Berta Sándor

Tíz év után sem ért el áttörést a Blu-ray

2001 elején hozta nyilvánosságra kilenc vállalat a Blu-ray Disc specifikációit. Céljuk az volt, hogy az új adathordozó felváltsa a DVD-t. A remélt gyors áttörés azonban elmaradt.

2001. február 19-én többek között a Sony, a Sharp és a Samsung jelentette be a Blu-ray Disc specifikációit. Az első lépések azonban nagyon nehéznek bizonyultak és gyorsan kiderült, hogy mindezt könnyebb volt eltervezni, mint megvalósítani. Az érezhető elterjedés csak mostanra történt meg és napjainkban egyértelműen a Blu-ray lett a nagy felbontású filmek szabványa. ehhez persze az is kellett, hogy a BD az úgynevezett formátumháborúban legyőzze a HD DVD-t. De napjainkban is csak minden hetedik értékesítenek Blu-ray Discen és az is lehetséges hogy a számítási felhő szolgáltatások elterjedése gátat fog szabni a BD további térhódításának.

A Blu-ray Disc Szövetség (BDA) a szabvány indulásának igazi dátumaként 2006 júniusát nevezte meg, mivel a gyártók csak akkor dobták piacra az első Blu-ray lejátszókat és az első hét filmet. A győzelem elsősorban a 2006-ban piacra dobott PlayStation 3 konzolnak volt köszönhető, amelybe egy Blu-ray lejátszó került, ezért idővel a hollywoodi filmstúdiók kezdtek átpártolni a Blu-ray táborába. A 20th Century Fox 2007-ben, a Warner Bros. 2008-ban döntött így. 2008 februárjában a Toshiba végleg felhagyott a HD-DVD formátummal és ezzel a BD megnyerte a formátumháborút.


"Az otthoni szórakoztató piacon 20 százalékos a piaci részesedésünk. Németországban minden ötödik háztartásnak van Blu-ray lejátszója" - jelentette ki Joachim Spang, a 20th Century Fox filmstúdió németországi ügyvezetője. Németországban tavaly alig 17 millió Blu-ray lemezt adtak el, a lejátszók és a filmek még mindig viszonylag drágák és a PC-s felhasználók csak egy része használja ki az 50 gigabájtos tárolókapacitást. Az Apple sem látja el a számítógépeit Blu-ray meghajtókkal, mivel a társaság nem az adathordozók, hanem a felhőszolgáltatások mellett tette le a voksát.

Spang azért reménykedik, hogy a Cloud miatt a Blu-ray nem válik feleslegessé és még évekig, ha nem évtizedekig meghatározó adathordozó lesz. Mindenesetre arra aligha számítottak 2001-ben a kilenc vállalat képviselői, hogy tíz évnek kell eltelnie az érezhető piaci részesedéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #97
    Na az se ma lehetett én 94-95 re saccolom azt a cdírást
  • Brati #96
    Amúgy meg idehaza is vannak akciók csak ki kell várni/fogni. Én pl.: 3490 - 3490Ft-ért vettem meg egy hónapja a Batman: A sötét lovag (2BD) és a Batman: Kezdődik!-et (szintén BD-n).
  • Brati #95
    Vagy ha egy ilyen Netflix elérhető lenne MO.-on, akkor valamit (talán) tudna változtatni a jelenlegi helyzeten.
  • HumaMage #94
    xD

    Nem hiszem, hogy van értelme ezen karatézni. Nekem teljesen mindegy hogy te melyik technológiát érzed a számodra legjobbnak. Függetlenül attól, hogy hogyan is működnek ezek az online cégek a nagy kép az, hogy mindég van alternativa, ha nem is sorolom fel mindet. A Bluerayre rengeteg van. A Guglira is rengeteg van. Ha ugy gondolod nem nem szeretnéd, használni, mert szerinted sz@r / megbizhatatlan, akár sajátot is csinálhatsz. Már valaki emlitette, hogy saját FTP 2 katt alatt megvan.
    Az Mpg videód kábé 10millió más módon is illetéktelenek kezébe kerülhet, még akkor is ha kiirtad.. Azt kell eldönteni, mi az a kockázat amit vállalsz. Én ismerem a lehetőségeimet, ezért megválogatom a rendelkezésre álló összes technológiából, hogy mit használok.. És úgy gondolom, ez a lényeg, hogy az ember el tudja dönteni, és ne ragadjon le szájkaratézni halott formátumok felett, csak mert ő meg van győződve arról, hogy az a legjobb..
    Ha nem fontos, csak át akarod küldeni, akkor public. Ha céges, fontos akkor magán hálózat. Helyi tárolásra, gépek közötti transferre HDD. Ha meg annyira titkos, hogy senki nem láthassa akkor nem csinálom meg. Senki nem titkosügynök, és ez nem egy James Bond film..
  • adamfesto #93
    BR-TúlDrága DVD-TúlOlcsó
  • usersg #92
    "Aki kiváncsi a csupsz popódra az nem a google-től fogja lekérni :D"

    Értem. Ezek szerint halvány fogalmad sincs róla, hogyan működnek a kuglihoz hasonló online cégek.




    "A GDocs pedig csak egy lehetőség volt. Rengeteg más is van. Azért emlitettem, mert zippelve bármit feltehetsz rá ingyenes"

    Nem, nem ingyenes. Oda kell adnom a cuccokat, egy olyan licenc szerződés elfogadása mellett, ami semmit sem garantál, viszont korlátlan felhasználási lehetőséget ad a cégnek.


    "és a link birtokában akinek elküldöd le tudja szedni."

    Majd felzippelem az 5gb -os mpeg videókat...


    "Nem bizol bennük? Egyéni szoc problem."

    Így van. De miért is kéne bíznom bennük? Az adathordozók leváltását arra alapozod hogy majd mindenki bízni fog bennük? Naiv elképzelés.

    "Ettől még jobb mint a Blueray :)"

    Semmivel sem jobb, nem is értem milyen alapon lehetne összehasonlítani a kettőt.
  • Lame #91
    Tuld draga volt, es meg most is az. Adnak annyiert mint a DVD-t, akkor meg talan fel lehetne porgetni. Nem is ertem miert ekkora az arkulonbseg. A tech nem dragabb annyival. A szerzoi jogdij meg ua kell legyen adathordozotol fuggetlenul.
  • bunny #90
    Ott szúrták el a hofiúk, hogy amikor még volt érdeklődés a technológiára ahelyett hogy összeálltak volna, kétfele szakították a piacot mert úgy vélték nem elég a sok, még többet akarnak kaszálni. Mire meg "győzött" az egyik, már nem volt verseny, szívás (nekik). Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen aki egyszerűen kihagyta ezt a dolgot az életéből. Filmet terén értelmetlen, amikor 4-8 gigán megkapom gyk. szemmel alig észrevehető különbséggel ugyanazt, adattárolásra meg viccesen kevés.
    Kis nosztalgiával gondolok arra, amikor életem első CD (!) lemezét írták ki. 180km-t utaztam, 3 HDD-n volt az anyag, és az ÖSSZES adathordozóm ráfért egy lemezre. Ma nem létezik ilyen léptékű ugrás, talán a holografikus tárolás lenne az, de hiába hallani róla sok-sok éve.
  • donceleger #89
    Nem jobb mint egy dvd???
    Láttál te már blu-ray anyagot?
  • donceleger #88
    Kiváltani akkor tudta volna, ha ugyanannyiba került volna és semmilyen plusz berendezést nem kellett volna vásárolni hozzá.
    Egy mkv-be tömörített fájl is gyönyörű képet ad, hát még egy igazi blu-ray lemez! Szép és jó lenne, de kösz nem. Pl. házimozi csere kellene, de nem szeretném lecserélni a jelenlegit. Pedig 8 éves már a készülék, de hangban és teljesítményben ma is megállja a helyét (Panasonic 1000W) és tökéletesen működik. Ahhoz hogy élvezzem a blu-ray minőséget, tehát a lemezek 2-3-szoros árán felül még kb 100 ezer forintot is kellene kiadnom így hirtelenjében. Na ezzel van itt a probléma. Biztos siker lett volna, ha nem kellene lecserélni a szükséges berendezéseket.