Berta Sándor

Komoly teszteket kell kiállnia a notebookoknak

Az Asus Quality Lab Tajpejben a konszern központi épületének alagsorában található. Itt tesztelik a piacra kerülő termékeket, elsősorban a notebookokat és más hardvereket.

Az 5,6 millió dolláros költséggel létrehozott részleg feladata, hogy a legkülönfélébb módszerekkel tesztelje a legyártott eszközöket. A falak világossárgák, a nagy ablakok a tesztlaboratóriumba nyújtanak bepillantást. A különböző készülékek tesztelése meghatározott sorrend szerint zajlik. A notebook vagy más hardver először az úgynevezett klímakamrába kerül. Itt szimulálják többek között, hogy milyen nyomásnak kell ellenállnia alacsony légnyomáson, például egy repülőgépen. Modellezik azt is, hogy miként hat a kiválasztott modellre az extrém szárazság vagy a kirívóan magas páratartalom. De mindez csak a kezdet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A következő helyiségben vannak a hőkamrák, ahol extrém hőmérsékleteknek és hőmérsékelt-ingadozásoknak teszik ki a laptopokat. Itt néhány másodperc alatt akár 100 Celsius-fokos hőmérséklet-különbségek is előfordulhatnak. A következő szintet a vibrációs kamrák jelentik, ahol olyan érzése van az embernek, mintha egy harckocsi parkolna le a másik szobában. Itt egy mérnök kifejezetten arra hívja fel a figyelmet, hogy hangos helyiségről van szó, ahol semmit sem szabad megfogni és ahol kényelmetlen hatások érhetik az embert. Itt azt modellezik, hogy milyen hatások érik a készülékeket szállítás közben vagy egy autóban. Ezután következnek a sokkolási tesztek, amikor különböző magasságokról ejtik le az eszközöket egy sima acélfelületre.

Az utolsó helyiség ezzel szemben úgy néz ki, mintha egy játékszoba lenne. Itt azt vizsgálják, hogy a gyártósorról kikerülő modellek képesek-e elviselni a mindennapok során őket érő monoton hatásokat. Robotujjak gépelnek teljesen értelmetlen szövegeket a billentyűzetek és az érintőképernyők használatával. A munkában összesen három gép vesz részt, egy robot pedig kizárólag azzal foglalkozik, hogy egy PC-s egeret nyomkodjon. Végül két berendezés kifejezetten a táblagépek hajlításával foglalkozik, hogy a tesztelt hardverek széttörnek vagy nem.

Minden terméknek túl kell élnie ezeket a teszteket, és amennyiben az egyik eszköz elbukik valamelyik feladat során akkor mérnökök hada kezdi el vizsgálni a lehetséges hiányosságokat. Csak miután ezeket kijavították és az újabb teszt sikeres volt, kezdődhet el a sorozatgyártás. Az első modelleket szintén alávetik a teszteknek. Végül azt vizsgálják, hogy miként élik túl a hardverek az Európába vagy Japánba szállítást, ide értve a repülőgépeken és a teherautókon való utazást is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SzGabor89 #44
    De nemtudom mit kell ezen vitatkozni olyan bénák vagytok faszfejek! Sanycicka meg buta vagy bazdmeg egy uninteligens balfasz vagy. Küldj magadról egy képet tuti ocsmány vagy!. Az a lényeg ti verjétek a faszotokat magatokra én meg verem az iphonomra meg az új RETINA kijelzős apple macpromra xD ez a neve nem ips legalább értenek a marketinghoz baszod! na csá
  • SzGabor89 #43
    De mekkora balfaszok vagytok baszki!
    Gondolom valami loser kis csóró gecik vagytok aztán nincs pánzetek appléra, ne itt sírj sírj anyádnak vagy ha már meghalt akkor szopkodd le a szar geci ips kijelződet te kocka!!!!!!!!!!! :P
  • SzGabor89 #42
    De mekkora balfaszok vagytok baszki!
    Gondolom valami loser kis csóró gecik vagytok aztán nincs pánzetek appléra, ne itt sírj sírj anyádnak vagy ha már meghalt akkor szopkodd le a szar geci ips kijelződet te kocka!!!!!!!!!!! :P
  • TARTYOM #41
    DE NEM LENNE MERT AZ APPLE TALÁLTA FEL TECCIK ÉRTENI?
  • sanyicks #40
    "de a nagy pixelsűrűség(nem a pixelek száma hanem sűrűsége miatt) miatt a régebbi jelátviteli rendszer nem tudta volna szépen kezelni , ehhez kellett egy új kialakítás."

    Ez a másodlagos bullshit amit az apple kitalált a retina név után.
    Az igazság viszont az, hogy professzionális monitorok már régen kaphatók 38xx*2000valamennyis felbontással, ami nem kicsit nagyobb mint a "retina" kijelző...

    Egyszerűen csak nem találkozol ilyennel nem professzionális szegmensben, mert oda értelmetlen. Mint hogy a 25xx x 1500-as "retina" kijelző is értelmetlen egy tizencolos notiba... 25"+-on már talán lenne értelme.
  • TARTYOM #39
    Jobb vagy mint egy politikus baszdmegmagad.

    Képes vagy úgy hazudni, hogy itt van az összes tetves hsz-ed visszamenőleg.
  • blasko1990 #38
    De azt értsétek meg kérlek szépen , én egyetlen egy helyen sem azt mondtam hogy az éple egyetlen különleges , de pont erre mondtam "külön gyártanak saját megrendelésre" ezt az új típusú ips kijelzőt. Melyet a samsung tényleg külön gyárt , maga az ips alapvető tulajdonsága ugyanaz de a nagy pixelsűrűség(nem a pixelek száma hanem sűrűsége miatt) miatt a régebbi jelátviteli rendszer nem tudta volna szépen kezelni , ehhez kellett egy új kialakítás. Nem vagyunk egymás ellenségei , beszélhetünk normálisan is mint az utolsó kommented. De inkáb hagyjuk az egészet.
  • sanyicks #37
    sok !tabletgyártó, mobilgyártó !persze a megoldások hasonlóak, ezek inkább testreszabásoknak számítanak. Egyik rak a SOC-ba 3g rádiót, másik nem valamelyik 1 usb-t rak bele, van amelyik 4-et, mert annyi kell neki. Van aki rak rá hdmi-t van aki nem. Ennyi.
    Olyan mint amikor az autókereskedésbe megmondod hogy milyen színű kocsi kell, kell-e klíma vagy nem. De attól még nem sok a különbség. Az alap ugyan az.

    Viszont te azt állítottad hogy az apple-nek külön gyártanak saját megrendelésre.
    Nem gyártanak, csak mobil szegmensben. A mac-ek ugyan azokból az alkatrészekből épülnek fel, mint egy dell, hp, sony, vagy akár az otthon összeszerelt gép... Csak más a háza.
  • TARTYOM #36
    Sosem fogod felfogni hogy az xyzzs 62.53.12 alkatrész az pontosan ugyan azt takarja mint a xyzzs 62.53.12 csak éppen apple ház alatt?? :D:D:D:D
  • blasko1990 #35
    Nagyon nagy arcok vagytok b+ , egy helyen sem istenítettem vagy valami , de ti ha már olvassátok valahol ezt a szót egy pozitív mondatba foglalva , ugrotok. Sanyicks ennyi volt a lényeg te is megválaszoltad amikor kérdezted a többi gyártót a hozzászólásodban amiket felsorakoztattál az majdnem mind használ klönböző technológiai megoldásokat , de mint ahogy a tv azért tv mert filmet nézhetsz rajta a részletei változnak ez volt a lényeg ez az amire ki akartam térni de nem lehet mert ha almát mond az hlye bzi. De miután az almát hoztam fel példának egyből ugrottatok. Tökmindegy az élet bizonyít.