Berta Sándor

Túl drágák az ultrabookok, az Intel elégedetlen

A társaság nagyon elégedetlen partnereivel, mivel azok túlzottan óvatosak az ultrabookokkal kapcsolatban és egyáltalán nem sietnek az új kategóriába tartozó termékek piacra dobásával.

Navin Shenoy, az Intel Ázsiáért és a Csendes-óceán térségéért felelős marketingvezetője meglehetősen keményen támadta a cég notebook-gyártó partnereit. A vezető elmondása szerint a gyártók annyira óvatosak és visszafogottak, hogy még az sem segítene a helyzeten, ha az ultrabookok elkészítéséhez szükséges chipeket nemes egyszerűséggel odaajándékozná nekik a vállalat. A gyártók állandóan új követelésekkel állnak elő, szeretnék minél olcsóbban megkapni az Intel processzorait. A cégek augusztusban azt követelték az Inteltől, hogy adja legalább 50 százalékkal olcsóbban az ultrabookokba szánt CPU-it, a társaság azonban erről hallani sem akart és csupán 20 százalékos engedményre volt hajlandó.

A helyzet az augusztusi vita óta sem javult. Az Intel ugyanis makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy az ultrabookok csak azok a készülékek lehetnek, amelyek megfelelnek bizonyos követelményeknek. Ugyan a végfelhasználói árat a konszern nem írja elő, de Paul Otellini, az Intel vezetője egy interjúban azt mondta, hogy 1000 dollár alattinak kell lennie. Emellett kiemelte, hogy a fő partnereik a Lenovo, az Asus, az Acer, a Sony és a Toshiba, de idén karácsonyig 11 gyártó fog piacra dobni ultrabookokat.


Vékonyak, elegánsak, viszont nagyon drágák

A társaság elképzelései szerint 2012 végére a végfelhasználóknak ajánlott notebookok 40 százaléka ultrabook formátumú termék lesz és ez várhatóan jótékony hatással lehet majd az eladásokra. A Reuters gazdasági hírügynökségnek nyilatkozó elemzők úgy vélték, hogy az 1000 dollárnál olcsóbb ultrabookok megjelenésére komoly lehetőség van, de ehhez az kell, hogy 2012 végére az árak 699 dollárra csökkenjenek. Jelenleg a legolcsóbb ultrabooknak az Acer S3 számít, amelynek ára 899 dollár. Az Asus legegyszerűbb Zenbook modellje viszont már 999 dollárba kerül, míg az SSD-meghajtóval és gyorsabb processzorral ellátott Zenbook változatokért már akár 1299 dollárt is elkérhetnek.

A 699 dolláros árral kapcsolatban Navin Shenoy úgy reagált: egy idő elteltével el kell érni ezt az árkategóriát, de ennek nem azonnal kell megvalósulnia. Időre van szükség ugyanis ahhoz, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően csökkenthetők legyenek a költségek. Ezért az Intel nem csak bírálja a partnereit, de segíti is őket, többek között szorosabban együttműködne az alkatrész-beszállítókkal, amiből pedig közvetve profitálhatnak majd a gyártók is. A legdrágább alkatrésznek jelenleg az alumíniumházak, a kijelzők és az akkumulátorok számítanak, mivel az ultrabookhoz felhasznált termékek némileg drágábbak a hagyományos notebookba beépített társaiknál.

Az Intel július elején jelentette be, hogy létrehozza az ultrabook kategóriát. Erik Reid, az Intel mobil kliens platform részlegének ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy cége 300 millió dollárral akarja segíteni a gyártókat a készülékek kifejlesztése és elkészítése során. Az ultrabookok gyártását számos probléma hátráltatta, nem véletlen, hogy sok gyártók óvatos. Az Intel azonban néhány nappal ezelőtt egyértelművé tette, hogy fontosak számára az ultrabookok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #4
    Én most vettem 89 ért Toshiba laptotot. Netezni kitünő. Ezek az "ultrabookok" nem tudom mien árkategoriába vannak.
  • gforce9 #3
    Ez a topic csak azért döglött, mert nem lett az ultrabook hype dologgá téve. Itt cseszte el az Intel. Be kell mutatni miért nélkülözhetetlen ez az élethez, ahogy korábban a táblagépek körül történt. Rögtön lesz érdeklődő. Divatszarrá kell tenni és rögtön jönnek a vásárlók, mint ahogy a táblagépeknél is csak özönlenek. :)
  • csomi #2
    En viszont szivesen ratennem az ujjaim, tehat nem tesznek rossz lora az intelesek. Pazar latvanyu masina ez a Zenbook az biztos.
  • Locutos #1
    Hát rossz lóra tesznek az intelesek. Én rá nem teszem az ujjaim mechanikai gombokra, touch-on kívül.