Gyurkity Péter

A Lenovo búcsút intene a Wintel-monopóliumnak

A világ negyedik legnagyobb gyártója arra számít, hogy a PC-korszak végének közeledtével bizonyos ökoszisztémáktól is elbúcsúzhatunk, ezek között pedig talán a Windows és az Intel közös monopóliuma lesz az egyik legjelentősebb távozó. Az még egyelőre kérdéses, hogy pontosan mi (illetve kik) állhatnak majd ezen óriások helyére, ám abban mindenki egyetért, hogy nagyon nehéz megjósolni akár csak az elkövetkező néhány év várható fejleményeit. A vállalati szegmensben egyelőre maradhatnak a jól megszokott szerverek, ám a fogyasztói (ha úgy tetszik mainstream) téren komoly átrendeződésre számíthatunk.

Arról már több alkalommal beszámoltunk, hogy a várakozások szerint az idei év minden bizonnyal az okostelefonoké lesz. Ehhez nem férhet kétség, hiszen a mobil szegmensben az elmúlt időszakban szinte hihetetlen robbanás ment végbe, a jelek pedig arra mutatnak, hogy mindez csak az első lépés volt egy új korszak beköszönte felé. Egyre-másra készülnek a felmérések, kutatások, illetve jóslatok, amelyekben a PC-korszak közeledő végéről írnak, kihangsúlyozva, hogy a két új slágertermék, a tábla PC, illetve az okostelefon, szinte minden visznek majd a globális piacon. A mobil szélessáv, a 4G, a rohamosan terjedő alkalmazások és játékok, valamint a szolgáltatók egyéb ajánlatai révén önmagát gyorsító folyamatról beszélhetünk, amelynek egyelőre nem igazán látszanak a korlátai.

Nem véletlen, hogy a Lenovo Group elnöke maga is a valószínű fejleményekről beszélt a napokban megejtett amerikai látogatása során, a Cnet interjújában pedig kiemelte, hogy az úgynevezett Wintel-monopóliumnak is vége lehet egyszer. Ezzel arra utalt, hogy a fogyasztói szegmensben már nem a Windows operációs rendszer, valamint az Intel által gyártott x86-processzorok viszik majd a prímet, hanem a most felemelkedőben lévő, folyamatosan erősödő riválisok, amelyek sokkal inkább alkalmazkodnak a PC utáni, "mindig online" korszak követelményeihez. Ez ugyan sokak számára 2011 elején még mindig távolinak tűnhet, ám nem lehet kétségünk afelől, hogy a változás már megkezdődött.


Nem eszik forrón a kását: Intel processzoros, Windows 7-et futtató Lenovo tábla

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról, hogy az Intel maga is komolyan részt vállalt az új platformok kialakításában, elég ha csak a MeeGo fejlesztésére gondolunk (amellyel kapcsolatban többen meg is jegyezték, hogy megfelelő taktikával és együttműködéssel ez válhatott volna azzá, ami ma az Android). Az sem mellékes körülmény, hogy a Windows 8 a családon belül elsőként támogatja majd az ARM által fejlesztett processzorokat, vagyis nem lesz szükség külön változat elkészítésére, a szoftver súlyfelesleget elhagyó példányai gond nélkül elfutnak majd az ezen chipekre támaszkodó mobil és hordozható készülékeken. A nagyok maguk is készülnek tehát a váltásra, azonban itt minden próbálkozásuk ellenére sem alakíthatják ki, avagy őrizhetik meg jól megszokott, kiemelt pozíciójukat.

A cégvezető megjegyezte, hogy a vállalati szegmensben egyelőre marad a mostani felállás, vagyis a szervereknél kialakult status quo változatlanul jelen lesz. Arra számítanak azonban, hogy a vállalati és fogyasztói szféra közötti határvonal némileg elmosódhat, az előbb említett "mindig online" korszak pedig itt is az új slágertermékek fokozatos megjelenését eredményezi majd. Nehéz megjósolni a várható menetrendet és a pontos irányvonalat (hiszen ezelőtt öt évvel sem gondolhattuk azt, hogy az okostelefonok és táblák ilyen mértékű változásokat generálhatnak), ám a Lenovo első embere szerint határozott vezetéssel és konkrét elképzelésekkel kiaknázhatják majd a kínálkozó lehetőségeket, amelyekből nyilván nem lesz hiány.


Az új időszámítást várók kedélyeit némiképp lehűtheti, hogy a legfrissebb adatok szerint tovább nőtt a globális PC-piac, hiszen az üzleti felhasználásra szánt PC-k terén 2010 utolsó negyedében 7 százalékkal bővült a forgalom az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az első három helyet elfoglaló HP, Dell és Lenovo egyaránt növelni tudta saját teljesítményét (ezt nyilván nem bánják a Levono háza táján), míg az Acer némileg visszaesett, ők nyilván a fogyasztói szegmensben szerepeltek jobban. A processzorok terén éppen a táblák növekvő sikere target="new">eredményezte a nagyjából változatlan helyzetet, nélkülük azonban visszaesést könyvelhettek volna el az érintettek. Itt egyébként az Intel a teljes PC-piac 80,8 százalékát uralja, míg az AMD kénytelen megelégedni 18,9 százalékkal, a VIA pedig a futottak még kategóriába tartozik a maga 0,3 százalékával.

Nem lehetnek illúzióink afelől sem, hogy mind az AMD, mind pedig az Intel további komoly fejlesztésekkel igyekszik majd a felhasználók, elsősorban pedig a fanatikusok kedvében járni, még többet préselve ki saját fejlesztésű processzoraikból és grafikus vezérlőikből - valamint az ezeket ötvöző új hibrid chipekből. Az AMD például kínai források szerint nagyjából egy év múlva, vagyis 2012 második negyedében kezdené meg a 28 nanométeren készülő grafikus vezérlők legyártását, amelyek állítólag leginkább a Radeon HD 6000-es sorozatra hajaznak majd, DirectX 11 és UVD 3.0 támogatással, és a meglévőhöz hasonló architekturális felépítéssel.

A változó időket jelzi azonban, hogy egyre többen említik meg a játékok portolásának lehetőségét, valamint ezen szoftverek jelentőségét a különböző hordozható eszközök kapcsán. Az nVidia például egészen konkrét elképzelésekkel áll majd elő a Game Developers Conference (GDC) során, külsős fejlesztők előtt ismertetve a Tegra chipekre, valamint az Android operációs rendszerre történő portolás egyszerűségét, annak főbb lépéseit, illetve a rendelkezésre álló eszközöket. Ők elsősorban a meglévő PC-s játékok tömeges felbukkanását szeretnék elérni okostelefonokon és tábla PC-ken, míg a Sony az Xperia Play (korábban PlayStation Phone) és egyéb fejlesztések révén a PlayStation játékokra alapozva valósítaná meg saját elképzeléseit.

Nyilvánvaló tehát, hogy a játékoknak komoly szerepet szánnak a nagyobb gyártók, ehhez pedig irodai szoftverek és egyéb felhasználói programok csatlakoznak majd - már csak az a kérdés, hogy mindez mennyiben eredményezheti a jól megszokott asztali és mobil számítógépek népszerűségének drámai csökkenését, valamint ehhez kapcsolódóan a meglévő piaci pozíciók komoly átrendeződését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #27
    Ha az egész használhatatlan lenne, neked akkor is jobb lenne, mint a Microsoft termékei, így hogy használható sok mindenre, meg abszolut tökéletes xD
  • Balumann #26
    Hát nekem nem ez a tapasztalatom, de biztos "user error", nagyon sok mindent el lehet rontani egy ilyen tökéletes rendszeren nemde? xD
    xbmc -t nem ismerem, multimediára VLC -t használok, az még használható is valamennyire. Zenére próbáltam az Audacity -t, de az konkrétan szarrá fagyasztja a rendszert valamiért (asztali gépen), úgyhogy azt hagytam is. Úgyhogy ezt az xbmc -t kipróbálom majd, köszi a tanácsot :-) (ha jól láttam ehhez lehet letölteni ráadásul voice recognition szoftvert is, és szóban vezérelni, úgyhogy már csak azért is :P ).

    Ubuntun egyébként a flash player és a videólejátszás volt az, amivel leginkább nem voltam megelégedve, asztali gépemen akármivel próbáltam, a 720 ps -videók is akadtak, nemhogy a fullhd-sok. Netbookomon youtuben nem tudtam akadás mentesen lejátszani már a 480p -s videókat sem, Debian alatt már nagyon jól mennek azok is.
  • Balumann #25
    Én nem látom, hogy bármiben is többet tudna az Ubuntu egy XP -nél, néhány dologban talán egyszerűbb, de sok dologban sajnos nem.
    Sok gépen próbáltam már Ubuntut, 2 giga és dualcoreos proci alatt én nem láttam megfelelően futni, még compiz nélkül sem (kilőve a fölösleges alkalmazásokat, amik nem kellenek).
    Xubuntu (xfce4 felülettel) vagy Lubuntu (LXDE ablakkezelővel) jobb a helyzet, de sajnos azzal sem tökéletes.

    Régi gépemen, amit ma anyám használ, WinXP -vel több, mint 1 éve nagyon jól működik (2,4gz proci, 512MB ram, 9600pro vga), netbookomon is több, mint 1 éve használok XP -t (1,6Ghz intel atom, 1gb ddr2 ram, intel gma950 vga), elég sok mindenre (C++, Visual basic programozás, persze kezdő szinten, kisebb zeneszerkesztés, meghát persze netezés, zenehalgatás, filmnézés, egyszerre sokmindent) - persze többnyire külső monitorral ha lehet, mert 9 colos kijelző elég pici ehhez.

    Mai gépeken a Windows is hasít, tehát ez meg pláne hülye érv. Programtervező infos ismerősömnek a notebookján fut jól az Ubuntu, 4 giga rammal, dualcores procival. Az asztali gépen sem voltam megelégedve vele.

    Először rokonomnak raktam fel Debian -t (Ubuntu is Xubuntu is szarrá fagyott valamiért miután böngészőt meg ilyeneket is akartam használni rajta) - pedig 512 mb ram és 2 ghz -es proci volt benne, gépigény nem indokolta volna, Debian nagyon jól működött, de beállítani jóval macerásabb (vga drivert pl, biztos, hogy telepíteni kell, ami nem setup.exe elindít majd restart). Egyébként meg vannak elégedve, de másik gépükön Win7 van, amire a lassabb gépet használják, arra eddig meg voltak elégedve a Debiannal.

    Netbookomra is 2-3 hete tettem fel Debiant, stabilitásban és sebességben is szarrá veri az Ubuntut, már XP -nél is gyorsabb, de kevésbé "okos", mint az ubi. Viszont sikerült mindent belőnöm, és azóta ezt használom többet, mint az XP -t - sajnos leváltani egy jódarabig nem fogja az alkalmazások miatt.

    Egy átlag felhasználónak - úgy, hogy nincs mellete Windows, biztos, hogy nem fogja még nagyon sokáig kiváltani a Windowst. Az Ubuntu legalábbis biztos nem, más disztrókat meg nem tud beállítani egy nem rinformatikus.
  • Ender Wiggin #24
    Önmagában már az is nevetséges, hogy a faszbukozáshoz kell egy külön kategóriába sorolható hardver...Itt a keleti blokkban, ahol a faszbuk felhasználók 100%-a biztos fiatal, így elve van otthon PC vagy noti (jó, tudom, mindig lesz egy ágáló vitapartner, aki már pedig juszt is állítja, hogy neki sosem volt számítógépe, csak amióta megjelentek a tabletek). Az öregek meg a mobiljukat sem értik, nem hogy a tabletet.
  • sanyicks #23
    Ja és legújabb stabil desktop ubi van rajta mindig butítás nélkül :)
  • sanyicks #22
    user error... még 1,2ghz-s celeroncson 128!!! mega sdrammal is eldöcögött, gf2 mx400-al. 384 megával már egész szépen fut. Jól emléxem ám hogy ment az xp 128 mega rammal... nyögve nyelősen.
    Stabilitás meg: egy 80 gigás vinyón van aminek csak a vége használható, mert az elejéről elszállnak hetente az adatok (egyébként pl winen nem is lehet pl a vinyó végére particionálni, sőt nem is lehet állítani hogy a lemez melyik részére tegye a particiókat), olyan alaplapon ami mozdításra kontaktos, egyszer sem állt fejre, csak ha megmozdult a lap :)
    Egyébként meg többet is tud alapon mint az xp.
    Azon meg fejreálltam, hogy az xbmc száguld simán rátelepítve, effektekkel meg mindennel, holott a gép teljesítménye egy vicc.
  • JeD #21
    Szerintem a notebook külön kategória. Az mondjuk egy snapshotja az éppen aktuális asztali konfigurációk erejének (-1 kategória). Szerintem egy mai gép, akár asztali, akár notebook min. 5 évig tökéletesen alkalmas lesz még munkára minden változtatás nélkül.

    Sőt, igazából szerintem az elmúlt 5 évben nem igazán változott a fontosabb munkaprogramok erőforrás-igénye, vagy ha igen, akkor is lehet a régit használni, mert új feature alig van. Szóval (kis merészséggel) lehet az az 5 akár 10 év is. 10 év után pedig úgysem fogsz alkatrészt kapni az asztali gépedbe sem, mert addig minden szabványt lecserélnek.
  • JeD #20
    1. Az Ubuntu tényleg lassabb egy XP-nél, de sokkal többet is tud.
    2. XP SP3-nál szerintem már nem lassabb, és akkor ugye a Winre kell még egy vírusírtó is, na azután nézd meg, milyen sebességre képes :D (lehet, hogy neked nem, de aki még XP-t használ, annak igen)
    3. 2 giga nem kell neki.
    4. Vannak gyorsabb, kevesebb erőforrást megevő disztribúciók, illetve felületek (pl. Xubuntu, Lubuntu, ha már az Ubuntunál tartunk).
    5. A mai gépeken minden disztro hasít.
    6. Ha meg 5 éves géped van, akkor szerezz rá 3-4 éves disztrót.
  • JeD #19
    Nem értem miért a PC végéről beszéltek, amikor a cikk a Wintel monopólium végéről szól. Én örülnék egy ARM notebooknak, ami kibírna mondjuk egy napot is. A Linux persze már rég támogatja az ARM-et, de azzal, hogy a MS is lépett efelé, talán esély nyílik rá, hogy ez realitássá is váljon.
  • Balumann #18
    Szép álom, de addig ilyen teljesen biztos hogy nem lesz, amíg nem csak 1 féle hardverkörnyezetben kell futnia (külső hardverek és perifériák), de még akkor se biztos, hogy ez lehetséges a szoftverek miatt. Linuxnak nagyon sok disztribúciója van, a legnépszerűbb ugye az Ubuntu, aminek viszont láthatod, a gépigénye majdhogynem nagyob, mint a windows xp -nek (hiába lőttem ki mindig a felesleges szolgáltatásokat, meg compizt is, több gépen is próbáltam, kétmagos gép és 2 giga memória alatt sajnos lassú és instabil, sőt még azon is).