MTI

A munkahelyeket veszélyeztetik az értő számítógépek

Az elmúlt négy évtizedben a számítógép-tudomány fejlődésének motorja a mesterséges intelligencia és a kiterjesztett intelligencia volt: egy sor olyan, mind nagyobb teljesítményre képes technológia létrejöttét segítette elő ez a két irányzat, amely alapvetően alakítja át az egész világot. Most, amikor még tovább gyorsul a technológiai változás üteme, egyre inkább lehetővé válik olyan számítástechnikai rendszerek megalkotása, amelyek képesek megnövelni az emberi képességeket, vagy - számos esetben - teljesen ki is válthatják az emberi közreműködést.

A kiterjesztett intelligencia fejlesztéseinek következményeivel legutóbb akkor szembesült igen élesen a világ közvéleménye, amikor az IBM Watson nevű rendszere egyértelmű győzelmet aratott egy vetélkedőben két kiváló képességű emberi vetélytársa ellen. A közgazdászok hagyományosan azzal érvelnek, hogy bár az automatizálás új formái rövidtávon munkahelyek megszűnését eredményezhetik, hosszabb időtávon a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés hatásai erőteljesebben érvényesülnek, mint a "munkahelygyilkos" technológiáké.


Ez azonban még azelőtt volt, mielőtt a gépek elkezdték "megérteni" az emberi nyelvet. A természetes nyelvi feldolgozás gyors fejlődése új automatizálási hullámot eredményezett, azzal kecsegtetve, hogy olyan gazdasági területeken is érvényesül a gépi intelligencia, amelyeket eddig érintetlenül hagytak a technológiai változások. "Eszközök, termékek és technológiák fejlesztőiként többet kell gondolkodnunk ezekről a kérdésekről" - vallja Pattie Maes, a massachusettsi műegyetem, a MIT médialaboratóriumának számítástechnikai szakértője. Állítása szerint a tervezők nem csupán etikai kérdésekkel szembesülnek - hogy például milyen emberi képességeket szabad gép által szimulálni -, hanem egyre inkább annak újragondolására is rákényszerülnek, hogy mit jelent embernek lenni.

Az IBM-nek szándékában áll kereskedelmi forgalomban is értékesíteni a híres - hírhedt? - Watsont, hogy ezáltal egészen új osztály jöjjön létre a válaszadó rendszerek területén mind az üzleti életben, mind az oktatásban, mind pedig az orvostudományban. Egy ilyen technológia piacra kerülésének hatásai egyelőre nem ismertek ugyan, de feltételezhető, hogy a rendszerek nemcsak az emberi szakértőket helyettesíthetik, de több százezer jól fizetett munkahely megszűnését is eredményezhetik az egész világon. Gyakorlatilag minden olyan munkakört fenyeget a megszűnés réme, amely kérdések megválaszolásával kapcsolatos, és hamarosan a kereskedelmi ügyletek telefonon keresztül történő lebonyolítása is veszélybe kerülhet. Elég csak arra utalni, hogy a bankok körében milyen gyorsan vettek át az ATM-ek hagyományos pénztárosi funkciókat.

Biztosak lehetünk benne, hogy aki órákat várt már a technikai támogatásra vagy megpróbált változtatni egy légitársaság helyfoglalási rendszerében az utazási időponton, alig várja ennek a napnak az eljöttét. Érzékelhető ugyanakkor egy nagyfokú nyugtalanság is azzal kapcsolatban, hogy a Watsonhoz hasonló fejlett rendszerek egyre jobban képesek elsajátítani a természetes emberi nyelv megértését. Minél gyorsabban terjednek el a kiterjesztett intelligenciát alkalmazó rendszerek, annál több lesz az ilyen alkalmazás is.


Vélhetően a Google szolgál a legjobb - és legjelentősebb - példával arra, hogyan lehet egy szoftver segítségével a kollektív emberi intelligencia mélyére ásni, majd az így megszerzett ismereteket digitális könyvtár révén szabadon hozzáférhetővé tenni. A keresőmotor eredetileg egy PageRank nevű szoftveres algoritmus volt. Azt figyelte, hogy miként találják meg az emberek azokat a webhelyeket, amelyek választ kínálnak az általuk begépelt kérdésekre, ezt követően pedig relevancia szerint sorba rendezte a találatokat.

Az interneten széles körben elterjedtek az olyan alkalmazások, amelyek a különböző emberi képességekre épülnek. A web alapú játékok célja az, hogy összekösse az emberek új tudományos eszközöket generáló mintafelismerési készségeit - ezt a számítógépek ma még csak megközelíteni sem képesek. A FoldIt, a Galaxy Zoo vagy az Eterna használatakor például a játékosok nem csupán versengenek, hanem együtt is működnek egymással olyan területeken, mint a csillagászat, a biológia, az orvostudomány vagy éppen az anyagtudomány.

A személyi számítógépek megjelenése volt az első lépés, amikor a kiterjesztett intelligenciának széles tömegeket sikerült elérnie. Létrejött az "információs munkavállalók" generációja, olyan eszközökkel, amelyek alkalmassá tették őket az információk összegyűjtésére, előállítására és megosztására. Most pedig újra minőségi változások zajlanak, hogy valami más vegye át azt a szerepet, amelyet eddig a személyi számítástechnika töltött be a maga eszköztárának a használatával - az asztali gépektől a laptopokon át eljutottunk a mindenütt jelenlevő okostelefonokig.

Az okostelefon nem egyszerűen navigációs és kommunikációs eszköz. Rövid idő alatt elérte, hogy szinte valamennyi emberi érzékelés tökéletes meghosszabbításának lehessen tekinteni. Gyorsan halad azon az úton, hogy egyfajta "információs mindenesként" minden feltett - leírt vagy kimondott - kérdésre megválaszoljon, vagy pedig átvegyen egyfajta önkéntes tanácsadói szerepet.

A mesterséges intelligencia és a kiterjesztett intelligencia további fejlesztéseikor a mérnökök és a számítógépes szakemberek egyre gyakrabban kerülnek majd egyértelmű választások elé a technológia alkalmazásának kérdéseiben. "Egyfajta szerződésre van szükség a mérnökök és a társadalom között, hogy előbbiek ne egyszerűen munkaalkalmakat teremtsenek, hanem minőségileg jobb munkahelyek létrejöttét segítsék elő" - fogalmazott Jaron Lanier számítógép-tudós.

Az emberi tervezés determinálta döntések következményei tisztán látszanak az online híroldalak elemzésekor. Katherine Hónak például az a munkaköri feladata a Szilícium-völgyben, hogy nap mint nap nyomon kövesse: milyen híreket olvasnak a Yahoo-felhasználók milliói. A hölgy monitorán egy szoftveregyüttes révén szinte valós idejű frissítéssel jelennek meg a Yahoo oldalán olvasható valamennyi cikk népszerűségét - egyben az olvasótábor ízlését és érdeklődését - tükröző adatok. Vagyis Ho tökéletes 21. századi inkarnációja a hagyományos újságszerkesztőnek. Ahelyett azonban, hogy az ösztöneire kellene hagyatkoznia annak eldöntésekor, milyen cikkek is kerüljenek fel a weboldalra, elég megfogadnia a szoftveralgoritmusok generálta tanácsokat.

Egész napját a hírek átszervezése teszi ki: a cél a több tucat demográfiai alcsoportot megtestesítő Yahoo-olvasótábor legjobb színvonalú kiszolgálása. Ha egy cikk csekély érdeklődést vonz, akár a publikálását követő néhány percen belül eltűnhet a süllyesztőben. A népszerű cikkek viszont akár napokig is fennmaradhatnak az oldalon, és több tízmillió olvasót is elérhetnek. A Yahoo-tól mindössze öt mérföldet kell autózni északra a Google-hoz, a hírek azonban ott teljesen más módon születnek. A Google híroldalának Spotlight szolgáltatása teljes egészében szoftveralgoritmusra épül, elvégezve mindazokat a feladatokat, mint amiket a Yahoo-nál dolgozó hírszerkesztőnő ellát.

A Google szoftvere pásztázza az internetet, a legérdekesebb cikkek után kutatva, és a cég PageRank keresőmotorjának rangsorolási rendszerében alkalmazott folyamathoz hasonlóan hozza meg a döntést arról, hogy mely cikkeket érdemes publikálni. Mint látható, az egyik esetben - a Yahoo-nál - arra használják a szoftver alapú technológiákat, hogy kiterjesszék az emberi készségeket, a másik esetben - a Google-nál - a technológia teljes egészében kiváltja az emberi közreműködést.

Jóllehet a tervezési döntések hasonlóak arra vonatkozóan, hogyan kell használni a gépeket - függetlenül attól, hogy az emberi képességek kiterjesztése vagy helyettesítése-e a cél -, a Watson-projekt mellett a Yahoo- vagy a Google-példa értéke is végső soron abban rejlik, hogy válaszokat kényszerít ki a társadalomból: hol kell húzódnia a határnak az emberi és gépi döntések között. A számítógép-tudós John Seely Brown szerint a kérdések könnyed megválaszolására képes gépek valójában csak arra szolgálnak, hogy elfedjék az alapvetően emberi dolgokat. "Az emberi lét lényege a kérdések megfogalmazása és nem a válaszadás" - állítja meggyőződéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Penge4 #41
  Ezért kell az egészből kivenni a pénz alapú gondolkodást (nem csak magát a pénzt), és a motiváció akkor többé nem a felhalmozás, hanem a jólét lesz.

  Ez persze a gondolkodásmód megváltozásával és az oktatással kezdődik.

  A világ nagy tudósait sem a pénz motiválta. Még szerencse, mert különben megélhetési tudós lett volna belőlük, aki hét pecsét alatt őrzött, szigorúan elzárt dolgokat kutat, legyen az gyógyszerszabadalom, vagy űrkutatás, vagy éppen bármi más.

  Newton, Tesla, Einstein, stb. Nyilván pénzből éltek, mivel monetáris rendszer volt és nyilván abból csináltak pénzt, amihez értettek, de ettől függetlenül nem az motiválta őket.

  Ahogy a művészeket, költőket sem az motiválta, hogy xy nagynevű lapnak publikálnak, az csak a megélhetésüket biztosította.

  Az embert mindig az ösztönös kíváncsiság motiválja, amit a média által sikeresen kiiktatnak, mivel az emberek le vannak terhelve és a lehúzott műszak után többnyire beesnek a TV elé, vagy leülnek netezni (természetesen többnyire chat, MSN, Facebook, stb.), nem foglalkoznak semmivel.

  De ha fognád őket és kiraknád egyedül egy erdő közepére minden nélkül, még a látszólag leglustább emberekben is felébrednének az ősi ösztönök, mint kíváncsiság és túlélés.

  Egyszerűen még nem jött el az ideje, még túl jól él az emberiség ahhoz, hogy változtatni akarjanak tömegesen. De nem kell már sokat várni, nem elég, hogy a fosszilis energiaforrások pöfögnek a levegőbe és az árak egyre inkább növekednek, de még a munkát is elveszik a gépek. Nem kell már sok idő...
 • Akitlosz #40
  Az a gond ezzel az egész emberiség szolgálással meg úgy általában a szocialista eszmékkel, hogy ha az egész emberiséget szolgáljuk, akkor ugyan mi is motiválná az embereket arra, hogy többet, jobban dolgozzanak, amikor úgyis elveszik tőle a többletet. Sőt, minek dolgozna egyáltalán, ha úgyis kap segélyt?

  Ez a jól megszívatjuk a kevés értéket előállító, megfizetett és adózó dolgozót, hogy széles tömegeknek oszthassuk szét módszer roppant szociális, de nem képes jólétet, versenyképes gazdaságot hozni.

  Minél több marad azoknál akik előállítják azokat, vállalkozók, alkalmazottak, annál jobb.

  Minél többet vesz el és oszt újra az állam annál rosszabb.
 • Akitlosz #39
  Ez már a szövőgépekkel is így volt.

  Hiába tudják a gépek helyettesíteni az embert, ha nem a gépek vásárolnak, hanem az emberek. Ha az emberke mind munkanélküliek, akkor kik fogják megvenni az okos gépek által előállított termékeket?

  Ha nincs fizetőképes kereslet akkor nincs értelme gyártani, szolgáltatni.
 • Tetsuo #38
  A "fel is ut" az csak egy dizajner szentimentalis álma, sajnos a tervekben fontosabb volt a kinezet a tenyeleges mukodesnel, nem vitatva azt, hogy a fickonak tenyleg vannak jo otletei.
 • Tetsuo #37
  Ezzel is. :)
 • Tetsuo #36
  Egyetertek (mar megint).
 • Tetsuo #35
  Ezzel persze minden technikai fejlodesi lepes ellen lehetne ervelni.. hogy kevesebb lesz a munkahely, ezaltal tobb a szegeny stb.
  Elvileg nem igy van, mert ugye a technikai fejlodes megkonnyiti az emberek eletet, tobb szabadidot es energiat hanyva nekik, ugyanannyi "felhasznalas" mellett.
  Gyakorlatilag viszont az ember kapzsi, egy kis csoport reszesul az elonyokbol, a nagyobb resznek a fejlodes nem elony, gyakran akar hatrany is.
  A ludditak idejen nem poenbol tortek a gepeket, hanem tenyleg nem volt sok egyszeru ketkezi munkasnak munkaja. A gepek megjelenese szamukra remenyt is elvette a nyomorbol valo kijutasra. A gepromboloas es egyeb felkelesek hatasara vezettek be munkatorvenyeket, amik addig nem nagyon voltak. Volt egy Lancashire-i gyar, ahol a muzeumi feljegyzes szerint naponta 4-5 embernek csonkolta a kezet a gep, ok altalaban gyerekek voltak napi 12-14ora munkaval, a tulajdonos dusgazdag volt es szart a munkasaira. Ez ma is igy van, csak van torvenyi szabalyozas.. szoval igazad van, csak ezt akartam mondani. :)
 • Tetsuo #34
  Termodinamika masodik fotetelebol valoszinuleg vagy pl. az Ido rovid tortenete, nepszeru konyvbol, ahol eleg egyszeruen es logikusan el van ez magyarazva (csak kifelejtett Hawking bacsi egy aprosagot)..
 • Tetsuo #33
  :) A legnagyobb kihivas nem a vegtagok es a kinezet fejlesztese, bar abban is van mit fejlodni, hanem maga az MI, ennek hardveres es szoftveres resze egyutt.
  Meg sehol sem vagyunk ill. valoszinuleg rossz iranyokba indultunk e-teren.
 • Tetsuo #32
  Ubermensch - Nietzschetol persze.
  "egyetlen rendszer sem képes önmagát bonyolultságban meghaladó rendszert felépíteni" Ez baromsag, legalabbis szuklatokuru materialista szemlelet.
  Barmi ami "él", az ezt cafolja. Az élet alapvetoen az entropianovekedes ellen hat, csak pl. egy biodiverzitassal egy kocka fizikus nem tud mit kezdeni. ;)
  A szimulakrum is lehet tomoritett, igy a modellezett vilag elvileg akar bonyolultabb is lehet maganal a modellnel.