Berta Sándor

Elmosódnak a különböző eszközök közötti határok

A Hewlett-Packard németországi leányvállalatának vezetője úgy véli: a PC korszaka nem zárul le a számítástechnikában, de némi átrendeződés és változások várhatók.

"A PC korszaka nem fog véget érni, de a különböző eszközök közötti határok elmosódnak majd. Az okostelefonok, a notebookok, a PC-k és a tábla PC-k funkciói egyre inkább hasonlítanak egymásra. Amit jelenleg látunk az az, hogy az emberek igényei nagy mértékben megnőttek, szeretnék az alkalmazásaikat mindenhonnan és mindenkor elérni. Ez a jelenség megfigyelhető az idősebbeknél is."

"A PC-nek van jövője, de a készülékekkel kapcsolatos követelmények nagyon gyorsan változnak. A célok világosak. A jövő termékei olyan tömegűek lesznek, mint a tábla PC-k, de előfordulhat, hogy a jövőben már nem billentyűzetekkel fogunk dolgozni. Vannak ötletek arra vonatkozóan, hogy mik válthatják fel a klaviatúrákat. Ide sorolható például a beszédvezérlés és természetesen a kimondott szavakat a gépek képesek lesznek szöveggé átalakítani" - jelentette ki Volker Smid.

S hogy miként fogják ezek a fejlesztések megváltoztatni a munkahelyi világunkat? Nos, a szakember szerint a magánélet és a munkavégzés össze fog olvadni. A jövőben már nem feltétlenül az irodánkban dolgozunk majd, hanem inkább az otthonunkban, távmunkában. Ez azonban egyben nagyobb önállóságot fog biztosítani, hiszen így előfordulhat, hogy valaki napközben segít a gyerekeinek a házifeladatok megoldásában. A lényeg, hogy kevésbé kell mobilnak lennünk, ami a jövő városaiban fontos lesz.

"Az emberek egymással párhuzamosan fognak dolgozni a számítógépek előtt. A fiatalok ezt a módszert már tesztelik a World of Warcraft és más játékok esetében. Aki ezekben a játékokban el akar valamit érni, az kénytelen megfelelő partnereket keresni és velük együtt közösen megoldani a feladatokat. A tudás megszerzése teljes új módon történhet majd és miért ne tanulhatna egy német diák egy indiai szakembertől? Az Oscar projekt már most így működik: különböző országokban élő fiatalok - az ország- és a kulturális határokat leküzdve - közösen építenek egy autót."

"Meg fogjuk tanulni, hogy közösen is sikeresen dolgozhatunk, még akkor is, ha nem is ismerjük egymást és soha nem nézünk a másik szemébe. Mindehhez azonban szükség van a megfelelő infrastruktúra kiépítésére, ide értve a mobilinternet-hálózatokat is. Tény, hogy az adatátviteli sebesség drasztikusan lecsökkenhet, ha mondjuk egy faluban százan használják az okostelefonjukat, de nem szabad elfelejteni, hogy az IT-ágazat innovációs ereje hatalmas. Nézzük csak meg az elmúlt évek fejlesztéseit. 15 évvel ezelőtt lehetetlen lett volna, hogy egy orvos elküldjön egy röntgenképet egy klinikára, most pedig ez már magától értetődő. Ha szükség van a nagyobb sávszélességre, akkor az elérhetővé is fog válni" - hangsúlyozta végül a HP Németország vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #10
    Barátnőm irodában dolgozik nagyon rég óta.
    De már a feladatkezelő szó kiejtése lefagyasztja a mosolyt az arcáról:)

    Nesze neked számítógép kezelés...
    Exe file arrébb van kettővel téve,már nem találja meg...
    Azt hozzátenném,hogy még a KALKULÁTOR is jelszót kér a gépén!!!
    Túlbuzgó informatikusok bűne ez nagyrészben.Aki esetleg megértené,azt is lebutítják.
  • nextman #9
    15 évvel ezelőtt lehetetlen lett volna, hogy egy orvos elküldjön egy röntgenképet egy klinikára, most pedig ez már magától értetődő.

    Lehetetlen az még ma is - errefelé:)
  • Merces #8
    Szerintem vegyük el kvp billentyűzetét .....aztán kardoskodjon....
  • kvp #7
    "Kár, hogy az irodaigizike-féle "szövegek bepötyögése" típusú munka a számítógéppel történő munkavégzésnek csupán egy apró szelete, ráadásul a legalsóbb szintű az összes közül."

    Egy manager nem vegez mas szamitogepes munkat, ezert neki nem is lehet szuksege masra.

    Viszont a tobbi szakmat nezve:
    -grafikus: kepernyovel kombinalt digitalizalo tabla, tobbfajta rajzeszkozzel (ceruza, ecset, stb.) lasd: cintiq
    -epitesz: a fenti rajztabla, kiegeszitve egy rendes 3D-s egerrel es kijelzovel
    -hangmernok/videovago: egy interaktiv kijelzo, ahol csak azok a vezerloelemek vannak megjelenitve amik eppen az adott osszefuggesben aktivak
    -programozo: alapvetoen reszben nekik talaltak ki a billentyuzetet, erre tenyleg jo, de ide eger nem igazan kell (grafikus feluleten torteno munkahoz max. egy trackpoint kellhet)

    Alapvetoen ha valaki a szakmaja kozben nem ir be egy huzamban tobb oldal szoveget, akkor semmi szuksege a hagyomanyos qwerty billentyuzetre. Minden olyan munkat amit regen irogep nelkul tudtak vegezni, most is lehet csinalni billentyuzet nelkul. Viszont mivel jelenleg a billentyuzet a legegyszerubb szovegbeviteli eszkoz es az emberek jelenleg szeretnek sokat irni a neten, ezert mindenkeppen szukseges, csak ez tobbnyire nem a munkavegzes resze, hanem reszben a titkarnoi feladatokhoz, reszben a maganjellegu tevekenysegekhez kell. (regen egy epitesz ha hivatalos levelet akart irni, diktalt a titkarnojenek, egy filmes vagy hangmernok is ezt tette, nem alltak neki sajat kezuleg levelet gepelni)
  • Gerygrey #6
    Kár, hogy az irodaigizike-féle "szövegek bepötyögése" típusú munka a számítógéppel történő munkavégzésnek csupán egy apró szelete, ráadásul a legalsóbb szintű az összes közül. Kíváncsi lennék, hogy egy programozó, webdesigner, reklámgrafikus, építész- vagy hangmérnök mikor fogja lecserélni a billentyűzetet és az egeret bármire. Persze, vannak kiegészítő megoldások, például egy grafikus számára jó szolgálatot tehet egy érintőképernyő, 3D-hez a 3D egér, én is használok videóvágáshoz egy ilyen eszközt, de ez is csak az egér és a billentyű _mellett_ ér valamit.
  • kvp #5
    "lol víz gáz villany online ezt mégis hogygondolja, ez csak max azoknál válik be akik irodában a számítógépen pötyögnek"

    Arrol van szo, hogy nincs fix telephely es irodak, hanem az alkalmazottak az otthonukat hasznaljak irodanak. Pl. a villanyszerelo nem a ceg irodajaban var ugyeletben, hanem barmikor telefonon lehet hivni es megy a megadott cimre.

    A munkaido es a maganelet osszeolvadasa azt jelenti, hogy barmikor hivhatjak az embereket, akar ejjel is, hiszen a vilagon van ahol eppen nappal van. A nemzetkozi tavmunkanak ez az egyik hatranya.

    "Nem tudom, mi a faszt rugóznak állandóan a billentyűzet meg az egér mellett. Jelenleg nincs alternatívájuk."

    Van. Az olcso azsiai tavmunkas. Lediktalja az ember a szoveget es az bepotyogi, majd elkuldi a kesz dokumentumot. Jelenleg a megoldas egyetlen gondja a nyelvi nehezsegek lekuzdese.

    Alapvetoen a legtobb irodai munka ma mar vegezheto lenne otthon. A legtobb szolgaltatoi munka (pl. szerelok) mar most is mobil irodaban (mobiltelefonnal) dolgoznak, sajat iroda nelkul. A termeloi tevekenyseg meg amugy is azsiaban van, ott meg tobbnyire nem engedik ki a gyarbol a gyerekeket.

    Az az otlet, hogy egymast nem ismero emberek oldanak meg problemakat meg azt jelenti, hogy vannak egyeni vallalkozo mernokok, akiket a neten vesznek fel egy adott feladatra, megkapjak, megoldjak es kifizetik oket. Ez azert lenne jo a cegeknek, mert az olcso azsiai gyari munkasok mellett olcson kapnanak azsiai mernokoket, akiket csak oraberben (napszamban) kellene foglalkoztatniuk. A cikkben szereplo manager meg akkor lesz bajban ha rajon, hogy egy ibm fele szakertoi rendszert (deep q&a) vagy egy olcso indiai szakertot ultettek a virtualis helyere.
  • B0nFire #4
    Nem tudom, mi a faszt rugóznak állandóan a billentyűzet meg az egér mellett. Jelenleg nincs alternatívájuk. Az egér a legkisebb erőfeszítéssel kezelhető mutatóeszköz. Jöhetnek itt levegőben csápolással, meg gimnasztikával, az sosem fog előre törni. Hogy képzeljünk el egy kizárólag hanggal vezérelt gépet? Lediktáljuk neki a szöveget? Oké. Leírja. Mit csinálunk a szövegben, a sok "ööö..."-vel, meg "izé"-vel? Ki kéne törölni nem? De hogy jelöljünk ki valamit billentyűzet vagy egér nélkül, és főleg hogyan szerkesszük? Vagy majd lesz algoritmus, ami ezeket önállóan kiszűri? És mi van, ha szándékosan ilyet akarok írni? Meg fogjuk tudni magyarázni a gépnek? Menjenek már a...!
  • boczko1 #3
    lol víz gáz villany online ezt mégis hogygondolja, ez csak max azoknál válik be akik irodában a számítógépen pötyögnek, de a világ sztm 90% nem irodában dolgozik
  • AgentKis #2
    "Nos, a szakember szerint a magánélet és a munkavégzés össze fog olvadni. A jövőben már nem feltétlenül az irodánkban dolgozunk majd, hanem inkább az otthonunkban, távmunkában." Ez már jópár éve haladó folyamat. A munkaidő megszűnik, a magánéletet szép lassan felváltja a munka. A családtagok otthon is csak csetelnek, meg leveleznek egymással. Szép új világ én személy szerint undorodom ettől, de aki így szeret élni, annak hajjrá!

    A HP németország vezetőjének meg azt kívánom, hogy ezentúl csak szkájpon keresztül dughassa meg a titkárnőjét...
  • Merces #1
    ...ez olyan hülye amilyennek látszik.........