Tíz év után sem ért el áttörést a Blu-ray
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Asus P5Q PRO LGA775, Intel® Core™2 Duo E8400 @ 3.00GHz, Gigabyte GV-R587UD-1GD 1024MB, 4GB Kingston 1066MHz DDR2 HyperX
Asus P5Q PRO LGA775, Intel® Core™2 Duo E8400 @ 3.00GHz, Gigabyte GV-R587UD-1GD 1024MB, 4GB Kingston 1066MHz DDR2 HyperX
Nem hiszem, hogy van értelme ezen karatézni. Nekem teljesen mindegy hogy te melyik technológiát érzed a számodra legjobbnak. Függetlenül attól, hogy hogyan is mûködnek ezek az online cégek a nagy kép az, hogy mindég van alternativa, ha nem is sorolom fel mindet. A Bluerayre rengeteg van. A Guglira is rengeteg van. Ha ugy gondolod nem nem szeretnéd, használni, mert szerinted sz@r / megbizhatatlan, akár sajátot is csinálhatsz. Már valaki emlitette, hogy saját FTP 2 katt alatt megvan.
Az Mpg videód kábé 10millió más módon is illetéktelenek kezébe kerülhet, még akkor is ha kiirtad.. Azt kell eldönteni, mi az a kockázat amit vállalsz. Én ismerem a lehetõségeimet, ezért megválogatom a rendelkezésre álló összes technológiából, hogy mit használok.. És úgy gondolom, ez a lényeg, hogy az ember el tudja dönteni, és ne ragadjon le szájkaratézni halott formátumok felett, csak mert õ meg van gyõzõdve arról, hogy az a legjobb..
Ha nem fontos, csak át akarod küldeni, akkor public. Ha céges, fontos akkor magán hálózat. Helyi tárolásra, gépek közötti transferre HDD. Ha meg annyira titkos, hogy senki nem láthassa akkor nem csinálom meg. Senki nem titkosügynök, és ez nem egy James Bond film..
Bármire bármit megfestek. Commodore 64 floppy meghajtóval és két mikrokapcsolós joystickal.
Értem. Ezek szerint halvány fogalmad sincs róla, hogyan mûködnek a kuglihoz hasonló online cégek.
"A GDocs pedig csak egy lehetõség volt. Rengeteg más is van. Azért emlitettem, mert zippelve bármit feltehetsz rá ingyenes"
Nem, nem ingyenes. Oda kell adnom a cuccokat, egy olyan licenc szerzõdés elfogadása mellett, ami semmit sem garantál, viszont korlátlan felhasználási lehetõséget ad a cégnek.
"és a link birtokában akinek elküldöd le tudja szedni."
Majd felzippelem az 5gb -os mpeg videókat...
"Nem bizol bennük? Egyéni szoc problem."
Így van. De miért is kéne bíznom bennük? Az adathordozók leváltását arra alapozod hogy majd mindenki bízni fog bennük? Naiv elképzelés.
"Ettõl még jobb mint a Blueray :)"
Semmivel sem jobb, nem is értem milyen alapon lehetne összehasonlítani a kettõt.
Kis nosztalgiával gondolok arra, amikor életem elsõ CD (!) lemezét írták ki. 180km-t utaztam, 3 HDD-n volt az anyag, és az ÖSSZES adathordozóm ráfért egy lemezre. Ma nem létezik ilyen léptékû ugrás, talán a holografikus tárolás lenne az, de hiába hallani róla sok-sok éve.
Lehet elütöttem pár szót, nem érdekel így is érthető.
Láttál te már blu-ray anyagot?
Egy mkv-be tömörített fájl is gyönyörû képet ad, hát még egy igazi blu-ray lemez! Szép és jó lenne, de kösz nem. Pl. házimozi csere kellene, de nem szeretném lecserélni a jelenlegit. Pedig 8 éves már a készülék, de hangban és teljesítményben ma is megállja a helyét (Panasonic 1000W) és tökéletesen mûködik. Ahhoz hogy élvezzem a blu-ray minõséget, tehát a lemezek 2-3-szoros árán felül még kb 100 ezer forintot is kellene kiadnom így hirtelenjében. Na ezzel van itt a probléma. Biztos siker lett volna, ha nem kellene lecserélni a szükséges berendezéseket.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Online game stream csatorna: http://hu.twitch.tv/lazahun X360 Live GamerTag: LazaHunter; PC BF3: LazaHunter; Diablo 3: LazaHunter#2295; Steam: **Laza**
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Azért az igazán értékes, jól sikerült képekbõl nem lehet ennyi. Ha minden nap csinálsz egy "de aranyos a kölyök amikor nevet az ebédnél" képgyûjteményt, akkor is sok. :)
Fotót papíron? No ez a teljesen low end. Kb tíz év óta ha 10 képet "hívattam elõ". Lehet, hogy ez valakinek opció akinek 1 évben keletkezik 10-20 képe de akinek egy évben az átlagos kép termése erõs szanálás után kb 2000 kép annak eszébe sem jut...
Kb fele annyiba kerül, de ha elkap az ember 1-1 akciót akkor 10-12 fontból akár 2 filmet is meg tud venni.
Sok filmen van magyar szinkron és felirat is (pl Spiderman 1, 3; The A Team, stb.).
Amíg itthon 7000 ft és több hónap múlva is csak pl. 500-1000 ft -tal olcsóbb addig semmit.
::: http://www.keksz.net | photo&videoportal
A gdocs helyett inkább a jegyzettömböt választanám, az is többet tud. :) A docs egy lassú, buta, gagyi webes szutyok. Egyáltalán nem kényelmes, és semmi garancia sincs az adatbiztonsággal kapcsolatban.
Mellesleg miért olyan menõ ha odaadod a személyes adataidat valami multinak? A google a világ legnagyobb adathalász cége. Pont bennük kellene megbíznom?
Mert egy 8-16GB-os pendrive már bagóért kapható. Ha nem is adod oda örökbe, majd visszakapod a legközelebbi a találkozáskor. Nem akarsz kölcsönadni, ezt megértem.
De ha ez nem jó megoldás, akkor ott van a net. Ma már teljesen alap dolog, hogy nagyméretû fájlokat küldünk neten keresztül. A gépeden feltöltöd a helyre, õ meg letölti és kész.
Ha ez sem tetszik és nagyméretû fájlokról beszélünk, akkor még mindig lehet FTP szervert csinálni a gépeden. Pofon egyszerû kis programok vannak rá ha az ember nem értene annyira hozzá.
Adsz egy hozzáférést a kedves ügyfélnek, õ totalcommander-bõl vagy más progiból felmászik az FTP szerveredre (a gépedre) és letölti magának ami kell.
Grafikai cégnél dolgozok, nálunk már évtizede bevett szokás, hogy az ügyfelek pendrive-on hozzák az anyagot, ami esetenként több GB méretû lehet. Vagy épp a saját FTP szerverünkre töltik fel. Vagy épp használjuk a nagyméretû fájlküldõ szolgáltatásokat a neten, ami ráadásul ingyenes is.
Szóval továbbra sem értem, neked mért egyszerûbb BD lemezt / DvD-t vásárolni, kiírni amit ki kell, elmenni az ügyfélhez odaadni neki / elpostázni. Mint feltölteni otthon a géped elõl, vagy egy FTP szervert csinálni.
Ott a pont xD
Mint mondtad munkáról van szó. Munkahelyen nálunk már az FTP divat, és ha küldeni szeretnél valamit akkor kapsz egy logint meg egy passt egy könyvtárra és toljad oda.
Magán célra meg Dropbox, meg Skydrive meg Google docs, mind sok gigabytos tárolókapacitással és te szabod meg, hogy ki férjen hozzá.
A lényeg, hogy nem kell annyira ragaszkodni már a DVDhez sem, a Bluray pedig hasraesésbõl indul a versenyen. :-)
az újraírható <#ijedt>#ijedt> dvdn tárolt egyetemi melóhoz meg külön gratulálok a szerencsés nyertesnek, az usbre áttérésbõl látszik keni vágja az infós dóógokat <#idiota>#idiota>
HP+
Szóval akkor ha minta videót kell küldenem valakinek, azt egy egy darab 500gb -os hdd -n tegyem meg...
Nem értetted meg a lényeget.
Kell, egy egyszerûen használható, olcsó adattároló, amin úgy adhatsz át adatokat másoknak, hogy nem feltétlenül kell visszakapnod a hordozót sem. Én nem kölcsönadásról írtam.
"Sztem a Blueray nem azért nem terjedt el"
A BD terjedne mint az influenza, ha nem lenne ennyire drága.
Irodai munkához, meg a családi vidók mutogatásához meg ott a pendrive. Minden lejátszó felismeri, 8-16GB méret már alig kerül valamibe (2 irható blueray lemez ára kábé) és mindegyik újrairható tizedannyi idõ alatt, mint bármelyik fizikai adattároló.
Én már csak arra használok fizikai adattárolót, ha lusta vagyok bootolható pendrive-ot csinálni. van otthon 3,5 TB hely amivel gazdálkodhatok.. Mire megtelik, rájövök, hogy a fele hulladék, letörlöm, és megint van 2 TB-om..
Sztem a Blueray nem azért nem terjedt el, mert annyira rosz lenne magában, hanem mert összehasonlitva egy mobilvinyóval, meg egy nagyobb pendrival minden tekintetben alul marad. -> nincs semmi versenyelõny => nemtom mit várnak.. Én konkrétan semmi okot nem látok (és nem is láttam már évek óta) arra, hogy DVD-t, v Bluerayt vegyek.. Számomra ezek már halott formátumok.. Mint a nagyfloppy :D
A képminõség fejlõdésének semmi köze a BD -hez, ez egy tárolótechnológia.
Oké hogy nektek a letöltött filmekbõl több fér el egy hdd -n, de ettõl még a dvd -hez hasonló technológiára szükség van.
És ha valaki a felhõvel jönne elõ... nem, nem akarom a kuglinak adni mindenemet, fõleg nem céges adatokat. És nem, nem akarok stream -elt filmet nézni végletekig korlátozott lehetõségekkel, és ócska Hollywood -i választékból...
Attól hogy létezik autó, még vannak motorosok is...
A két technológia nem ugyanarra való.
Az írható lemezek minõsége meg egyre csapnivalóbb. Csak elvétve szaladok bele egy két jobb fajta lemezbe. A régebben kiírt fontos dolgaimat vissza kellett tennem hdd-re, mert már sorra elszállnak a 2-3 éves lemezeim is.
Viszont a HDD fajlagosan olcsóbb, ezért talán ez jöhet ki gyõztesnek.
Persze, abban igazad van, hogy bizonyos(!) letöltések illegálisak és lopásnak minõsülnek. Egyetértek. De ez most itt egy másik topik. Nem erkölcsi kérdésekrõl vitázunk és nem is arról, hogy mi számít wareznek meg mi nem.
A lényegi kérdés a HDD / BD között az volt, hogy van-e tartalom HDD-re.
A válasz pedig egyértelmû, hogy igen van. Az jelen esetben nem változtat a tényeken, hogy legális vagy illegális a tartalom. Mert van tartalom, rengeteg, több száz TB-nyi film, zene, játék stb...
De ha csak saját célra készített felvételeket, családi fotókat, TV-bõl felvett, illetve HD-ban letöltött sorozatokat nézzük - amik teljesen legálisak - , már akkor is a HDD jön ki gyõztesként, hiszen egyszerûbb, praktikusabb, fajlagosan olcsóbb, mint a BD lemez vagy a DvD. Biztonság szempontjából nagyjából talán egy kategóriába esnek.
Alejátszóval egyetemben gyorsban megvettem Mike Oldfield TB II/III koncert DVD-jét 10000 ft-ért.
itt jelzem hogy ez AZ a bizonyos 2 oldalas dupla rétegû tehát 15G-s lemez :)
Tehát ezek az árak. Az alós szegmens lejátszói is mind 100e körül voltak induláskor meg még többe. Én 2000-ben vettem.
A BluRay hogy indult? A lejátszók már 60e körül kaphatók voltak, a lemezek meg 10e körül kb mint a DVD nél.
Aztán -idehaza - 2-3 év alatt eljutott a dolog oda, hogy már 22-25e-ért is van BD játszó, ami ugye olvas minden más kerek és optikai olvasást igénylõ lemezt szinte mindegy milyen formátumban van rajta az adat.
De az nagyon elképesztõ, hogy egy lejátszó árából max 3 lemezt vagy inkább fordítva.
Hogy 3 lemez árából már lejátszót lehet vanni.
mert az átlag BD lemez ár még mindig 6900-8000 ft.
Írta valaki amit én is leírtam már sokszor
A kiadók azzal érvelnek, hogy a lemez árának csak kis része az elõállítás költsége, a fõ árképzõ az a jogdíj, miszerint én aki megvettem, otthon bármikor megnézhetem az adott filmet.
És igen akkor terjedhetne a BD lemez nagyon ha pl aki megvette a gyári DVD-t az vissza vihetné a megfelelõ helyre ahol is némi fizetni való ellenében megkapná a BD verziót. Ez a némi szvsz olyan 1-max 2e ft lehetne, ami a gyártási terjesztési és jogdíjkülönbözeti ft-okból tevõdne össze.
Szerintem kb 3x akkora lenne a forgalom és a haszon is mint így.
Arról az apró tényrõl nem is szólva, hogy a visszavett DVD-k még tovább is értékesíthetõk ami szintén bevétel.
De valóban
Nekem a médiaplayerem BD olvasós, eddig tán 3 filmet néztem meg optikán, - egyik sem saját :) - 2 NAS egyelõre 6 TB vinyó és hálózaton megy a data 1 emelet különbséggel a lejátszóhoz.
Így a nappali sem egy mûszaki boltra hajaz.
Vettem egy 1 terrás HD -t amit csak be kell dugni a TV-be és máris BR minõségben élvezhetek olyan filmet amilyet csak akarok. Nem kell menükkel, meg átléphetetlen reklámokkal és felhaszn. feltételekkel tökölni.
Ha esetleg valamit formázott felirattal akarok nézni akkor meg simán rádugom HDMI-n alaptopot a tv-re és meg van oldva.
Így belegondolva HD-tv-nél még médialejátszó nélkül is azonnal elavult mindenféle DVD/BR technológia.
2003-ban vettem életem elsõ teljesen új gépét. Samsung 80 GB-os vinyó 3 hónap után meghalt, de még pont le lehetet menteni az adatokat. A csere vinyó 9 hónapot bírt. Arról már nem...
Kaptam cserében Maxtor-t. Az 5-6 év után csinált egy olyat, hogy egyik napról a másikra eltûnt a filerendszer és visszaállítani sem lehetett...
Van egy 1991-es 200 megás egységem, mai napig mûködõképes és még a típuát is felismeri a rendszer.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Anno fél éves egyetemi munkám szállt el úgy, hogy a backup egy újraírható DVD-n volt. Azóta semmi fontosan nem írok semmmiféle optikai korongra, mert nem is használom. Az én gépemben azért van DVD, mert a kiadók azon a szutykon adják ki játékaikat és nem egy USB kulcson. Számomra a DVD és az egész optikai pontosan annyira elavult, mint a kislemez. Én gyakorlatilag nem használom. Ha lehetséges win-t telepíteni USB-rõl, akkor ha nem DVD-n adnának ki minden progrit, akkor pont annyir aelhagyható lenne ma már az én szememben. Semmire sem jók.
Minden munkámat ma két vinyóra és USB-re mentem el. Zenék és képek is duplikáltan vannak. Ha elvesznek a filmjeim, hát istenem, leszarom. Vegyél egy backup vinyót, amit csak hetente-havonta egyszer frissítesz.
Egy biztos. Fontos adatok tárolására optikai meghajtó = vicckategória.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Milyen érdekes, hogy a fél év után 5-6 ezres játékre nincs pénz, de a havi 5-10 ropis netre van ahogy a ~200k-t érõ gépre + bazinagy monitorra meg van...
AMD 975 X4/4015 GHz, 90 GB Kingstone SSD Radeon PowerColor HD6950 2 GB, 8 GB DDR3/1600 MHz BF3: [H]WhiteR
6 év alatt 7 HDD és egy SSD-m volt.
A 7 HDD-bõl kettõ pusztult meg, a többit vagy eladtam, vagy még használatban van.
Én azt mondom, hogy ha megint lemennek emberi árra a HDD-k, és mondjuk 20k alatt lesz egy 3 terás HDD, megint rá fogok állni.
Én ezeket a winyókat külsõ rackben használnám, tehát tényleg csak akkor mennek, ha mentek rájuk, vagy épp szedek le róluk adatot. Mig a gépemben lévõ HDD+SSD páros megy napi 10 órát, ezek a tároló HDD-k jó ha havi 2 órát mennének.
Amúgy igen, én is családi videókat tárolok rajtuk, most kiszámoltam, 600 giga cuccom van, nem túl sok. Erre a mennyiségre simán megéri venni + egy HDD-t, és akkor megvan 2 helyen minden. Arra kicsi az esély, hogy egyszerre halnak be.
Ha nem külsõ hatás miatt megy gallyra az egyik, akkor 1 a milliárdhoz az esélye, hogy a másik is behaljon az alatt a pár nap alatt, míg szerzek másik HDD-t.
Ami meg nagyon fontos családi vid, azt tényleg ki szoktam írni DVD-re, de rögtön 3-4 példányban, lehetõleg más-más márkájú lemezre, más íróval. Az a biztos.
DVD-hez meg annyit, hogy van 8 éves DVD-m ami hibátlanul megy, olcsó lemezzel, és van olyan verbám ami fél év után olvashatatlan.
Az írás minõsége nagyon sok mindentõl függ, pl ha elmegy egy kamion, megrázza a házat, simán ronthat az író...
Ami fontos az megvan 5-6 helyen, a többi meg annyira nem veszélyes ha bukom...
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Elismerem, hogy egyik megoldás sem kockázatmentes.
De egyvalamit elfelejtesz. Mégpedig, hogy az állításod alapja csupán saját tapasztalatodra alapul. Nincs releváns statisztikai alapod.
Ezt támasztja alá az, hogy az én saját tapasztalatom pedig pont az ellenkezõje :)
98'-óta van saját PC-m. Ezidáig egyetlen egy vinyóm ment tönkre. Egy Maxtor 30GB-os. Mint utóbb kiderült ez szériahibás volt. Akkoriban sorra dõltek be a Maxtor 30-as 40-es szériái.
Ellenben DvD-bõl, ahogy korábban írtam 5 év után már egyik sem olvasható. Jó, lehet nem a legmárkásabb DvD-re írtam és nem is a leglassabb sebességgel.
Plusz a HDD mellett szól, hogy különbözõ programokkal lehet monitorozni az állapotát. Idõszakonként lehet ellenõrzést csinálni.
Ami meg a 4-5 éves élettartamot illeti, ennyi idõ alatt ugrik annyit a technika, hogy érdemes legyen cserélni.
Én pl 2007-ben vettem a jelenlegi gépemet. Anno még 250GB-os vinyóval. Azóta ez a vinyó már anyám gépében dolgozik. Én úgymond kinõttem. Vettem helyette egy 1TB-os és egy 1,5TB-os vinyót. Ezek most alig 1-2 évesek. És szerintem 3-4 év múlva megint elér egy olyan szintre a HDD technika, hogy érdemes legyen cserélni. Ilyenkor átmentem az összes adatot az új vinyóra, a régit pedig eladom, vagy elajándékozom egy családtagnak.
A családi fotókra én is kényes vagyok. Ezért van egy bakckup-om egy másik külön vinyón is.
Szóval az, hogy a HDD-k illetve DvD-k mennyire megbízhatóak teljesen egyénfüggõ, hiszen ahány ember annyiféle tapasztalat.
"Ami árak itt elhangzottak, az alapján (350 egy lemez, 3-5x író-ár a DVD-írókhoz képest) nekem úgy tûnik, ezek az alsó szintet képviselik, mind a lemez, mind az író szemszögébõl. Ha pedig valaki gagyi lemezre ír gagyi íróval, természetesen minimum 16x-osan, az ne is nagyon várjon tartósságot."
Oké, de akkor megint felvetõdik a kérdés, hogy mennyi pénzbe is kerül az archiválás? Mennyi egy jó minõségû BD lemez? Mennyi egy jó minõségû BD író? Nem tudom, nem vagyok képben. De biztos, hogy a jó minõségû BD író árából már kapnál legalább egy vagy kettõ 2TB-os vinyót (árvíz elõttit).
Plusz milyen sebességgel kéne írni? 4x-8x-an? Akkor vajon mennyi idõbe telne kiírni az én durván 2TB-nyi adatomat 80-90 BD lemezre? Beletelne egy hónapba kényelmesen?
Szal megint ott tartunk, hogy olcsóbb és sokkal sokkal egyszerûbb lenne beikszelni a neten egy 1,5TB-os külsõ vinyót, e-satával összekötni a géppel, aztán mehet rá minden adat. Majd a végén azt az egy darab vinyót eltenni a polcra és kész is az archiválás. És álló helyzetében egy vinyó is kibír annyit, mint egy DvD / BD lemez a tokjában.
Szerintem is az a legfõbb gond, hogy az árához képest nem ad akkora többletet, mint a DVD a VHS-hez képest. Ami nem azt jelenti, hogy nincs értékelhetõ többlet, mert van (felbontás, több hang és videosáv). Ugyanakkor a maradéktalan élvezethez kell:
- értelemszerûen egy BR film, ami nem olcsó mondjuk egy DVD-hez képest.
- egy BR lejátszó, ami szintén elég drága mondjuk egy HD- és mkv-képes médialejátszóhoz viszonyítva
- egy rendes full HD TV, megfelelõ képátlóval, hogy kijöjjön a nagyobb felbontás és a jobb képminõség elõnye.
- egy megfelelõ hangrendszer, ami kezelni tudja az újabb formátumokat is és úgy szól, ahogy kell
Mivel a technika viszonylag gyorsan változik (full HD, 3D), a fentieket kb. egyszerre kellene megvenni, hogy egy összehangolt rendszert kapjunk, ami viszont külön kihangsúlyozza a költségeket.
Ha már technikai újdonságok: szerintem a 3D azért tartogat komoly elõrelépési lehetõségeket, de ehhez még idõ kell, és az, hogy a (passzív) technikák és a formátumok kiforrjanak. Kérdés, hogy ennek tárolására szóba jön-e még a BR...
Kétségtelen, hogy fajlagosan a HDD éri meg legjobban (fõleg az árvíz elõtt), nem is beszélve a sokszoros kapacitásról. Ugyanakkor nem ez az egyetlen mutató, amire figyelemmel kell lenni.
Egyfelõl az utóbbi idõben 2 merevlemezem is megadta magát. Nem mondom, hogy meghaltak, de gyanús tüneteket produkáltak, úgyhogy most pihentetem õket. Egyik sem idõsebb 4-5 évnél, és akkor lehet, hogy sokat mondtam. Hiába, 16 ezerért 2 TB már nem az a minõség, mint régebben. Az sem mindegy, hogy ekkora tárhelynél mennyi minden menne a levesbe szinte egyik napról a másikra.
Másfelõl szerintem a DVD-k sem olyan megbízhatatlanok, mint amilyennek elmondtátok. Most direkt megnéztem pár régi kiírt DVD-t, és mindegyiket hiba nélkül beolvasta, és játszotta, ahogy kell. Pontos dátumot nem tudok, de olyan 8 év körüli lemezekrõl van szó, ráadásul az "occsó" kategóriából (Princo), egy szintén nem makulátlan hírû LG íróval írva. Ami árak itt elhangzottak, az alapján (350 egy lemez, 3-5x író-ár a DVD-írókhoz képest) nekem úgy tûnik, ezek az alsó szintet képviselik, mind a lemez, mind az író szemszögébõl. Ha pedig valaki gagyi lemezre ír gagyi íróval, természetesen minimum 16x-osan, az ne is nagyon várjon tartósságot.
A fajlagos költségek miatt ha valaki filmet, játékot, zenét tárol nagyobb mennyiségben, arra teljesen OK a HDD, esetleg mindjárt duplán (bár akkor már nem is olyan olcsó). Ha tönkremegy, az kellemetlen, de semmi nem veszik oda, hiszen újra "beszerezhetõ" adatokról beszélünk.
Nálam viszont bejöttek a képbe pl. a családi felvételek. Fotó nem gond, elég sokat kell kattintgatni, amíg betelik 2-3 DVD. Ellenben a digitális, nem szalagos (tehát Flash alapú) HD kamerák ontják a gigabájtokat, nekem pár év alatt elérte a 250-300-at. Namost felmerül a kérdés, hogy hova mentsem. Az triviális, hogy nagy HDD-re felmásolom, de mi van, ha tönkremegy? A megoldás, egyszerre több példányban is megvan, több merevlemezen. Ettõl függetlenül akartam egy más elven mûködõ tárolót, amire archiváló jelleggel menthetek: megírom, majd elteszem egy tokba. Ellentétben mondjuk a HDD-vel , ami adott esetben minden nap megy a gépemben. Ehhez a mennyiséghez a DVD elég karcsú, lehet számolni, mennyi kellene belõle. A BR ellenben jóval nagyobb kapacitást ad, és kevésbé kell figyelnem arra is, hogy ne maradjon sok hely üresen 1-1 lemezen. Elvégre nagy méretû fájloknál nehéz eltalálni.
Még egy apróság: A 10-es gyûjtõben lévõ BR lemezekre az Artisjus képes volt 10(!) darab hologramos matricát felragasztani, holott egy csomagolás az egész. Szerintem túl jól megy nekik...
World of Tanks FAQ-s oldal az alábbi címen érhetõ el: http://wotfaq.solidlane.eu/ | wot nevem: keagle21