Berta Sándor

Kisváros méretű számítógép-központot épít Kína

Az ázsiai országban a közeljövőben egy több mint félmillió négyzetméter alapterületű szervercentrumot hoznak létre. A nem mindennapi projektben az IBM is részt vesz.

A ComputerWorld amerikai IT-magazin tudósítása szerint a kisváros méretű és a számítási felhő technológián alapuló központ összesen 575 000 négyzetméter területet foglal majd el. A komplexum első épülete egy kereken 60 000 négyzetméteres szervercentrum lesz, ami az IBM együttműködésével készül el. Az épületegyütteshez különböző kiszolgáló létesítmények, többek között lakótömbök és irodaházak is tartozni fognak. Ennek köszönhetően a helyszínen dolgozó szakembereknek jó élet- és munkakörülményeket tudnak biztosítani és a tervezett komplexum ilyen szempontból nem hasonlít majd a klasszikus szerverközpontokra.

A programot az IBM mellett az amerikai kormány is támogatja. Az amerikai energiaügyi minisztérium szakértői átadják a nagy méretű számítógép-központok energiatakarékos kialakításával és üzemeltetésével kapcsolatos tapasztalataikat a kínai mérnököknek. A szakértői csoportot Dale Sartor, a szaktárca felügyelete alá tartozó Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársa fogja vezetni. A mérnök tavaly már meglátogatott nyolc kínai szervercentrumot. Az USA korábban hasonló együttműködést kezdeményezett Indiával is.

Az új számítógép-centrumot Hebei tartományban hozzák létre. Az építési munka első szakaszában összesen hét adatfeldolgozó részleget alakítanak ki, majd további hat egységet adnak át. Az építkezés várhatóan 2016-ra befejeződik és a központ onnantól teljes számítási kapacitással fog rendelkezni. Az IDC adatai szerint Kína idén várhatóan több mint 112 milliárd dollárt költ IT-kiadásokra és -fejlesztésekre, hardverek és szoftverek beszerzésére. Ez az összeg 15,6 százalékkal nagyobb a tavalyi összegnél, ami 97 milliárdot tett ki. Mindez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok után Kína költi legtöbbet IT-beruházásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #6
  Kibaxott mód nem ugyan az.

  A SzU fegyverkezése estenként a GDP 30%-át is kitette, vagy többet. Minden piaci alapú gazdasági tevékenységet csírájában elfolytottak, szinte minden olyat, ami végső soron ne a fegyverkezést szolgálta volna.

  Ezzel szemben Kína fegyverkezése egy sokkal nagyobb gazdaságból 5% körüli, messze alacsonyabb arányában is mint pl az USA-é.
  A fegyverkezési prioritások nem hagyományos, vagy nukleáris csapásmérés megteremtését célozzák. A Kínai fegyverkezés az információs hadiselést és hasonló ma még egzotikus irányokba tapogatózik, ezekben a nyugati országokban valszeg már most le vannak maradva mögötte.

  Nem tartom kizártnak, hogy a mostani É-afrikai lázadások mögött esetleg vastagon Kína van!
 • opeca #5
  Ez a Kína tipikusan olyan mint a volt Szovjetunió. Madjnem ugyanaz. Rövid ideig tartó erős gazdaság, fejlesztésekbe, hadseregbe ölt milliárdok közben az emberek fele mély szegénységben él, negyede szó szerint minden nap éhezik, környezettudatosság nulla. Egyetlen egy előnye van, hogy jelenleg a gazdasága stabilabbnak mondható és emiatt valszeg még pár tíz évig ott lesz az élen, de aztán majd kipukkad a lufi.
 • wormwood777 #4
  Na akkor ott fog önntudatra ébredni a ShangSKYNET! És cső kommunista lessz!
 • item #3
  Szerintem ez nem sima szerverközpont lesz. Majd jól megtámadják vele a világot... Valószínűsítem,hogy ezzel a legnagyobb számításí kapacitásra is gyúrnak.
 • bigjoe #2
  USA a saját sírját ássa!!
 • Rotyoka #1
  besza-behu