Berta Sándor

Új chipet tervez az Intel az ultrabookokhoz

Az Intel az ARM CPU-kra épülő táblagépek ellen elsősorban az ultrabookokat akarja harcba dobni. Ehhez azonban energiatakarékos x86-os processzorokra van szükség. Ennek a szempontnak mind a jövőre bemutatkozó Ivy Bridge, mind a 2013-ban debütáló Haswell megfelel.

Az X-bit Labs és a VR-Zone információi alapján a Haswell platform Connected Standby üzemmódban 20 százalékkal kevesebbet fogyaszt majd, mint napjainkban a Sandy Bridge processzorok és két x86-os CPU-magra fog épülni. A legújabb információk szerint a Haswell ultrabookokba, illetve tábla PC-kbe szánt változata egyaránt úgynevezett multichip lesz, vagyis a processzor mellett chipsetet, egy kétcsatornás LP-DDR3/DDR3L memóriavezérlőt és egy úgynevezett Lynx Point-LP Input/Output-Controllert is tartalmazni fog.

Az ultrabookokba beépítendő kétmagos Haswell chip teljesítményfelvétele 15 Watt lesz. Az Intel új platformjában mutatkozik be az állítható TDP nevű funkció, ami lehetővé teszi a maximális fogyasztás csökkentését.Terheletlen állapotban a felére lehet majd mérsékelni a chip fogyasztását és a Haswell támogatni fogja a Windows 8-ban debütáló Connected Standby funkciót is. Ennek segítségével elolvashatók az e-mailek, vagy letölthetők a frissítések akkor is, ha a notebook alvó állapotban van. Ez a képesség az iOS és az Android operációs rendszerekben már régóta elérhető. Az SSD-meghajtóknak vagy a Rapid Start Technology nevű megoldásnak köszönhetően pedig a készülékek felélesztése csak néhány másodpercig tart majd.


A Haswell chipek LGA1150-es tokozásúak lesznek, támogatni fogják a PCI Express 3.0-t, az Intel Turbo Boost és az NFC technológiát, valamint az USB 3.0-t, a Thunderboltot és a lopás ellen kifejlesztett Anti-Theft Technology 4.0-t. Ezenkívül az Intel javítani akar az integrált GPU teljesítményén: a Haswell esetében ez az egység DirectX 11.1 és OpenGL 3.2+ kompatibilis lesz és a teljesítményétől függően GT1, GT2 vagy GT3 nevet visel majd. A GPU képes lesz legfeljebb három kijelző egy időben való vezérlésére. A cél nem csak az ultrabookok teljesítményének fokozása és a fogyasztásának csökkentése, hanem az is, hogy a gyártók olcsóbb modelleket dobhassanak piacra.

Az Intel július elején jelentette be, hogy létrehozza az ultrabook kategóriát. Erik Reid, az Intel mobil kliens platform részlegének ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy cége 300 millió dollárral akarja segíteni a gyártókat a készülékek kifejlesztése és elkészítése során. Az ultrabookok gyártását számos probléma hátráltatta, nem véletlen, hogy sok gyártók óvatos. Az Intel azonban nemrég egyértelművé tette, hogy fontosak számára az ultrabookok és elégedetlenségének adott hangot amiatt, mert a partnerei túlzottan óvatosak és egyáltalán nem sietnek az új kategóriába tartozó termékek piacra dobásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #3
    Az x86-ban nem igazán vagyok biztos, hogy az a jövő, de abban maximálisan egyetértek, hogy ezek a kütyük jelenleg csak divat marhaságok.
  • sanyicks #2
    tudnak futtatni normális oprendszert, hiszen mindegyik normálisabb van rá. Nagyobb a jövőjük mint az elavult fos x86-nak, és a mégfosabb vinfosnak.
  • Doktor Kotász #1
    Amíg a tapletek nem x86 kompatibilisek, és nem tudnak futtatni egy normál oprendszert, csak egy JVM-et futtató lebutított készülékeknek számítanak, és nem többek a hétzenés kvarcóráknál, így jövőjük sincs, csak divathóbortok.

    Ha jól értelmezem, az intel ezen változtatna.