Gyurkity Péter

Apple: nem a Blu-ray a jövő

Az Apple első embere nem hisz a formátum jövőjében, szerinte az a CD utódjainak kikiáltott megoldások sorsára jut majd. A Mac számítógépeknél így nem várhatunk változást a támogatás terén.

A jelek szerint Steve Jobs meglehetősen határozott véleménnyel bír a fizikai formátumok jelenlegi helyzetéről, valamint valószínű jövőjéről. Egy panaszkodó felhasználónak írt válaszlevelében ugyanis nemrég kifejtette, hogy a Mac konfigurációk esetében nem számíthatunk változásra, ezen számítógépek a továbbiakban sem fognak alapesetben Blu-ray meghajtóval érkezni, megmaradnak a külső meghajtók forgalmazásánál.

Ennek egészen egyszerű oka van: Jobs (és nyilván a cég többi vezetője is) úgy gondolja, hogy a Blu-ray halálra van ítélve, a fizikai formátumot idővel lenyomják és szinte teljesen eltüntetik majd a letöltések, valamint a streaming szolgáltatások. Az nem túl meglepő, hogy ilyen szilárdan hisznek az online megoldások sikerében, hiszen maga az iTunes is ezen a felfogáson alapul, és eddig nem is lehet okuk a panaszra - éppen ellenkezőleg. Az Apple esetében már mindenképpen megkezdődött a forradalom, a nagy többség pedig a Hulu, a YouTube, és társaik oldalain keresi kedvenc tartalmait.

Az nem kérdés, hogy a Blu-ray (valamint veresége előtt a HD DVD) komoly előrelépést jelentettek a HD-minőség elfogadása, annak elterjedése terén. Mostanra azonban túlhaladottá váltak, és ugyan a győztes fizikai formátum felbontásban még mindig többet nyújt (nem is beszélve a sztereó-3D és egyéb megoldásokról), a többségnek valószínűleg tökéletesen megfelel majd a 720p felbontás, amely már ma is elérhető a népszerűbb streaming szolgáltatások esetében. Jobs még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben nagy győzelmet aratnak a letöltések és a streaming platformok, ezzel pedig végérvényesen lezárul a fizikai formátumok korszaka.

Ezt természetesen nem vehetjük biztosra, ám az egyértelmű, hogy ma már nemcsak az asztali, hanem a hordozható készülékek gyártói is a tartalmakra koncentrálnak, vagyis arra számítanak, hogy a vásárlók többsége az online megoldásokat választja majd a nagyobb kényelem jegyében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Ny #209
  Ne jajong, inkább dobd vízbe a pendriveodat, és nézzük meg melyikönk tárolja biztonságosabban az adatait.
 • Sir Ny #208
  Vidéken? Budapesttől alig 50 km-re is. És 8 ropiért nem kapsz 1-2 Mbites netet, maximum papíron. A valóságban a 8-10 ropidért kb 150 kb-s netet jó ha kapsz. Mármint nem jó, de azt kapsz ennyiért.

  Ám a zinternetszolgáltatk micsinálnak? Az internet az nem sok-sok kábellel összekötött gép? Ezért nekem miért kéne fizetnem?
 • noland #207
  És hányszor van szerintetek olyan, hogy nincs net vagy egy szolgáltatónál [email protected] egy oldal? Mi erre az esély? :D
  Akkor aztán [email protected] a cloud-coputingot...meg a fényképeidet..valyon melyik profi fotós bízná rá a munkáját ilyenre? :)
 • Molnibalage #206
  Remek. És szerinted erre kell mértezni egy adathorodozót? Az adathorodzók hány %-a esik szerinted vízbe?

  Jaj...
 • Molnibalage #205
  Mindenhol? Távol-keleten, Japában, Tajvanban és Dél-Koreában esteleg. A fővárosban és a legtöbb helyen is a kőkori ADSL 8 Mbit/512-es kapcsolata a plafon. Vidéken sokszor örülsz, ha egyáltalán van net. 8-10 ropi 1-2 Mbites netért.

  A Diginet hatalmas sávszélessége kibaszottul rikta sajnos..
 • Molnibalage #204
  Akkor neked elég érdekes gázrendszered lehet. Az otthoni rendszerben biztonsági szelep nem lehet elektromos. Ennek számtalan oka van.
 • Sir Ny #203
  "Soha ne veszek lyan terméket, melyet nem biroklok igazából!"

  Szinte mindg olyan terméket veszel. Kb semmi se a tied már.
  Így jártál.
 • Sir Ny #202
  Ez érdeke. Nekem egy mostani Verbatim DVD-m beleesett a Dunába, és ott volt percekig, amg meggyőztem mgam a szemetelés v. vizes legyek vitában, és kiszedtem. Teljesen megmmaradt raja minden adat. Most ha ez egy Pendrive-vel történik, nem hinném, hogy így jártam volna.
 • narumon #201
  SSD-t nem is tárolásra kell venni hanem rendszervinyónak. Ég és föld lesz a régi gépedhez képest hidd el, és egy 64-80Mb-os árban még kibírható. A hagyományos vinyókat ez mellé kell berakni. Az élettartamukkal meg az ég világon semmi gond nincs, valószínűleg hamarabb dobod ki, mint hogy az élettartam lejáratával meghalna.
 • Julius Caesar #200
  Bingó.

  Narumon: hát egyelőre az élettartamukról vannak viták. Persze én nem követem annyira az eseményeket.

  Másrészről meg ja, az ára. Az a kis többlet sebesség pár száz gigára nem éri meg. Főleg amikor a 2 terás HDD-k korában járunk.