikációt.

    Úgy is mondhatjuk, hogy ezek a külső eszközök lényegében erőltetett szükségmegoldások, drágábbak, mint egy beépített egység, ráadásul feleannyira sem felhasználóbarát technológiát képviselnek, mint a szerinted elavult beépített lehetőségek.

    Egyébként nagyker áron egy külső átalakító olyan 9-10 ezer foint, a gyártási költsége pedig forintba átszámolva kb. 3-4ezerre jön ki. Nem nagy tétel, nem ez vágná a földhöz a gyártót, de az már esetlegesen nagyobb veszteség lehet nekik, ha a felhasználók nem szeretnék a megoldást, így nem vennék meg a gépet. Márpedig a felhasználók mindig a legegyszerűbb megoldásokat keresik, az újításokat általában visszafogottan fogadják. A termék sikere (ezáltal pedig a gyártó bevétele) pedig nagyban függ attól, hogy milyen módon fogadják a gépüket. Éppen ezért sok gyártó inkább a régebbi, de jól bevált technológiákat használja.

    Egyébként a TV-s hasonlat komoly öngól, lévén hogy ma már szinte minden TV-ben van HDMI bemenet, tehát elég komolyan támogatott technológiáról van szó.
  • asgh #11
    Végfelhasználói áron biztos 20-30k, viszont a kínai gyártósorról mennyiért jön le? Márpedig ha a Sony tartozékként adná, akkor ezzel az árral kellene számolni.
    A lényeg: egy ultrabooknál hülyeség kiszolgálni a kifutó technológiákat, erre ott vannak a külső eszközök.
    Ugyanakkor pl. thunderbolt csatlakozó nincs benne (ami ugyebár intel fejlesztés, nem apple), pedig azzal tényleg ki lehet préselni desktop környezetben egy laptop teljesítményét.
    (A hagyományos tv szarkazmus volt. )
  • sanyicks #10
    ja létezik, olyan 20-30k-ért lehet kapni, rohadt bonyolult eszköz(mert nem úgy megy ahogy hiszed hogy beraksz egy kis passzív ér átalakítót, hanem digitálisról analógra kell alakítani, nyilván megérte volna nekik ;). Videochip mellé pedig egy filléres chipből megoldható.
    Hagyományos tv-re ki akarná kötni? Nem elég semmire a felbontása, olvashatatlan rajta minden, és túl kicsi a munkaterület is.