Berta Sándor

Akár több tízezer eurót is érhetnek a régi számítógépek

Az elavult PC-k néhány évtized múlva akár komoly értékkel is bírhatnak, s nem csak technikai szempontból. Egy az 1970-es években készített Apple I, ami a megjelenésekor 666,66 dollárért volt kapható 157 000 euróért kelt el a londoni Christie's aukciósház árverésén, de egy Apple II is 6100 dollárt ért tegnap valakinek.

Természetesen nem található minden padláson vagy sufniban egy Apple I, azonban világszerte egyre keresettebbek az 1970-es és az 1980-s években gyártott számítógépek. A PC-gyűjtők mellett a régiségekre vadászók is készek komoly összegeket, akár több tízezer eurót áldozni egy-egy ilyen gépért. "Az árak alakulása függ az elérhető eszközök mennyiségétől" - jelentette ki Boris Jakubaschk gyűjtő, aki egy virtuális számítógép-múzeumot is üzemeltet. A Commodore C64-ből 30 millió darabot adtak el, így napjainkban még viszonylag olcsón megszerezhetők. Az eBayen például átlagosan 100 euróba kerül egy C64-es. A szakember szerint ezzel szemben azok a készülékek, amikből keveset gyártottak, különösen értékesek, a gyűjtők nem sajnálnak akár több tíz- vagy százezer eurót sem kifizetni, hogy megkaparinthassák a ritkaságokat.


Apple-1 eredeti csomagolással, kézikönyvvel, kazettával, Steve Jobs aláírásával

Jakubaschk első számítógépe egy Commodore 3032 volt, amit az unokájától kapott. Most már a múzeumában kereken 300 különböző készülék található meg. Az igazi kuriózumok közél tartozik az Apple I és az Altair 8800 - utóbbiért az 1970-es évek közepén 750 dollárért kellett kifizetni, ma viszont már több tízezer eurót ér egy darab. Andreas Paul, a klasszikus számítógépek megőrzéséért létrehozott egyesület munkatársa szerint igazi ritkaság még a Commodore C64 utódjának szánt C65, amiből csak néhány prototípus készült. A C65-ből világszerte összesen 250 darab maradt meg, mindegyike gyűjtők tulajdonában van. Amennyiben valaki mégis megválna tőle, akkor egy kisebb vagyonra tehet szert. Két évvel ezelőtt egy gyűjtő meg akart szabadulni a C65-ösétől. Az eBayen több mint 6000 eurót kapott érte.


Commodore C65

Vannak más különlegességek is, például az 1969-ben gyártott Wang 700 és az 1980-es években készített Apple Lisa. Utóbbi az első olyan személyi számítógép, amelyhez volt egér és amely egy grafikus kezelőfelületű operációs rendszert futtatott. A modell azonban nem lett sikeres. Az ára 10 000 dollár volt, most körülbelül 20 000 dollárt ér. Andreas Paul úgy vélte: a mai 40 és 50 évesek számára ezek az eszközök a fiatalságuk klasszikus termékei. Ide sorolható a C64, a Commodore Amiga, a Commodore PET System, a Commodore VC-20, de az Atari ST és a Schneider CPC is. Más gyűjtők az olyan egzotikus modellekre összpontosítanak, mint a Sony MSX vagy az Oric Atmos.

Miután egyre kevesebb régi számítógép vásárolható meg, ezért az áruk is folyamatosan nő. A legfontosabb szempont mindig az, hogy az adott készülék milyen állapotban van. Amennyiben nem működik, akkor nagyon sokat veszít az értékéből. Az sem mindegy, hogy kinek a számítógépe kerül kalapács alá: ha mondjuk egy író készítette el a segítségével az egyik művét, akkor természetesen jóval többet ér egy átlagos család padlásán éveken át porosodó modellnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #27
    Az, hogy ma egy emailhez is 2GHz-es processzor kell, nem a hardver hibája. Én ugyanarra (általános napi dolgokat, böngészés, film, zene alapul véve, játék és munka más téma erőforrá terén) használom a PC-met, mint 5-6 éve, a különbség csak a használt programok verziószámában lehet (hozzáadott új tudásban már nem annyira...), és ugyanaz a gép egyre lassabb. És mindez fölösleges erőforrás-zabálás. Nonszensz, hogy egy böngészés 10-11 lappal 1Gb RAM-ot és 90-100% CPU-t is használhat. A játékok emelkedő gépigénye sem indokolt technikailag sok esetben.
  • Zombee #26
    Gondolhatod, hogy a szavanna közepén a bantu négert mennyire hatja meg az Úr szava... :). Vagy a kongói népfelkelőt a dzsungelben. Észak-Afrika más, ők eleve leszarják, mert muzulmánok.
  • gforce9 #25
    "Ez a sok világmegváltó vita, menyiben tartozik a cikkhez?" Most konkrétan mi a bajazzal, hogy az emberek beszélgetnek ilyen dolgokról? A cikk kifulladt, tényleg ennyira zavar, hogy másról is esik szó?
  • AliveMOon #24
    Ez a sok világmegváltó vita, menyiben tartozik a cikkhez?
    Egy az a primítív aki mondja! Ahol nincsen civilizációnk
    számára fontos alapanyag, érdekes mód nélkülünk is béke van.
    Tisztán látszik szerintem, hogy nem az afrikaiak vagy az arabok primitívek, hanem mi, köztünk élnek akik gerjesztik a feszültséget.

    A cikkről az én véleményem:
    A régi számítógépek megőrzése ugyan olyan kultúra mentés mint
    egy festmény vagy lovagi páncél megőrzése, kultúra mit általában a
    múzeumok tesznek. Ezeket a masinákat is különböző egyéniségek
    alkották. A mostani számítógép szoftverek amiket manapság is használunk
    ezeken a gépeken születtek.

    Egy extrém példa, ebben a formában egy vagyon és gyűjtők álma:

    Commodore AMIGA3000 1990(21 éves masina)
    + Blizzard CyperStormPPC 1996(15 éves CPU kártya)
    + Mediator PCI
    + Radeon 9x00
    + AMIGA OS4.1 Update 3 (modern friss ropogós oprendszer)

    Abban a tudatban veszünk egy x86|ARM Win|Android modern rendszert,
    hogy félév múlva megunjuk(érthető mert tényleg unalmas csak csilli-villi meg marketing) egy sokkal újabbat fogunk venni. AMIGA3000-en komplett újságokat szerkesztettek, TV müsort, rajzfilmet, ma meg egy szimpla levélhez is 2GHz-es processzor kell, nevetségesek a mai számítógépek, azok már most sem érnek egy kalap sz... sem :)

    Én bátran ajánlom mindenkinek hogy szerezzen be (még egész jó áron)
    egy AMIGA 1200-at(14MHz) és töltse le hozzá a Worms-t (Team17 csapat) ,
    sokkal jobb mint ez a Angry Birds. Worms-sal tényleg az egész család játszhat,
    klasszisokkal jobb élmény.

    Ha valami nem világos látogassák a AMIGA felhasználó
    közösség oldalait (pl.: www.amigaspirit.hu).
    Mindenkit útba fognak igazítani a forumon mit hol hogyan kell beszerezni,
    használni.

  • FlashMaster #23
    Azt hiszem van, ha nem is a környezetkárosításra. Végeztek egy kísérletet egereken, nagy arányban etettek velük génmanipulált szóját és a 4. generáció már szaporodni sem tudott. Meg kell jegyezzem, hogy a világon megtermelt szójának több mint 99%a génmanipulált, ugyanis amerika és dél-amerika állítja elő, ahol ez legális. Nem mellesleg az ebből származó haszon miatt írtják az amazonas környékét. Szóval, szerintem is ez az egyik legjobb törvényünk.
  • Mardekár #22
    Én nem akarok vitatkozni ezzel az állítással, de van rá bizonyíték?
  • narumon #21
    Az igazi károsítás a génmanipuláció...
  • JMáté #20
    Igen, babonás, begyöpösödött parasztok számára egészen kiváló törvény. Károsítsuk csak a környezetünket, hisz az mindent kibír.
  • whesterz84 #19
    Nem beszélve arról hogy lehet hogy amiatt sincs élelem mert pl. a nyugat multicsoportja ott mosatja bele a fogyasztóival már meguntatott termékekből származó mérgező hulladékot a folyókba, földekbe és utána ad naponta a rabszolgamelóért kb. 1 dollárt hogy valakiktől a nép megvegye a csomagolt élelmet hogy ne haljon éhen mingyárt aznap. Persze előkerül itt mindenféle "felelős" említés szintjén csak ők nem. Most biztos sarkítottam.
  • gforce9 #18
    Arról nem is beszélve, hogy a támogatások fele az hitel, ami ugye a befektető nyugati cégeken keresztül visszaáramlik nyugatra, az országra meg ott marad az adósság. Nálunk is ez megy, csak épp itt burkoltabban.