Berta Sándor

Nagy-Britannia egy lépéssel közelebb került a hozzáférés-blokádokhoz

A Brit Legfelsőbb Bíróság elutasította a British Telecom és a TalkTalk beadványát, amiben a távközlési cégek azt kérték, hogy ne kelljen részt venniük a fájlcserélők interneteléréseinek korlátozását célzó rendszer kiépítésében.

A British Telecom és a TalkTalk azt akarták elérni, hogy ne kelljen felszerelniük a szerzői jogsértéseket kiszűrő rendszert és ezzel gyakorlatilag a Digital Economy Act (DEA) nevű szerzői jogi törvényt akarták megbuktatni. Kenneth Parker, az ügyet tárgyaló bíró azonban szinte az összes pontban elutasította a keresetet és közölte: a jogszabály büntetési tételei arányban állnak a jogsértésekkel. Egyedül a költségek megosztásának kérdésében jelezte, hogy szükség van utólagos módosításokra.

A két szolgáltató azzal érvelt, hogy a brit parlament gyorsított eljárás keretében fogadta el a törvényt és emiatt nem vizsgálták meg kellőképpen, hogy milyen hatással járhat az elfogadása, illetve a betartatása. Emellett rámutattak, hogy az Európai Unió előírásai szerint a nemzeti jogszabályoknak biztosítaniuk kell a megfelelő mértékű adatvédelmet. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban visszautasították azt, hogy ők feleljenek az előfizetőik által elkövetett szerzői jogsértésekért.

A bíró azonban úgy ítélte meg, hogy bár a jogszabály megsérti az emberek magánélethez fűződő jogát, de különösen védendő adatokról van szó, így elfogadhatóak az alkalmazható szankciók is. A távközlési vállalatok kénytelenek viselni a rendszer kiépítésével és a figyelmeztetések kiküldésével kapcsolatos költségek 25 százalékát. A fennmaradó 75 százalékot a brit államnak kell magára vállalnia.

Az Open Rights Group civil szervezet egyik képviselője érthetően csalódottan fogadta a döntést, s ugyanígy reagált a TalkTalk szóvivője is. Utóbbi nem zárta ki, hogy fellebbeznek az ítélet ellen és akár az Európai Bíróság elé viszik az ügyet. Geoff Taylor, a Brit Zeneipari Szövetség (BPI) vezetője ezzel szemben örült a határozatnak és megjegyezte: a döntés zöld utat adhat az illegális letöltések elleni fellépéseknek.

A brit internetszolgáltatók már 2009 őszén nyílt levélben tiltakoztak az internetelérések megvonása ellen. A cégek hangsúlyozták: az internethozzáférések megvonása számos esetben sújtaná a később ártatlannak bizonyuló felhasználókat, a büntetéssel tehát mindenképpen meg kellene várni a vádak beigazolódását. Támogatják a szerzői jogok védelmét, a kalózmásolatok elleni harcot, de nem ilyen durva módszerekkel. A szigetországi kabinet idén márciusban már azt jelezte, hogy megunta a konfliktust és egy asztalhoz ültetné a szolgáltatókat és a szerzői jogtulajdonosokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #27
    egy ideig, de aztan egyre nehezebb lesz, ahogy keresok, listak elerhetetlenek lesznek - biztos lesz hatsokapu, de ha ilyen hasznalata kozben bukik le valaki, akkor azon mar nem lesz mit kimagyarazni...

    jobb nem feszegetni, csinalni, amig a szolgaltato nem allitja le es keresni mast, de eroltetni, amit tiltottak, az nem lesz egeszseges - nem hulyegyerekek dolgoznak azert ezeknel a cegeknel, max az ugyfelszolgalaton...
  • sanyicks #26
    Csak a protokollt lehet tiltani (már ha azt a folyamatosan változó titkosított dolgot lehet egyáltalán).
    DHT mellett kilőhetik vagy tilthatják bármelyik oldalt, a peerek lazán megtalálják egymást.
  • Rotyoka #25
    Csak van 1 kis gáz, a p2p NEM illegális, csak a tartalmak amik meg vannak vele osztva :)

    ha betiltanák a p2p-t kb összeomlana az internet napokra.
  • G_ArchAngel #24
    Nem tudom, hogy ki mennyire van kepben, de a jelenlegi allaspont az nem a userek ellehetetlenitese, hanem a torrent szolgaltatoke.
    Az internetszolgaltatok feladata lesz, hogy megakadalyozza, hogy Te elerd a piratebayt vagy torrentz.eu-t.
    A user csak figyelmeztetve lesz, ellenben a szolgaltatot az allam buntetheti, ha nem tesz meg mindent a torrent megosztok vagy keresok eleresenek megakadalyozasara.

    Sajat homeporn-t, kepeket meg lehet majd osztani tovabbra is, dropboxban, skypeon, talan a hotfile es hasonlo feltoltos oldalak is fognak mukodni, itt csak arrol van szo, hogy a torrentezest akarjak kinyirni.
  • AgentKis #23
    Ha máson nem is de itt tetten érhető hogy a vindóz, dájrekt-x és a hatékonyság 2 külön fogalom. Olyan mint az, hogy anno a DVD lejátszáshoz PII 500 Mhz-s proci kellett vin alatt, de egy nyomorult P1-es MMX-es simán lejátszotta linux-alatt.

    A másik, hogy tableten nem játszol (még) HD-ben. Mondjuk szerintem sem kell a játékélményhez HD, de most az a trendi, hogy egy PC 1920 x 1080-on 3d gyorsítson, a tablet 800 x 480-on tudja, ez már 5,4 es megjelenítéssel kapcsolatos számítási különbség, a PC javára. Mindezt egy pazarló terjengős rendszeren...
  • Tetsuo #22
    Tehat Ángliaban mindenki potencialis gyanusitott, aki XL-csomagban van vagy p2p-t hasznal? Ha meg letartoztatjak, majd neki kell bizonyitani az artatlansagat? :) Az kiraly.
  • Rotyoka #21
    Ezért mondtam a meghajtó titkosítást és a -20 gigát.

    2 felhasználó van, egy kamu és egy rendes. És megadom nekik a jelszavam meg a nevem, csak az a gáz a másik felhasználóhoz, azaz a kamuhoz ami fel van töltve szépen LEGÁLIS tartalmakkal. A másikat meg szépen levédetem mondjuk 256 bites 20 jegyű kódsorozattal. Hidd el a "szakemberek" 99%-a sose jön rá hogy 2 felhasználó van, ha olvasol régebbi cikkeket erre már volt nem 1 példa.
  • Hungarikum #20
    Én nem értek a lovakhoz, de egyet tudok.

    Minden rendszert ki lehet játszani, idővel ennél is rájönnek a kiskapukra/lehetőségekre. Aki azt mondja mostantól vége mindennek, az téved.
  • pasi29uk #19
    Vagyok olyan szerencsés, hogy immár a második androidos tabletemet nyúzom és ahogy elnézem a játékokat, alkalmazásokat rajta (autóverseny, vagy a gyilkolászós RPG) finoman szólva is odab@szott a földhöz. Azóta gondolkodok rajta, hogy minek az SLI és a GT a gépbe minek a quad core proci a vízhűtés...??? Amikor ez a kis szutyok tablet már most is bőven kiszolgálna?

    Rotyoka: titkosíthatsz mert azt persze lehet, de ha elviszik háttértárad ill a DVDket akkor MEG KELL MONDD a JELSZÓT. Persze nem muszáj de hidd el jobban jársz .) Szájkaratét meg ne nekem, hanem a szerveknek tartogasd .)

    Az, hogy te p2p linux disztrót töltesz le/fel hónapokon át (több száz gigát) ezt évekkel ezelőtt se hitte volna el senki :D Magyarázni lehet, de megmagyarázni nem.

    De gratulálok tiéd lett a hónap mondása: "Sőt még én nyerek a perben, ha tetszik ha nem."
  • Rotyoka #18
    :D:D