Berta Sándor

CPUsage a kihasználatlan PC-erőforrások összegyűjtésére

A CPUsage nevű cég a felhasználók számítógépeinek kihasználatlan erőforrásait gyűjti össze és osztja el a programban résztvevő cégek és intézmények között. A kezdeményezést támogatja a Berkeley Egyetem és a Stanford Egyetem.

Az elgondolás rendkívül egyszerű: a felhasználók nem aknázzák ki folyamatosan PC-jük erejét, ami így gyakorlatilag parlagon hever. Amikor valaki szöveget szerkeszt, levelet ír, vagy zenét hallgat, akkor ez csak a számítógép erőforrásainak egy kis részét emészti fel. A többi kihasználatlan marad. A CPUsage ezeket az erőforrásokat akarja hasznosítani úgy, hogy elosztja különböző vállalatok és intézetek IT-rendszerei között. A Distributed Computing nevű megoldás lehetővé teszi, hogy a cégek és intézmények megtakarítsák a szuperszámítógépek beszerzésének vagy a szerverek bérlésének költségeit.

A projektben jelenleg részt vesznek a Berkeley Egyetem földönkívüli létformák után kutató munkatársai éppúgy, mint a Stanford Egyetem tudósai. A programhoz csatlakozó felhasználók választhatnak, hogy beváltható kuponokat vagy pénzt kérnek számítógépük bérbe adott teljesítményéért. A rendszer alapját a CirrusGrid nevű szoftver jelenti, ami "párhuzamos, skálázható teljesítmény-számításokat végez a rendelkezésre álló infrastruktúrákkal kapcsolatban".

A megoldást ugyanakkor közel sem támogatja mindenki. Odej Kao, a Berlini Műszaki Egyetem Számítógép-tudományi Intézetének munkatársa arra világított rá, hogy a rendszer működése közben számos probléma felmerülhet. "Egy vállalat nem hagyatkozhat arra, hogy az erőforrások csak egy meghatározott időpontban elérhetők és a kutatási eredményekhez nem lehet bármikor hozzáférni. Elsősorban a tudományos projektek választják ezt a lehetőséget, mivel nem fontos, hogy a földönkívülieket holnap, vagy csak a jövő héten találják meg. Emellett nem lehet megmondani, hogy a rendszer mennyi erőforrást használt el és mennyi megy veszendőbe. A cél elvileg az, hogy leválasszuk a hálózatról a kihasználatlan eszközöket és energiát takarítsunk meg" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #8
    A valóság pedig az hogy a befektetők, igazgatóság profitja lesz csak kisebb, mert a bért amúgy sem emelnék...
  • nnnnnn3 #7
    Sarkított, de ha a munkahelyeden pazarolsz, van esélyed rá hogy saját magadnak is kárt okozol. Kevesebb pénz, kisebb béremelés.
  • AgentKis #6
    Szép dolog is a főnök erőforrásaival jótékonykodni! A mobiljáról meg hívogass 90-es számokat...
  • mad mind #5
    A melóhelyen nem érdekel a villanyszámla. Ott folyamatosan futnak ilyen progik.
  • KopaszIsten #4
    Álmodozz csak! :P Ha annyit fizetnének, akkor mindenki ezt nyomatná...
  • sanyicks #3
    én szívesen nyomatom ha annyit fizetnek amiből kijön a villanyszámla, és még pluszban is keresek vele.
  • freemanone #2
    Igen és zajt okoz, a ventik kihajtásával, A cpu maxrajáratása miatt. Nem beszélve a megemelkedett villanyszámláról....
    Amikor egy gép nem használja a maximális erejét, nem is fogyaszt annyi áramot!
    Szeretem a kutatókat de nem ők fizetik a villanyszámlámat.
  • rágógumi #1
    ilyen progik már rég vannak.