Berta Sándor

Eltűnhetnek az Atom processzoros netbookok

Az Asus és az Acer sem akar új netbookdizájnt készíteni. Mindez azt jelenti, hogy az Intel két fontos partnerét is elveszítheti ezen a területen.

Könnyen előfordulhat, hogy Atom CPU-k a jövőben csak a táblagépekben, a nettop készülékekben és az integrált rendszerekben lesznek megtalálhatók. Az Asus ugyanis bejelentette, hogy az Eee PC sorozat helyett aligha kerülnek a boltokba Atom processzoros modellek. Az Asus azzal indokolta az Eee PC sorozat leállítását, hogy egyre komolyabb konkurenciát jelentenek a netbookoknak a táblagépek, továbbá a forgalom is elmaradt az elvárttól. Jerry Shen, az Asustek vezérigazgatója közölte, hogy a Transformer sorozatú táblák tölthetik be a netbookok helyét.


Az Intel szempontjából a helyzetet súlyosbíthatja, hogy az Acer mellett az MSI is hasonló lépésre készül, és mindez megpecsételheti az Atomok sorsát. A legújabb becslések alapján az idei esztendő utolsó negyedévében 50 százalékkal csökkenhetnek az Atom CPU-s termékek eladásai adatai. 2013-ban csupán néhány gyártó kínálatában lesznek fellelhetők az Atom N sorozatra épülő netbookok, míg az Atom D sorozatra épülő készülékek gyakorlatilag teljesen eltűnnek majd a piacról. Ezért az Intel alighanem kénytelen lesz módosítani a processzorfejlesztési ütemtervét és előtérbe kerülhetnek a tábla PC-khez optimalizált CPU-k.

Az Asus, az Acer és az MSI korábban egyaránt úgy vélte, hogy a netbookokra komoly kereslet lehet Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten. A táblák gyors elterjedése azonban keresztülhúzta a vállalatok számításait és kénytelenek voltak módosítani az álláspontjukat. Volt még egy döntő szempont: a Windows 8 kifejezetten érintőképernyőkhöz készült, emiatt a netbookokra sokkal nehezebben lehet optimalizálni. Ezen a területen a tábla PC-k szintén előnyt élveznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #7
    Apró technikai megjegyzés: a netbook-okat nem az ultra kategória fogja váltani, hanem a hibrid táblák. Azok azok, amik mind árfekvésben, mind méretben, mind pedig felépítésben (értem ezen a méretbeli tulajdonságaikat) közelebb állnak a netbook kategóriához.

    Egyébként a hibrid táblák megjelenésével ez a lépés előre látható volt. Emellett ahogy a cikk is írja, a Win8 jobban muzsikál érintős kijelzőn, tehát egy hibrid már csak ezért is előnnyel indul egy netbookkal szemben.
  • galocza #6
    ...sokkal kisebb képernyőn, sokkal kisebb kényelemmel.
  • galocza #5
    hihi, féórája rendeltem netbookot.
    (nade nem atomot, neeeem...)
  • Vadnokedli #4
    És gyorsabb is. már.
  • Kovász #3
    Amire anno tervezték (internetezés, doksik kezelése stb.), arra ma már bármelyik teló képes, sokkal kisebb helyen...
  • torcipepe #2
    nem csodálom. az atom már akkor elavult volt, mikor fejleszteni kezdték.
  • zord01 #1
    jöjjenek helyettük olcsó ultrák, és akkor bódogsssszág lesz