Gyurkity Péter

Bevásárlókörút, avagy mit (ne) szerezzünk be még az idén?

Az év vége közeledtével érdemes áttekinteni a különböző termékkategóriákat és -osztályokat, ugyanis több területen nagyon pontosan kirajzolódik a közeljövő várható alakulása, vagyis tudhatjuk, érdemes-e az ünnepek táján a boltokba rohannunk, vagy jobban tesszük ha jövő évig várunk a beruházással. Meglehetősen kevés azon jelöltek száma, amelyek azonnali vásárlásra érdemesek, több szegmensben éppen ellenkező ítéletet mondhatunk, bizonyos körülmények miatt ugyanis 2012 (netán 2013) alkalmasabb lehet a meglévő kütyük lecserélésére, illetve újak beszerzésére. Ez természetesen összefügg az új slágertermékek felemelkedésével, a régiek fokozatos kiszorulásával, de legalább ilyen fontos a kereslet - kínálat viszony aktuális állapota és a fejlesztések üteme.

Kezdjük az asztali számítógépekkel, hiszen az utóbbi évek trendje ellenére még mindig ezek állnak a középpontban, amikor általában véve informatikáról beszélünk, jóllehet a noteszgépek lassan szinte mindenütt átveszik a vezetést. Itt a szakemberek, a területre fókuszáló piaci elemzők véleménye megegyezik: mindenki arról beszél, hogy nem érdemes sietni a frissítéssel, a ma kapható konfigurációk nem tudnak annyival többet a 2-3, vagy akár 4-5 éves példányoknál, ami igazolná a beszerzés szükségességét. Jobban tesszük, ha várunk még egy picit, az Intel ugyanis készül a 22 nanométeres Haswell mikroarchitektúra piacra dobására, amely DDR3-memóriával, PCI Express 3.0 vezérlővel, valamint alacsonyabb fogyasztással futna be, nem beszélve a javított integrált grafikus vezérlőről és a processzormagok teljesítményéről.

Az AMD ezalatt a Fusion chipeket tökéletesíti, ezek szintén számos kategóriában kiválthatják majd a meglévő CPU - GPU párosításokat, a grafikus kártyáknál pedig a jövőre megjelenő Radeon HD 7000 esetében rögtön kétszeres gyorsulást ígérnek. Amennyiben a legjobbra vágyunk, várjuk meg ezek debütálását, a vékonyabb pénztárcával rendelkezők pedig azt, hogy a megjelenés hatására tovább csökkenjenek a meglévő termékek árai. Ráadásul mivel a Windows 8 a Microsoft ígérete szerint elődjénél is szerényebb követelményekkel fut majd be, így az új szoftver miatt sem kell aggódnunk ezen a téren.

Élénk vörös színnel világít a merevlemezek kategóriája, hiszen itt a thaiföldi áradások meglehetősen nagy károkat, a gyártási kapacitás kiesését okozták, ami meg is látszik az árakon. Mind az alaplapgyártók, mind pedig a merevlemezek készítői kénytelenek voltak csökkenteni az iramot, itt a Gigabyte például az utolsó negyedévben 20-25 százalékos visszaesést vár. Az Asus ugyan optimistább, ám ez a külső megfigyelők szerint túlzott a cég részéről, miközben az MSI, az ECS, illetve az ASRock 10 százalék körüli csökkenést kénytelen elszenvedni. A merevlemezeknél a negyedik negyedben 173 millió helyett alig 125 millió példány kerülhet a boltokba, amely 2008 óta a legnagyobb csökkenést jelenti, ennek eredményeként pedig az OEM-gyártók és a vásárlók már most 10 százalékkal magasabb árakkal kalkulálhatnak, ez azonban akár 30 százalékra is felkúszhat. Mindez persze a noteszgépek és más termékek pozícióit is rontja, a helyzet pedig valamikor a második negyedévre normalizálódhat, addigra sikerül ugyanis majd helyreállítani a termelési kapacitást, pótolni a kiesett egységeket. Érdekesség, hogy a Western Digital elveszítheti első helyét a HDD-gyártók versenyében - náluk 60 százalékot érintettek a thaiföldi események.


Az SSD már más lapra tartozik, hiszen itt az árak egyrészt jóval magasabbról indulnak, mint ahogy azt az elődöknél megszokhattuk, ezen árak pedig szép fokozatosan kúsznak lefelé, ahogy a technológia egyre szélesebb körben terjed el. Itt a 250 GB körüli példányok is kezdik megközelíteni az emberi szintet, nem kell vért öklendeznünk a számok láttán, bár az kétségtelen, hogy igazán mainstream termékké - különösen Észak-Amerikán, Nyugat-Európán és egyes ázsiai országokon kívül - majd csak az évtized közepére válnak ezek a meghajtók.

Érdemes azonban elgondolkodni egy 40-60 GB-os példány beszerzéséről, amely tökéletesen alkalmas az operációs rendszer és a legfontosabb alkalmazások tárolására, a legtöbb esetben nem kis gyorsulást előidézve ezzel a rendszer működésében, annak mindennapi használatában - ennyit talán megér a kényelem fokozása. Az OCZ eközben tervezi a triple-cell-per-bit (TLC) NAND flashmemória felhasználását, amely kisebb gyártási költséget és még alacsonyabb árakat eredményezne, az élettartam megrövidülése árán, amelyet sem a többnyire vállalatok által használt SLC-hez, sem pedig a fogyasztóknak szánt MLC-hez nem lehet igazán hasonlítani - nagyon jó vezérlőre lesz ahhoz szükség, hogy ennek káros hatása ne legyen túlságosan nagy.

A digitális fényképezőgépek területén kissé lenyugodtak a kedélyek az utóbbi évek megapixel-háborúját követően. Itt - hasonlóan anno a processzorok órajeléhez - jó ideig a számok bűvöletében éltek a különböző gyártók és a vásárlók egyaránt. Mivel ma már egyes okostelefonokban is 12 megapixeles kamerákat találunk (bár ezeket nyilván nem lehet közvetlen módon összevetni a digitális fényképezőgépekkel), ez itt nem számít órási újításnak, ehelyett egyre inkább a kiegészítőkre helyeződik a hangsúly, míg maguk a készülékek tovább húzhatják a felhasználók birtokában. Érdemes megjegyezni, hogy Thaiföld itt is alaposan odavert a kapacitásnak, hiszen olyan nagy nevek voltak kénytelenek leállítani vagy csökkenteni a gyártást, mint a Sony, a Nikon, illetve a Canon - ennek következményeivel most, illetve 2012 első negyedévében kell majd számolnunk, így itt is érdemes lesz figyelni az árak alakulását.

Az LCD- és plazmatévék szegmensében viszonylag kedvező a helyzet, itt az idei évben egyrészt növekvő keresletről, másrészt pedig komoly árcsökkenésről számolhattak be az érintettek. Az aktuális helyzetjelentések és az előrejelzések hasonlóan optimisták, néhányat érdemes átfutni: a kis- és közepes méretű LCD-paneleket gyártók többnyire növekedésről számolnak be, ők igyekeznek kielégíteni a befutó megrendeléseket, miközben a nagyobb példányok készítői (szintén a magasabb negyedik negyedéves igények miatt) minimalizálják raktárkészleteiket és fokozzák a gyártás ütemét. Ebben a dél-koreai cégek járnak elől, míg a tajvaniak óvatosabbak, az elkövetkező hetek azonban kedvezőek lesznek számukra, a magasabb kihasználtság csak az év legvégére csillapodhat.


Az interneteléréssel és webkettes funkciókkal érkező úgynevezett okostévék különösen nagy népszerűségnek örvendenek, ez még tovább szoríthatja le az árakat, ennek ellenére azonban a szakértők türelemre intenek, kiemelve, hogy nincs igazán szükség a meglévő lapostévék leváltására, az új példányok sem felbontásban, sem egyéb jellemzőben nem kínálnak kiugrót, így aki eleve ilyen készülékkel rendelkezik az jobban teszi ha nyugton marad - a váltás viszont egyre kisebb kiadással jár majd azok számára, akik hagyományos képcsöves készülékeiktől szeretnének megszabadulni.

Az e-olvasók az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, ebben nyilván az Amazon jár elől saját Kindle sorozatával, valamint az e-könyvek forgalmával kapcsolatos lenyűgöző eredményekkel. Itthon is egyre gyakrabban merülnek fel ezek a készülékek életképes alternatívaként, ezt a folyamatot pedig csak a megfelelő online boltok hiánya, valamint a rivális formátumok küzdelme hátráltatja némiképp. Jövőre nagyobb újítás itt nem várható, így az árak alakulása fokozhatja az érdeklődést - minden bizonnyal sikerrel, hiszen az előrejelzések szerint a globális forgalom egyharmadával nőhet. A tengerentúlon nem is lehetett panasz a trend ütemére, hiszen befutottak az új érintőképernyős modellek (Kindle 4, KOBO Touch, illetve Nook Simple Touch).

Idehaza sajnos gondot okozhat ezek beszerzése, mivel a felsorolásból kimaradt Sonyn kívül egyedül a kanadai - illetve most már japán kézben lévő - KOBO próbálkozik komolyabban az európai terjeszkedéssel, amit többek között a németországi forgalmazás fémjelez. Míg a Sony hallgat ilyen irányú terveiről, addig a fenti három cég saját táblát is bemutatott, ezek leginkább kedvező árukkal hódíthatnak majd - az Amazon rögtön növeli is megrendelését, a KOBO igyekszik minél gyorsabban teríteni saját, sebtében összerakott megoldását, a B&N pedig némileg erősebb hardverrel nyűgözné le az érdeklődőket - az megint csak kérdés, hogy mi ebből mit látunk majd itthon jövőre.


Ezek az új táblák könnyen slágertermékké válhatnak, hiszen a szegmens amúgy is katalizátorként funkcionál, a kedvező, 200-250 dolláros ár pedig sokak számára elérhetővé teszi ezen példányokat. Idén egyébként összesen mintegy 60 millió, jövőre pedig akár 100 millió tábla PC találhat gazdára, és bár e terület 60-70 százaléka felett az Apple uralkodik, az olcsó kínai gyártók belépésével még tovább színesedik majd a kép. Utóbbiak idén még komoly minőségbeli és megbízhatósági gondokkal küszködnek, 2012-re azonban nagyot javulhat a helyzetük, az odaát kínált 50 és 70 dolláros modellek pedig könnyen utat találhatnak majd egyéb piacokra is. Az biztos, hogy kedvezőbb árakkal és még több variánssal számolhatunk - többek között az Android 4.0 révén -, így jól tesszük ha várunk néhány hónapot egy-egy ilyen ketyere beszerzésével.

Az Intel által erőltetett ultrabook esetében már korántsem ilyen derűlátók az elemzők, ez továbbra is több szempontból zsákutcának tűnik. Az Asus és az Acer például 40 százalékkal csökkentette saját megrendelését, mivel az első hónapban nem sikerült megfelelő eladási mutatókat elérni. A többnyire 1000 dollár feletti ár nem javítja az esélyeket, és bár az érintett gyártók a hivatalos csatornákon keresztül igyekeznek éreztetni optimizmusukat, ez senkit sem téveszt meg. A noteszgépek piaca most eleve gyengélkedik, ez csak a Windows 8 bemutatkozásával fordulhat majd át ismét gyorsuló növekedésbe, feltéve, ha valóban sikeres lesz az operációs rendszer bemutatkozása. Aki mindenképpen mobil PC-re vágyik, annak valószínű érdemesebb ilyen hagyományos termékben gondolkodnia, hiszen az olcsóbb példányokon is gond nélkül futtatható a legtöbb alkalmazás.

A Google a keresési trendek alapján az okostelefonokat tartja az ünnepi szezon várható nagy nyertesének, amihez persze nagy fantázia nem szükségeltetik - az már más kérdés, hogy az AdWords platformban hirdetők 80 százaléka nem rendelkezik a mobil készülékeket is megfelelően kezelő weboldallal. Az okostelefonok terjedési ütemén nincs is mit ragozni, az SG hasábjain is hetente jelennek meg a legújabb változatok, amelyek még nagyobb kijelzővel, még több szolgáltatással, esetenként pedig kifejezetten olcsó, belépő szintű ajánlattal kecsegtetik az érdeklődőket. Itt várható az Android és a Google-partner gyártók további előrenyomulása, amit a többiek messze lemaradva követnek majd, ez a trend pedig immár a játékoknál is egyértelmű, itt ugyanis a minikonzolok is veszélyeztetve érezhetik magukat.

Az asztali konzoloknál a helyzet változatlan, itt egyedül a Nintendo jelentette be az utódot, a másik két rivális viszont nemhogy jövőre, de talán még 2013 karácsonyára sem készül majd el saját megoldásával. A játékőrülteknek tehát jó nagy adag türelem szükségeltetik, itt évek kellenek még a generációváltáshoz. Ők nem, mindenki más viszont lassan elkezdhet nézelődni a boltokban és az interneten - amint említettük, kellő óvatossággal felvértezve, az idő itt (általában) nekünk kedvez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reparamorf #19
    "a vásárlók már most 10 százalékkal magasabb árakkal kalkulálhatnak, ez azonban akár 30 százalékra is felkúszhat."
    ???????????Csak akkor,hogy lehet az -augusztusban egy 500 WD vinyó kb 8000 Ft br.
    volt most ugyanaz a termék kb. 27000 Ft ez a számításaim szerint majdnem 350%
    nem 10-30.
  • Desiderata #18
    WinDirStat progi a barátod!
  • Desiderata #17
    120 Hz-es monitor és Nvidia 3D Vision érdekelne
    azt mikor érdemes venni?
  • henrikk001 #16
    terRáról csak a tudatlanok beszélnek
  • DjDano #15
    Tényleg durva, hogy nagyjából a duplájára nőtt az ár október elejéhez képest, de állítólag ez még csak a kezdet, tehát akinek sürgős most vegyen, mert lesz itt még brutálisabb áremelkedés is! Ráadásul árcsökkenést úgy április környékére jósolnak, de csak lassú üteműt...
  • hurkaur #14
    Warezhuszarok terrarol meg gigarol beszelgetnek meanwhile on sghu :-)
  • Yv@n #13
    Meg ugye, amíg az ember után dobték a 2TB winyókat fillérekért, addig egyszerűbb volt új winyót venni, mint rendet rakni a régin. :D
  • KopaszIsten #12
    6TB. Nem semmi. Nekem 410GB (250+160) van, és doszt elég (van kb. 150 giga szabad hely). :) Persze én nem archiválom az illegális tartalmakat, mint gondolom ti. :P
  • BenceYCE #11
    Nekem van itthon 6 TB. Egy 500-as haldoklik évek óta de ha nagyobb gáz lenne akkor inkább a netről beszerezhető nagyobb méretű tartalomtól szabadulnék meg mintsem most vegyek vinyót.
  • Tetsuo #10
    Hm, ezt latva lehet, h eladom az osszes winyomat. :)