MTI

A számítógéphibák többségéért a gép előtt ülő a felelős

Szervizes szakemberek szerint az összes számítógép-javításnak legalább a felében tudatlanságuk miatt maguk a felhasználók idéznek elő meghibásodást számítógépeikben.

Ha valaki állandóan az ölében vagy folyamatosan az áramforrásra dugva tartja a laptopját, akkor alighanem abba a felhasználói csoportba tartozik, amelyik - számos tengerentúli szakértő szerint - az úgynevezett Picnic-meghibásodások legfőbb forrása. A "Picnic" a Problem in Chair Not in Computer (a probléma oka a székben található és nem a számítógépben) kifejezés rövidítése - azoknak az összefoglaló neve, akik tudatlanságuk miatt idéznek elő meghibásodást számítógépeikben, márpedig a szervizes szakemberek szerint az összes számítógép-javításnak legalább a fele ilyen okokra vezethető vissza. "Egyszerűen hihetetlen, hogy tudatlansága miatt hány ember tesz kárt a számítógépében" - számolt be a jelenségről a The New York Times tudósítójának Derek Meister, a Geek Squad szakembere (a Geek Squad a Best Buy online támogatási és javítási szolgáltatása).

Klasszikus hiba például, hogy valaki az ölében tartva dolgozik a laptopján. A névvel ellentétben azonban - a "lap" jelentése angolul: öl - a laptopot sima, szilárd felületre fektetve kell használni. Ebben az esetben a gép a négy kis tappancsán áll - akár az íróasztalra, akár egy nagyobb könyvre helyezve -, a lényeg az, hogy a levegő szabadon áramolhat körülötte (a gép alatt is!). Ha viszont valaki a combján - vagy ami még rosszabb, egy kényelmes paplanba beágyazva - pihenteti a laptopját, elzárja a légbeömlő nyílásokat, és így megakadályozza, hogy a készülékben termelődő hő eltávozhasson. Az ilyen túlmelegedés az alkatrészek meghibásodásának egyik fő oka. Ha a laptop nem vízszintes felületen nyugszik, akkor a merevlemez érzékeny mechanikája sem képes megfelelő működésre.

Apropó, merevlemez! Járkálni sem ajánlatos laptoppal a kézben, miközben dolgozik a merevlemez, mert az olvasófej beleütközhet a tárolásra szolgáló korongokba, és megsérülhet az annak mágneses memóriáját alkotó anyag. Sok modern laptopba kerül ugyan giroszkóp, hogy leállítsa a merevlemezt, amikor mozgást érzékel, de ez néha nem történik meg elég gyorsan ahhoz, hogy megelőzhető legyen a károsodás.

Nagyon sokan akadnak olyanok, akik egyszerűen csak lecsukják a laptop fedelét, és már hajítják is a gépet a táskába: eszükbe sem jut meggyőződni arról, hogy valóban leállt-e a merevlemez működése - mutat rá egy másik, veszélyes figyelmetlenségre Chris Kramer, egy számítástechnikai és elektronikai üzletlánc szervizrészlegének vezetője. Más szakemberekkel együtt ehelyett azt javasolja a felhasználóknak, hogy inkább kapcsolják "alvó" módba vagy "hibernálják" készüléküket, mielőtt lecsuknák a tetejét - azt feltételezve, hogy a merevlemez működése majd automatikusan leáll -, és még akkor is várjanak egy keveset, mert a gépnek az önellenőrző műveletekkel együtt egy-két másodpercre van szüksége ahhoz, hogy engedelmeskedni tudjon a parancsnak.

Még ilyenkor is ajánlatos fülelni, hogy abbamaradt-e a merevlemez pörgése, illetve meggyőződni arról, hogy kialudt-e a merevlemez használatára figyelmeztető - gyártónként eltérő színű - jelzőfény. Bár a MacBook Airekhez hasonló szabvány szerinti laptopok tulajdonosainak - mivel számítógépük szilárdtest-meghajtóval készül - nem kell aggódniuk a rázkódások miatt bekövetkező sérülésektől, de nekik is biztosaknak kell lenniük abban, hogy laptopjuk alvó módba került, mielőtt beraknák a hordtáskába. Ellenkező esetben ugyanis a meghajtó tovább működhet, és végül a gép túlhevülését okozhatja.


Egy másik jellemző hibaforrás, hogy a felhasználók folyamatosan az áramforrásra csatlakoztatva dolgoznak a laptopon. Vagyis - ahogy Kevin Dane, a Dell termékminőségért és megbízhatóságért felelős igazgatója fogalmazott - úgy használják, mintha az egy asztali gép volna. A folyamatos áramellátás csökkenti az akkumulátorok élettartamát, és teljesítménycsökkenést is eredményezhet. Az akkumulátor - akár az emberi izomzat - egyszerűen "elsorvad", ha nem használjuk. Elegendő ugyanakkor csupán heti két-három alkalommal leválasztani a laptopot a hálózati táplálásról, hogy megőrződjék az akkumulátor frissessége. Megjegyzendő viszont, hogy az sem használ az akkumulátornak, ha hagyjuk lemerülni, és utána csak sokára töltjük fel, ekkor ugyanis megváltozhat a benne lévő kémiai anyagok összetétele. Ha viszont gondosan használjuk, és nem tesszük ki szélsőséges hőmérsékleteknek, igen hosszú ideig használható marad - állítja M. Stanley Whittingham, a Binghamtoni Egyetem kémiaprofesszora.

Amikor hálózati táplálásról akkumulátoros üzemmódra váltunk, a gyártók és a szervizszakemberek azt javasolják, hogy a konnektorból húzzuk ki a tápkábelt, és ne a laptophoz való csatlakozásánál: utóbbi esetben ugyanis könnyebben sérülhet mind a vezeték, mind pedig a laptopban lévő érintkezőtüske. Ja és persze ellenőrizzük, hogy a laptop ki van-e húzva a hálózatból, mielőtt nagy lendülettel elindulunk vele a szomszéd szobába. A szervizesek igen gyakran találkoznak sérült hálózati csatlakozókkal: a felhasználók kirángatják a vezetéket a gépből, megbotlanak benne; erőltetik, hogy az elérjen a túl messze lévő hálózati csatlakozóhoz, illetve túlzottan szűk helyre igyekeznek beszuszakolni a laptopot, és ekkor rongálódik meg a csatlakozó. Ennek következtében aztán a hálózati kábel néha már meg is szorul a házban, amikor pedig ez a kapcsolat sérül, a laptopok akkumulátorainak töltése hosszabb időt vehet igénybe, ha egyáltalán lehet még tölteni őket.

A por is okozhat problémát, bár ez gyakoribb a statikus asztali gépeknél - főként azoknál, amelyek környezetében háziállatok vagy dohányosok fordulnak elő, illetve ahol a padlószőnyeg gondoskodik a folyamatos porutánpótlásról. Akadt olyan eset is a szervizesek gyakorlatában, hogy fél centis por lepte az alkatrészeket (a felhasználó lassulásra panaszkodott). Rövid úton kiderült, hogy mindezért a szomszédságában működő iratmegsemmisítő a felelős, és egy alapos porszívózás után gond nélkül működött tovább a gép…

A szakértők - különösen porszennyezett környezetben üzemelő készülékeknél - legalább évente egyszer javasolják az alapos portalanítást, de arra is felhívják a figyelmet, hogy soha se használjunk hagyományos háztartási tisztítószereket - még a számítógépek közelében sem! A vegyi anyagok - a dohányfüsttel együtt - ugyanis beszivároghatnak az illesztések résein, és korróziót okozhatnak.

Picnic-hiba szoftver útján is bekövetkezhet. Bár a legtöbb ember tudja, hogy nem szabad letölteni semmit sem gyanús forrásból, a szervizes szakemberek szerint sokan telepítenek víruskereső programokat új számítógépeikre, pedig azon már működik egy korábban - általában a gyártó által - installált is. Ilyenkor pedig - a háttérben futva - egyszerre két program igyekszik elvégezni ugyanazt a feladatot, a számítógép lelassul, működése pedig szaggatottá válik. Számos szakértő javasolja a felhasználóknak: legalább néhány naponta kapcsolják ki a gépeket, hogy a cache-ben és a rövid távú memóriában tárolt átmeneti adatok törlődjenek, indítsanak el rutin jellegű karbantartási műveleteket, és telepítsék, illetve frissítsék azokat a szoftvereket, amelyek a gép használata közben esetleg letöltődtek.

Mindazonáltal a rejtélyes hibák ellen gyakran - még mindig - a számítógép újraindítása számít a legjobb módszernek. A technikai támogatással foglalkozó szakemberek nem véletlenül tanácsolják előszeretettel: az esetek zömében - senki sem érti igazán, miért, de - működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tibi777 #42
    Ja még valami az Nvidia chipek bizonyos szériája gyári hibásak voltak. Nem a chip forrasztása ment tönkre, hanem a chippen belül a forrasztás nem sikerült a gyártónak.
    Ezért hiába volt sok okos melegítő kolléga vagy újra golyózó kísérletező, vagy új chip felrakó, sajnos pár nap, vagy hétnél tovább nem bírták! :-((
  • Tibi777 #41
    Igazat adok lordsithlord-nek!
    Nem is tudjátok, hogy még mennyi mindent manipulál a gyártó, a fogyasztói társadalom égisze alatt.
    Elég sok mindennel foglalkozom, de tény, hogy a nyomtató patronok, notebook akkukon kívűl, a kvarc szerkezetű órák és mobilok áramköreinek a szoftverében is limitálják az időt!
    Számtalan telo aminek a garija lejárt, pár napra vagy hétre ment tönkre érdekes módon. De nem beszélve a gari szervizekről, akik arról híresek hogy a készüléket egy bizonyos limit felett nem cserélik hanem tönkre teszik......
    Huuuuuuu, de hát mit lehet tenni?
    Ez nem vicc!
    :-))
  • teddybear #40
    Na igen. Ez a cikk szinte mindent elmond az egyszeri felhasználóról.

    Nem is a teljesen tudatlan felhasználó a hülye, mert az legalább csak tudatlanságból teszi tönkre a gépet. Viszont a "hozzáértők" esetében gyakrabban megy fel a pumpa bennem. Rengeteg olyan van, aki tudja programozni, vagy csak használni a gépet, és máris mindenhez ért a kapcsán.
  • lordsithlord #39
    Azért azt megjegyezném, hogy a 2007-2010 közti HP-k is szépen muzsikálnak még mindig, ha megfelelően kímélték őket, gyakran takarították (a Pavillionokak pl. érdemes fél évente szétrobbantani és teljesen kitakarítani) és nem hitték el, hogy a lában vagy a csodahűtők tényleg hatásosan hűtik a belsejüket. Ezt megintcsak tapasztalatból mondhatom.

    Valóban, mindent modernizáltak, de ne felejtsük el, hogy ugyanazokat az anyagokat használják , mint 10 éve, tehát ugyanazok az anyagok ma akár 100* akkora terhelést is kapnak, mint elődeik, tekintve a teljesítmény növekedését és az újabb, egyre kisebb anyagfelhasználást. Elég, ha megnézünk egy 10 éves procit és egy mait, ami egyből szembetűnő, az az, hogy egészen másként fog kinézni: a régi egy hatalmas fémlemez, míg az új egy kb 1*1cm.es kis vacak ugyanakkora alapon. De vehetnék bármilyen eszközt, az eredmény az lenne, hogy az elektronika jelentősen kisebb lett, a sebesség jelentősen nagyobb, de az anyagok ugyanazok bennük. Ráadásul a régebbi gépek jobban voltak hűtve (pl. laptopoknál volt olyan, amiben akár 3-4 venti is volt), emiatt kevésbé jelentkezett a hőterhelés. Emiatt van az, hogy egy 10 éves gép vígan muzsikál, az újabbak meg sorozatban döglenek meg.

    A vinyókat gond nélkül lehet egymás fölé építeni, csak kell megfelelő aktív hűtés kell hozzá (bár kapásból megjegyezném, hogy a képen a kolléga nem igazán nézhette meg a házat, mivel az alsó vinyónak ott a csavarhely kicsit lentebb, hogy szellőzni is tudjanak). Lehet kapni olyan vinyóhűtőket, amiket a nagyobbik helyre kell beszerelni, így lényegében egy adapterek a vinyóhoz. Állnak a vinyóhoz való sínből, 1-3 ventilátorból és egy hőmérsékleti érzékelő- és szabályzó modulból. Bolti ára kb. 3000 forint környékén mozog, viszont a vinyót rendesen le is hűti.

    Azt kapásból mondanám, hogy az, ha valaki boltban dolgozik, esetleg övé a bolt, nem teszi az illetőt szakértővé. Sőt, tovább megyek, az, ha valakinek informatikai diplomája vagy szakvégzettsége van, az sem teszi az illetőt szakértővé. Szakértő az lesz, aki mindennek utánamegy, rendesen dolgozik, nem kapkod. Sajnos elég kevés ilyen tényleges szakértő van ma az informatikai boltokban, mert ahogy mondani szokták, a hülye is csinálhatja. De megismételném, a papír vagy a bolt nem tesz senkit szakértővé vagy hozzáértővé.
  • pasi29uk #38
    Azért érdemes vetni egy pillantást azokra a gépekre amiket nem takarítanak, ágyban használnak stb teli vannak porcicával... pupos kondik sorakoznak a lapon. Nah hát az ilyet nem szabad megvenni....
  • tcpip2 #37
    Nekem "szakértők" - a bolt, ahol az alkatrészeket vettem - rakták össze a gépemet. Voltak olyan kedvesek, hogy 2 csavarral fogatták be a winyót 30 fokban megdöntve. (Mondjuk mivel csak 2 csavar fogta, 30-70 fok közt állítható volt a dőlésszöge. Lehet hogy nem is bug volt, hanem feature? :P) Vízszintesbe nem is lehetett beállítani, mert rosszul rakták be a winyó távtartóját. Szóval a "hozzáértők" is tudnak ám alkotni.
  • gforce9 #36
    Igen, persze, tudtak növelni a teljesítményen, csökkenteni a méreten, az akksik teljesítményén... csak az élettartamukon nemtudnak segíteni, persze, hogyne, hihető. Talán inkább nem akarnak segíteni rajta, nem?
  • Rotyoka #35
    Ormótlanabbak is voltak, és 3x ilyen nehezek is mint most ill. 4x ilyen hangosak ill. ötvenszer lasabbak
  • cyberius #34
    Nagy különbségek vannak laptop tervezések között. Összeraktam egy 11 éves Toshiba 2410-est,néhány újabb Fujitsut,HP-t.Azt kell mondjam,hogy a régi gépek jobban szellőznek.Jó tömör réz hűtőbordákkal.
    Modernizálnak mindent,de valahogy nem tudták eltalálni az utóbbi években a vonalat.Lásd pl HP Nvidia probléma.Kivonták az ólmot a forrasztóanyagból.Szép és jó, környezetkímélő,de sorra pusztulnak le a 2007-2010 HP modelek.Tele van velük az ebay.
    Szóval szerintem a számítógéphibák többségéért nem annyira a user a felelős,hanem akik tervezik.
  • Rotyoka #33
    Nézd meg a mostani gépet teljesítményét és a 10 éves gépekét és rá fogsz jönni magadtól is miért bír ki többet a régi