Berta Sándor

Több gyártó is kínál majd tábla-ultrabook hibrideket

Az Intel elősegítené a táblagépekké átalakítható ultrabookok elterjedését. A gyártó ezeket az eszközöket az üzletembereknek ajánlja, operációs rendszerük Windows 8 lesz.

A NetbookNews nevű oldal Navin Sehnoy menedzsertől, az Intel alelnökétől megtudta, hogy számos gyártó tervezi a tábla-ultrabook hibridnek minősülő készülékek piacra dobását. Az első táblagépekké átalakítható ultrabookokat a Hewlett-Packard, a Dell és a Lenovo fogja bemutatni.

Az Intel számára az üzleti kategória kiemelt jelentőségű, mivel a céges eladások jelentik a forgalom nagy részét. A társaság termékeinek sikere ugyanakkor nagy mértékben függ majd a Windows 8 fogadtatásától. A probléma csak az, hogy a vállalatok jelenleg nem igazán lelkesednek a Microsoft új operációs rendszeréért, s aligha valószínű, hogy ez őszre megváltozik. Az Intel viszont reménykedik és úgy véli, hogy a klasszikus notebookok méreteit és a táblagépek előnyeit ötvöző hibridek megfelelő alternatívát jelenthetnek az üzletembereknek, s ezek az eszközök egyúttal a Windows 8 operációs rendszert is vonzóvá tehetik a megrendelőknek.


A konszern már áprilisban bemutatta tábla-ultrabook hibridje referenciamodelljét. A Cove Point nevű készülék először az Intel idei pekingi fejlesztői fórumán volt látható és hivatalosan Letexo kódnév alatt fejlesztették ki. A Cove Point érintőképernyővel rendelkezik, így összecsukott állapotában táblagépként használható és ilyenkor a kijelző eltakarja a billentyűzetet. Kinyitott állapotban viszont ultrabookként használható, így lehetővé teszi a filmek megtekintését vagy a különböző információk bevitelét.

A Lenovo május közepén jelezte, hogy olyan tábla PC-t akar piacra dobni, amire a Microsoft új operációs rendszere kerülne és amely a ThinkPad-sorozatba illeszkedne. Emellett márciusban Jim Wong, az Acer első embere elmondta, hogy a klasszikus notebook formájú készülékek mellett olyan termékekkel is akarnak jelentkezni, amelyeknek le lehet majd szerelni a kijelzőjét és gyakorlatilag táblagépekként lehet használni őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #6
    Jogos, nagyker árakkal számoltam, valóban, a végfelhasználói ár egy 700 dolcsis terméknél olyan 200ezer körül indul, ha 20%-os haszonkulcsot veszünk alapul a kiskernél.
  • narumon #5
    700 USD-s amerikai ár az nálunk kb 200-250e forint körül van.
  • lordsithlord #4
    Én most szembesültem azzal, hogy már diákok is keresik a megfizethető ultrabook-okat, mivel a tananyagok egyre nagyobb része kerül kiközlésre elektronikus formában, a netbook kijelzőjét kicsinek találják, ráadásul már vannak olyan ultrabook-ok, amiknek a súlya alig több, mint 1kg, mégis a kijelzőjül 15"-os, a core i5 proci elég teljesítménytr ad az alap feladatoknak (sőt, az új HD4500 GPU már játékokra is elég, bár persze csak korlátozottan).

    Szóval az Intel, ha tényleg el tudja érni a 700 dolláros árat (az nálunk olyan 170ezer forintos készüléket jelentene), akkor meg tudná valósítani az álmait és az ultrabook tényleg elterjedne.
  • Bannedusermail #3
    Ez csak egy féllábon álló kijelentés. Egy iparági üzletkötőnek pont akkora szüksége lehet egy könnyű laptopra, mint egy négy-öt beosztással feljebb lévő üzletembernek.
  • Cat #2
    Csak a cégek tudják megfizetni, illetve igazán az üzletembereknek van szükségük ezekre a kisméretű, jól hordozható, de mégis nagy teljesítményű eszközökre.
  • okosan gyerekek #1
    "Az Intel [...] ezeket az eszközöket az üzletembereknek ajánlja[...]"

    Az Intel úgy érti, szeretne jó sok lóvét kaszálni a mondvacsinált PC-jén.