Gyurkity Péter

Novemberben jön az Android 4.0

Miközben az Apple partnerei gőzerővel készülnek az iPhone 5 rajtjára, a Google saját szoftverének újabb verziójával jelentkezik még az ősz vége előtt, amely egyesíti a most meglévő két vonalat.

A keresőcég vezérigazgatója, Eric Schmidt, egy konferencián végre elejtett néhány részletet az érkezőben lévő operációs rendszerről, és bár számos részlet továbbra is ködbe burkolózik, a debütálás hozzávetőleges időpontját legalább már ismerjük. Az Android családban ez lesz a következő nagy lépés, amely megszünteti a jelenlegi megosztottságot.


A személyes múlt és a karrier korábbi állomásainak felidézése mellett a beszélgetésben szerencsére elhangzott az Android 4.0, kódnevén Ice Cream Sandwich várható érkezési dátuma, pontosabban annak tágabb intervalluma. Schmidt elmondta, hogy októberben, vagy talán novemberben jelenik meg az új verzió, amely számos fontos újítással érkezik majd. Ezek jó részét ugyan továbbra sem ismerjük, hiszen a Google (az Apple-hez hasonlóan) mélyen hallgat azokról, ám azt már biztosan lehet tudni, hogy a jelenleg elérhető két külön vonalat végre egyesítik és innentől kezdve nem lesz külön változat okostelefonokra, illetve tábla PC-kre. Az Android 2.3 és 3.0 párosa ugyanis éppen ezzel, vagyis a két terméktípus különbségeivel igyekszik megbirkózni, ám ez már nem sokáig lesz így.

Néhány kép korábban már kiszivárgott az új kezelőfelületről, ezekről azonban hivatalos megerősítés nem érkezett, így továbbra is óvatosan kell hozzáállnunk a kérdéshez. További kapaszkodót jelent viszont, hogy az új verzió várhatóan a Droid Prime okostelefonon lesz először elérhető, amely a Samsung és a Verizon jóvoltából fut majd be a tengerentúlon, valamikor október vége felé. A Google-nek nem kell kapkodnia, hiszen szoftvere magabiztosan vezet a mobil operációs rendszerek versenyében, a második negyedévben az Egyesült Államokban az okostelefonok felét Androiddal adták el, míg az iPhone az új készülékek 29 százalékán teljesített szolgálatot.

Az Apple partnerei egyébként már teljes erőbedobással készülnek a rajtra, tajvani források szerint a Foxconn napi 150 ezer darabnál tart, beszállítóik pedig teljes kapacitással dolgoznak a különböző komponenseken. Szeptember folyamán a tervek szerint 5-6 millió iPhone 5 kerülhet a forgalmazókhoz és szolgáltatókhoz, az utolsó negyedévben pedig ez elérheti a 22 milliót, ahogy egyre kevesebb iPhone 4 és CDMA-változat lesz megtalálható a kínálatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • isteee #14
    Köszi :)
  • kvp #13
    "- cloud tárhely"

    Azert egy ilyet nem hasznalnek szivesen...

    "- teló nyomkövetés (ha elveszne)"

    Most is van, meg remote wipe is. Csak opcionalis, a keszulek gyartoja donti el tamogatja-e.

    "- rendes gyári böngésző cloud szinkronizálással"

    Most is van, megy a flash, megy a javascript, van google account szinkron. (bar nem kotlezo hasznalni)

    "- worldwide app supportok"

    Ez nehezen definialhato, tobbnyelvu tamogatas van (magyar is), fizetos market itthon is van, a programok mennek itthon is, pontosabban ami jogi okokbol nem, azt nem is mutatja a market. Eddig minden mukodik, csak a legtobb jatek nem tud magyarul, de ezt nem erzem hibanak.

    Azert kivancsi leszek, hogy a nem tul eros x10minipro2-esre hogy rakjak fel a 4.0-at. (a 2.3.4-es valoszinubb, mert gyarilag 2.3.3 van rajta)
  • Narxis #12
    Érted viszont lehet aggódni mert csoda, hogy levegőt tudsz venni ennyi ésszel.
  • qetuol #11
    remélem lesz az ICS-ben:

    - cloud tárhely
    - teló nyomkövetés (ha elveszne)
    - rendes gyári böngésző cloud szinkronizálással
    - worldwide app supportok

  • EnxTheOne #10
    Nem, ez még goauldra épül.
  • sanyicks #9
    "Ezek jó részét ugyan továbbra sem ismerjük, hiszen a Google (az Apple-hez hasonlóan) mélyen hallgat azokról,"

    Persze mert így a hirtelen jött dolgok átnézésére idő kell az epl-nak, és vagy 1 hónapig biztonságban lesz a 4.0 az epl perektől :DD
  • fergusonpapa #8
    Ez már az Asgard technologiára épül ugye?
  • Ferrer #7
    Ugyanolyan fos lesz, mint a 3, emiatt legalább nem kell aggódni :)
  • isteee #6
    A Sensationben 2 magos proci van, a ramot most nem tudom hirtelen.
  • ptamas88 #5
    szerintem ez valahogy úgy van hogy ha már megjelent a 4 akkor az új készülékekre csak akkor rakhatják rá ha elér egy bizonyos követelményt...mivel nem akarja a google hogy a szuper új rendszere lassú legyen egy telefonon a telefon hardvere miatt. de a gyártók ha megoldják a problémákat akkor nyugodtan rárakhatják, mint a htc a sense ui 3-mal először nem akarta a Desire-ön, mert lassú lenne de aztán mégis megjelenik