Berta Sándor

A VMware vezetője már a PC utáni korszakról beszélt

A virtualizációs rendszereket kínáló cég első embere felszólította a VMworld fejlesztői konferencia résztvevőit, hogy mihamarabb készüljenek fel az asztali számítógépek utáni korszakra.

Paul Maritz, a VMware vezetője a vállalat fejlesztői konferenciáján sok megjelent vendéget meglepett a beszédével. Többek között kijelentette, hogy az ágazatnak fel kell készülnie a PC utáni korszakra, mely átállás egy átfogó és mélyreható folyamat lesz. "Steve Jobs arról beszélt, hogy belépünk a PC utáni korszakba. Igazat adunk neki ebben. Abból kell kiindulnunk, hogy 3 éven belül az internethozzáféréssel rendelkező eszközök 80 százaléka már nem Windowson alapuló asztali számítógép lesz" - közölte Maritz.


A VMware első embere hozzátette: szükség van az olyan technológiák továbbfejlesztésére, amelyek lehetővé teszik egy olyan világ kialakítását, ahol az emberek számos eszközzel csatlakozhatnak a világhálóhoz. Mindez igaz a saját cégükre is: a VMware olyan virtualizációs technológiákon dolgozik, amelyek lehetővé teszik a számítási felhő környezetben való munkavégzést. Maritz szerint a PC-korszakban minden akörül forgott, hogy automatizálják a klasszikus irodai munkát, azonban időközben megváltozott az emberek munkavégzési módja. Egyre nagyobb szerepet kapnak a közösségi hálózatok és a webes alkalmazásokon keresztül megvalósuló közös munkavégzés.

"A 35 évesnél fiatalabb dolgozók már nem íróasztal mögött ülnek és nem is szívesen gyártanak irathegyeket. Éppen ezért hamarosan nem csak egy PC utáni, hanem egy dokumentumok utáni korszakról is beszélhetünk majd. Emiatt a fejlesztői közösségnek még inkább lépnie kell és - a változó felhasználói szokásokat figyelembe véve - megfelelő eszközöket kell biztosítania az emberek számára" - szögezte le végül Paul Maritz.

Maritz 1986 és 2000 között a Microsoftnál dolgozott és az 1990-es években gyakorlatilag Bill Gates és Steve Ballmer mögött a cég harmadik számú vezetőjének számított. Alelnökként a platformstratégiai és fejlesztői csoportot vezette, s komoly szerepe volt a Windows 95, a Windows NT és az Internet Explorer kifejlesztésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rapid81 #40
    1. A munkahelyen azt használok, amit a cég megvesz és kész. nem én döntök róla.
    2. Miért is vennék egy többszöt 100e Ft-ba kerülő LCD TV-t és egy 100e Ft körüli konzolt, amikor egy 80e Ft körüli PC mindkét funkciót ellátja?
    3. Utazás közben maximum fészbukozni használod a kütyüdet, nem hinném, hogy többszáz megás fájlokat küldözgetsz vagy dolgozol. Maximum is a leveleidet nézed meg. Meg egyébként is, mikor hurcolászta az ember magával a PC-t utazás közben? Most akkor mi is változott?

    Megmondom: Semmi!
  • usersg #39
    Kiegészült inkább, és nem megváltozott. A világon minden területen arra törekszenek, hogy minél sokrétűbb legyen egy eszköz felhasználhatósága. A pc azért lett népszerű, mert azt csinálhatsz vele, amit akarsz. Amit tudnia kell, arra írsz programot. Mégis miért lenne az gazdaságos, ha minden feladatra vennél külön eszközt, ami software -esen megoldható? Ez csak egy pár multinak éri meg, akiknek óriási adatközpontjuk van, és szeretnének pénzt beszedni különböző szolgáltatásaikért. Nekik van lóvé marketingre is, ezért nyomulnak a felhős hírek egymás hegyén hátán mostanában. Ettől még nem lesz igaz, hogy a számítógépek kivesznének a hétköznapokból. Ha adsz egy hasonlóan sokoldalú eszközt amire lehet monitort billt, egeret kötni, és szabadon programozható, valamint legalább ennyire költséghatékony, akkor majd lecserélem/lecserélik. De akkor mit is nyertem? Semmit.

    A sok gyártófüggő szándékosan szabványtalan, korlátozott méregdrága kütyü miért is lenne a pc leváltására alkalmas? A felhős szarok kinek is lenne igazán hasznos és jó? Mert nem a végfelhasználónak az biztos...
    A cégek saját szerverparkja meg nem felhő, csak újabban azt is "privát felhőnek" kell nevezni, mert különben nem elég trendi...
  • bunny #38
    Az emberek 3 helyen használnak számítógépet többnyire.
    1. munkahely. Hogy ott mi lesz azt a cég dönti el, vékony kliens, mac, bármi. Valószínűleg marad a monitor+bill+egér aztán hogy mögötte cloud vagy local az cége válogatja. Még most is vannak, ahol dos-t futtatnak, mert azon megy a program.
    2. otthon. Jelenleg a TV-k felbontása akkora mint az átlag monitoroké, egy bt-s bill, egér és kész. TV már most is media lejátszós, netezős, miből tart rátenni egy andoidot? Az emberek nagyrésze otthon netezik vagy játszik. Netre a TV megy, vagy touchpad játszani meg egyre inkább tolódik ez a nép a konzolok fele. A PC-re meg sajnos csökken a játék fejlesztői kedv. És ott az említett stremelt játék ami egyenlőre utópia, de pár éve ki gondolta, hogy a youtube-ról fél perc preload után a sima adsl-en hd videót nézek?
    3. útközben. Ez már most se kérdés, netbook halott, telefon, touchpad a jelen.

    Szóval igen, a PC mindenre dolog megváltozott MÁR MOST.
  • Rapid81 #37
    És te mondjuk a féltve őrzött egyedi tervezésű programodat (utóbbi tetszés szerint bármivel helyettesíthető) és annak minden részletét önszántadból átadnád egy cégnek, akinek még fizetnél is, hogy ezt megtehesse? Elég hülye elképzelés. A másik meg, hogy fizikailag is megvalósíthatatlan, legalábbis Mo.-n, amikor egy 10e fős város kábelnetje összesen(!) 100mbps és az van szétdobva!
  • usersg #36
    Én is ezt mondanám, ha a cégem ebből élne. Ha meg hüvelygomba elleni gyógyszert gyártanának, azt mondanák hogy erre szüksége lesz minden nőnek 3 éven belül. :D

    Ettől a beszédtől még nem lesz igaz, hogy érdemes lenne mindenkinek minden egyes adatbitjét átadni valaki másnak, és a saját számítógépeit kidobni a szemétbe, majd hálózaton utaztatni az egészet.
  • Laza #35
    Azért kössük össze a konferencia tárgyát és faszi beszédét, és máris inkább arra lehet asszociálni, amit Én mondtam :)
    A VMware-s emberke elég nagy valószínűséggel azért beszél ilyeneket, mert arra céloz, hogy az asztali PC-k, desktop gépek ideje lejárt (a vasaké), és mindent virtualizálni kell.
  • usersg #34
    "Asztali pc lesz max nem ilyen legózós, mert láthatóan az amd és a zintel is platformosodik"

    Ettől még bővítőkártyák lesznek, mert nem vehetsz egy új gépet ha egy funkció kell neked, amit egy kártyával meg lehet oldani. A pc eleve a szabványos csatlakozóinak, és busz rendszereinek köszönheti a népszerűségét, így ennek a lehetőségnek a megvonása nem vezetne semmi jóra. Ez nem egy játékkonzol, hanem egy számítógép...
  • usersg #33
    "A PC/Personal Computer/Személyi számítógép nem konkrétan a moduláris, asztal alatt zúgó Desktop/Asztali gépet jelenti."

    Igazából az angol szóhasználatban leginkább azt jelenti. Ők gyakran a notebook -ot sem sorolják ide, annak ellenére hogy x86 -os gépről van szó ebben az esetben is.
  • Rapid81 #32
    A PC/Personal Computer/Személyi számítógép nem konkrétan a moduláris, asztal alatt zúgó Desktop/Asztali gépet jelenti. PC a vékonykliens, ami WinCE-t futtat, PC a laptop, a netbook, a tablet, amin Windows XP, Win7 vagy éppen Android fut, de PC-nek lehet nevezni a mai "modern" TV-ket is, amin tudsz netelni, valamint a mobiltelefonokat is. Ezek mind-mind személyi számítógépek, szóval akkor hol is van a "PC korszak" vége?
  • sanyicks #31
    Aki steve jobsnak hisz eléggé hülye. Steve jobs egy ügyes tömegmanipulátor, reklámszakember, de máshoz semmit sem ért.

    Asztali pc lesz max nem ilyen legózós, mert láthatóan az amd és a zintel is platformosodik, egybe lehet majd csak venni gépeket, nem lesznek kártyák meg ilyesmik. Lesz intel pc, amd pc, meg arm kompatibilis pc.
    Ne vicceljünk már olyannal hogy tableten programozás, szövegszerkesztés, mert nagyon komolytalan... max akkor fog ez menni ha billentyűzetet dugnak a tabletre, de akkor miben is különbözök a platformosodott intel/amd pc-től? Ja semmiben...