Berta Sándor

Gyengélkedik a nyugat-európai számítógéppiac

A karácsony ellenére a vártnál kevesebb PC talált gazdára, az emberek inkább más szórakoztató elektronikai és hordozható készülékeket vásároltak.

"A fogyasztók visszafogták magukat a PC-vásárlásban és a számítógépek helyett inkább tábla PC-ket, okostelefonokat vagy játékkonzolokat vettek" - összegezte a tapasztalatokat a Gartner piackutató cég. A vásárlói magatartás hátterében alighanem az állhat, hogy egyrészt a felhasználók a válság miatt kevesebb pénzből gazdálkodnak, másrészt a PC-piacon elmaradtak az igazán új technológiai fejlesztések. Emiatt az emberek inkább kivárnak, vagy más eszközöket vesznek meg.

A gyártók semmiképp nem ilyen eredményekre számítottak, mivel egy esztendő utolsó negyedéve - elsősorban a karácsony miatt - mindig jótékony hatással szokott lenni a PC-eladásokra. A cég elemzője, Mareike Escherich azonban kiemelte, hogy Nyugat-Európában továbbra is a számítógép-eladások csökkenése figyelhető meg. A 2010 negyedik negyedévében eladott 19,398 millió PC a 2009-es esztendő utolsó negyedévéhez képest 4,4 százalékos forgalomcsökkentést jelent.


A nyugat-európai negyedik negyedéves eladások, ezer darabban, a tábla PC-k nélkül

2009-ben 20,291 millió asztali számítógépet adtak el a kontinensen. A legnagyobb visszaesést az Acer és a Dell könyvelhette el, míg az Asus és az Apple 2009-hez képest még így is 13,5, illetve 13,3 százalékkal több számítógépet tudott eladni.

"Még a hagyományosan erős notebookpiac is stagnál és ez a folyamat befolyásolja a teljes piac növekedését" - mondta Escherich. A tavalyi esztendő utolsó negyedévében egész Európában 2 százalékkal csökkent a mobil számítógépek eladása. A folyamat egész Nyugat-Európában, így Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban is megfigyelhető. Európában, 22,1 százalékos piaci részesedésével továbbra is a Hewlett-Packard a piacvezető, de szorosan követi az Acer, amelynek a piaci részesedése 20,8 százalék. A harmadik helyen a Dell (9,8 százalék), a negyediken az Asus (9,5 százalék), az ötödiken pedig az Apple (6,2 százalék) található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    Hát igen aki nem játszik "gépevő" játékokkal, annak egy 5 éves PC kis memória bővítéssel mindenre elegendő. Semmi új nem történt. Azért kevesen vesznek új PC-t, hogy vehessenek hozzá Win7-et is. Biztosan van ilyen, csak kevés. Látszik is a statisztikán.
    Meg azt sem gondolhatták, hogy a notebook, netbook, table, PC és konzol piac nincsenek hatásra egymással. Sokan netbookot vesznek, mert a PC-t sem használták többre. Sokan konzolt ugyanezért.
    Én is cserélem a PC-met, egy ilyenre. Sokkal többet "tud" a 6 éves gépemnél. Mégsem igazán PC ez már...