SG.hu

Nem igazán védik a felhasználói adatokat a társkereső alkalmazások

A társkereső alkalmazások nem követik a bevált adatvédelmi gyakorlatokat és minden eddiginél több adatot gyűjtenek - mutat rá a Mozilla új tanulmánya. A kutatók az adatvédelem szempontjából vizsgálták a társkereső alkalmazásokat, és a jelentésben megállapították, hogy a társkereső alkalmazások egyre adatéhesebbek és tolakodóbbak.

A szervezet 25 alkalmazást vizsgált, melyből 22 a Mozilla rangsorában a legalacsonyabb fokozatot érte csak el. A Mozilla csak a Queer tulajdonában és üzemeltetésében lévő Lexet értékelte pozitívan, a Harmony és a Happn pedig közepes minősítést kapott. A Mozilla szerint az alkalmazások 80%-a megoszthatja vagy eladhatja a személyes adatokat reklámcélokra. A jelentés megjegyezte, hogy az olyan alkalmazások, mint a Bumble, homályos adatvédelmi záradékokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a felhasználói adatok eladását a hirdetőknek.

Az alkalmazások többsége - köztük a Hinge, a Tinder, az OkCupid, a Match, a Plenty of Fish, a BLK és a BlackPeopleMeet - pontos geolokációs adatokkal rendelkezett a felhasználókról. Az olyan alkalmazások, mint a Hinge, a háttérben gyűjtik a helyadatokat, amikor az alkalmazás nincs használatban. "Az Ön földrajzi helymeghatározásának gyűjtése a háttérben akkor is megtörténhet, amikor Ön nem használja a szolgáltatást, ha az Ön által adott engedély kifejezetten engedélyezi az ilyen gyűjtést. Ha elutasítja az engedélyt arra, hogy pontos geolokációját gyűjtsünk, akkor nem fogjuk gyűjteni, de előfordulhat, hogy a pontos geolokációra támaszkodó szolgáltatásaink nem lesznek elérhetőek az Ön számára" - áll a Hinge szabályzatában.

A társkereső alkalmazások azt állítják, hogy azért gyűjtenek jelentős mennyiségű adato, hogy jobb párosításokat találjanak a felhasználóknak. Ha azonban ezek az adatok adatbrókereknél kötnek ki, annak súlyos következményei lehetnek. Tavaly például egy amerikai székhelyű katolikus csoport adatokat vásárolt a Grindr-től, hogy megfigyelhessen egyes tagokat. A Grindr egyébként az egyik legalacsonyabb értékelést kapta a Mozilla vizsgálata során, mert az adatvédelmi és biztonsági gyakorlatok terén már többször is hibázott.

"Ha a társkereső alkalmazások azt hiszik, hogy az emberek továbbra is megadják legintimebb adataikat - alapvetően mindent, kivéve az anyjuk leánykori nevét - akkor alábecsülik a felhasználóikat. A ragadozó adatvédelmi gyakorlataik miatt nem lehet párt találni" - mondta Zoe MacDonald, kutató és a jelentés egyik szerzője egy nyilatkozatban. A data.ai elemző cég adatai szerint a társkereső alkalmazások népszerűsége hanyatlik. A Pew Research tavaly közzétett adatai szerint 10 felnőttből csak három használt valaha is társkereső oldalt vagy alkalmazást és ez a szám 2019 óta nem változott. A társkereső alkalmazások óriásai, a Match Group és a Bumble piaci értéke 2021 óta több mint 40 milliárd dollárral csökkent.

A vállalatok most új utakat keresnek a potenciális randizók bevonására, beleértve az MI-alapú funkciókkal való kísérletezést. A Match Group már az idei harmadik negyedévi 2024-es eredményei közzététele során elmondta, hogy bíznak a mesterséges intelligenciában. A Grindr például egy olyan MI chatbot bevezetését tervezi, amely képes szexuálisan explicit nyelvezetet használni. A Mozilla szerint az alkalmazások már most is használnak MI-t a párosító algoritmusokhoz. A generatív MI megjelenésével a kutatók nem bíznak abban, hogy a társkereső alkalmazások elegendő védelmet nyújtanak majd a felhasználók adatainak védelmére.

A Mozilla adatvédelmi kutatója, Misha Rykov szerint mivel a társkereső alkalmazások egyre több adatot gyűjtenek, kötelességük megvédeni ezeket az adatokat. "Ahhoz, hogy jobb párosításokat lehessen találni a felhasználóknak meggyőző profilokat kell írniuk, számos érdeklődési tesztet és személyiségfelmérést kell kitölteniük, és elbűvölő képeket és videókat kell megosztaniuk. Tehát az egész élmény nagyban függ attól, hogy az emberek mennyi információt osztanak meg. Ezen erényüknél fogva a társkereső alkalmazásoknak meg kell védeniük ezeket az adatokat a kizsákmányolástól" - jegyezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!