Berta Sándor

Újabb gyártók licencelik a Blu-ray technológiákat

Egyre több cég csatlakozik a One-Blue nevű licencszervezethez, amelynek célja a Blu-ray technológiákkal kapcsolatos különböző licencek és licencdíjak egységesítése, illetve az utóbbiak újraelosztása.

A One-Blue alig fél éve alakult, de már számos és tagja van, köztük van a Hitachi, a Hewlett-Packard, a JVC KENWOOD, a Philips Electronics, a Panasonic, az LG, a Dell, a Pioneer, a Samsung, a Yamaha, a Taiyo Yuden, a Sony és a Fujitsu. Az elmúlt napokban pedig a Sharp csatlakozott a szövetséghez.

Azok a gyártók, amelyek Blu-ray olvasó és író készülékeket, valamint szoftvereket és lemezeket akartak készíteni eddig kénytelenek voltak számos fejlesztővel egyeztetni a licencdíj-fizetésekkel kapcsolatban. Csak a sikeres tárgyalások után használhatták fel a különböző technológiákat. A viták kiküszöbölésére és a párbeszéd ösztönzésére hozta létre tavaly júliusban a Panasonic, a Philips, a Sony és néhány másik cég a One-Blue nevű szervezetet és indították el a hasonló nevű licencprogramot. A One-Bluehoz csatlakozó gyártók kötelesek minden eladott Blu-ray lejátszó után 9 dolláros licencdíjat fizetni. A szoftverek esetében a licencdíj 2 dollár, míg a műsoros Blu-ray lemezeknél 9,75, az üres korongoknál pedig 1 amerikai cent.

A One-Blue szorosan együttműködik a világ országainak vámhatóságaival, hogy megakadályozza a licencdíjat nem fizető gyártók hardvereinek, lemezeinek és szoftvereinek terjesztését. A szövetség célja, hogy a jövőben a Blu-ray termékekkel kapcsolatos tárgyalások esetén ő legyen az egyetlen olyan szervezet, amellyel a másik oldal képviselői tárgyalhatnak. Az egységet azonban nem sikerült megteremteni, mivel számos Blu-ray szabadalom-tulajdonos jelezte, hogy nem csatlakozik a One-Bluehoz. Bár a szövetség ezekkel a cégekkel is folyamatosan tárgyal, azonban ha nem sikerül velük egyezségre jutni, úgy a gyártóknak továbbra is több szabadalomtulajdonossal kell majd megállapodniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!