Berta Sándor

Az x264 már támogatja a Blu-ray technológiát

Az x264 nyílt forráskódú H.264 kódoló program néhány fejlesztőnek köszönhetően már támogatja a Blu-ray kompatibilis videók létrehozását.

A hírről Jason Garrett-Glaser alias Dark Shikari, az x264 és az ffmpeg társfejlesztője számolt be a Diary of an x264 Developer nevű blogjában. A munkában Kieran Kunyha, Alex Giladi, Lamont Alston és a Doom9 portál néhány tagja vett még részt. Az újdonságok között szerepel az úgynevezett HRD-Timing (NAL-HRD), a változtatható framerate-ellenőrzés, valamint a Pulldown-támogatás.

Garrett-Glaser azt hangsúlyozta, hogy az x264 alkalmazással a Blu-raynél megszokottaknál jóval kisebb bitráták esetében is nagyon jó minőséget lehet elérni. A fejlesztő külön kitért arra, hogy néhány Blu-ray film képe egyenesen borzalmas és ugyanez volt a helyzet korábban számos DVD-film esetében is. A Blu-ray lemezek bitrátája általában 20 és 40 Mbit/s között mozog, holott egy jól optimalizált kódoló használata esetén ez az érték jóval kisebb is lehetne. Éppen ezért született meg az x264 projekt és az alkotók néhány felvétellel bizonyították az állításukat. Nyilvánosságra hozták ugyanis a Creative Commons licenc hatálya alatt korábban megjelentetett Big Buck Bunny és Elephant's Dream nevű HD-filmek új változatait. A két videót torrentfájlként tették elérhetővé.

Eleinte az x264 a nagy felbontású filmek illegális másolóinak hatékony segítője volt, akik így tudták elkészíteni az adott művek úgynevezett BD-5 és BD-9 változatait. Ezek általában olyan Blu-ray kiadványok voltak, amelyek a szerkesztés után elfértek egy egy- vagy kétrétegű DVD-lemezen. A HD-tartalmak elterjedésével párhuzamosan a nagyobb portálok, például a Dailymotion és a Sevenload, valamint a közösségi oldalak, élükön a Facebookkal, rájöttek arra, hogy a VideoLAN program keretében kifejlesztett nyílt forráskódú H.264 kódoló nagyon hatékony.

Az új program előnye, hogy minőségét tekintve felveszi a versenyt a profi videokódoló szoftverekkel, sőt, azoknál bizonyos tekintetben sokkal jobb is. Jelzés értékű lehet, hogy a Microsoft is elérhetővé tett egy 6 perces HD videó- és audioanyagot. Garrett-Glaser végül közölte, hogy a legtöbb jelenleg kapható Blu-ray lejátszó az ilyen átalakított anyagokat tartalmazó DVD-ket teljesen zökkenőmentesen és Blu-ray diszkként kezeli. A PlayStation 3 esetében a tartalmak szintén hozzáférhetők, de a konzol a korongokat egyszerű adatlemeznek látja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Julius Caesar #9
  Jó, én elhiszem amit mondasz, nem vonom kétségbe, mert tényleg nem nagyon értek ehhez.

  De nekem még mindig annyi jött le, hogy nagy nagy kavarás van.
 • BlueGold #8
  Ez mind "szép és jó", de valaki probálta már PC-n lejátszani a "linkelt torrent fájlban levő lemezt" Daemon-tools-al mountolva vagy DVD lemezről? Vagy kiírva DVD-re asztali lejátszóban?
 • dchard #7
  Caesar: szemmel láthatóan halvány lövésed sincs azokról a dolgokról, amiket felsoroltál, de akkor segítünk tisztába tenni a dolgokat.

  Tehát az x264 az enkóder neve (ami a videó sávot betömöríti). Ez egy program neve. A videó sáv, amit előállít, annaka neve a H.264. A BLu-Ray megint csak nem videó formátum, hanem az információt hordozó lemez fizikai és logikai felépítését szpecifikáló szabvány.

  Namost a H.264 nagyon rugalmas formátum, mert az egészen kis felbontású (mobiltelefon) videóktól egészen a mostani fullHD-t is jócskán meghaladó UHD felbontásig támogatja a videósávok előállítását. Mivel ennyire rugalmas volt a szabvány, és ennyire eltérő felhasználási területre lett kifejlesztve, létrehoztak úgynevezett porfilokat. Ezek a profilok egy-egy nagyobb felhasználási területet fednek le, és pontosan specifikálják, hogy egy H.264 videósáv akkor felel meg ennek a profilnak, ha a meghatározott bitrátán, felbontáson, I,P,B képszámon stb. belül marad. Erre azért van szükség, mert az egyes profilok dekódolásához szükséges erőforrás-igény nagyban eltér. Namost a Blu-Ray lemezeken és úgy általában az asztali HD lejátszókon a Profile 4.1 a legmagasabb támogatott profile. Ez általában elég is, igenám de vannak olyan kódoló csapatok, akik nem pontosan az L 4.1-ben meghatározott beállításokat követik, így fordulhat elő, hogy némelyik HD videót le tudod játszani asztalin, némelyik meg szaggatni fog. Most lehetne szidni az enkódereket, de nem érdemes, mert jó okuk van arra, hogy így tesznek, ebbe ne menjünk bele.

  És a végére a kedvencem avi és avi között is van különbség. Hogy árnyalt legyen a példám képzelj el egy bevásárlószatyrot. Ebbe ugye rakhatsz akrámit egy bizonyos ésszerű keret között. Hát az avi (és az mkv) pont ilyen bevásárlószatyrok. Egyáltalán nem határozzák meg a bennük tárolható tartalmakat. Amikor te filmet nézel, akkor az avi-ban lévő videó, hang és felirat sáv kerül lejátszásra. És az a videósáv lehet xvid, divx, H.264, MPEG2 vagy bármi, és ugyanez igaz a hang és felirat sávokra is. Hát ezért van különbség avi és avi között.

  Dchard
 • Julius Caesar #6
  Valami olyasmi. vagy kódolás. Tök mindegy. Ha letöltöd a filmet, kiírod a lejátszód ugyanúgy kínlódni fog. Az átlag júzer (pl én) csak annyit vesz észre ebből, hogy ugyan az a formátum, de egyikkel jó a kiírás másikkal nem.

  Én még mindig nem tettem túl magam azon, hogy avi és avi között különbség van. Ez kinek jó?
 • narumon #5
  Na most ez a cikk miről szól? Mi az új? a BD rebuilder kezdetektől ezzel dolgozik nem?
 • dchard #4
  Hagyd a fenébe, gőze nincs róla, csak be kellett pofáznia valahova. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy az x264 nem egy videó formátum, hanem az enkóder neve. A formátum a H.264 esetleg más néven AVC, bár ez inkább egy szépen csengő betűszó.

  Dchard
 • Oláh Herkules #3
  Te miről beszélsz? Milyen mégegy formátum?
 • Julius Caesar #2
  Remek, még egy formátum. Mert így se jut minden gépre minimum kettő. Már dunát lehet rekeszteni velük, ráadásul minden második csak kínlódás...
 • dchard #1
  Az x264 a kezdetektől támogatja Blu_ray kompatibilis H.264 videósávok létrehozását, ehhez mindössze annyit kellett tenni eddig is, hogy a kódoló a Level 4.1 követelményeknek megfelelő beállításokkal kódolja a képsávot, és mivel az x264 szabványos enkóder, erre mindig is volt lehetőség, sőt: az x264-et ahsználó GUI-k általában mind L4.1 alapbeállításokkal kínálták meg a felhasználót pont emiatt (meg a hardveres lejátszókkal való kompatibilitás miatt).

  Dchard