Gyurkity Péter

Tiltakoznak a szolgáltatók az internetelérések megvonása ellen

A brit szolgáltatók nyílt levélben fejezték ki fenntartásaikat egy nemrég ismertetett javaslat ellen, amely szerint az Egyesült Királyság területén is az elérések megvonásával büntetnék a visszaeső fájlcserélőket.

A szolgáltatók a Times illetékeseinek juttatták el nyílt levelüket, amelyben kiemelik, hogy az internetelérések megvonása számos esetben sújtaná a később ártatlannak bizonyuló felhasználókat, a büntetéssel tehát mindenképpen meg kellene várni a vádak beigazolódását. Támogatják a szerzői jogok védelmét, a kalózmásolatok elleni harcot, de nem ilyen durva módszerekkel.

A nyár elején mi is beszámoltunk a javaslatról, amelynek értelmében a szigetországban is megjelennének a drasztikus ellenlépések, ez pedig sok esetben az internetelérések megvonását jelentené a felhasználók számára. A javaslat felbukkanása kissé meglepő volt, hiszen az éppen akkor elkészült friss Digital Britain jelentésből is éppen azért maradt ki a módszer, mert az illetékesek feleslegesen szigorúnak tartották azt. Ez azonban nem felelt meg a BIS hivatalnak, amely a megvonásokkal akadályozná meg a kalózmásolatok további terjedését.

A jelek szerint az internetszolgáltatók nem értenek egyet a megoldással, ami nem meglepő, hiszen az éppen az ő üzletüket rontaná. Olyan nagy neveket találunk most a nyílt levél aláírói között, mint a British Telecom, az Orange, valamint a TalkTalk, soraikat pedig több szervezet vezetői erősítik, akik egyetértenek az üzenetben foglaltakkal. Érdemes megjegyezni, hogy a javaslat egyben súlyos költségeket is róna a szolgáltatókra, hiszen nagyrészt nekik kellene állniuk a költséges figyelőrendszerek kiépítését, amely mindenképpen szükséges lenne a felhasználók szorosabb ellenőrzéséhez.

A levél szerzői arra hivatkoznak, hogy a több százmillió fontos kárt emlegető becslések kizárólag lobbizásra alkalmasak, erre pedig nem lehet stratégiát építeni (pláne nem az ő kontójukra). Az elkövetkező hetekben tovább folytatódik az egyeztetés az érdekelt felek között, meglátjuk milyen eredménnyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • RecoPhile #32
  Csak ennyit tudok mondani a jogvédőknek:
 • Grifidos #31
  DVDFlick
 • KillerBee #30
  "lehet neked eleg amit a kis videki faludban kapsz a kulturhazban amit heti egyszer meglatogatsz ,de itt a NAGY nyugaton ez nem eleg,foleg nem online jatekokra,letoltesekre stb.(ugye ezeket nem kell elmagyarazni mit jelent?)"

  Kérlek, magyarázd el, mert nem értem a nyomorodat. Én letöltésre dedikált 100/100 Mbites elérésű saját szervert használok, az én igényeimet ez nagyjából kielégíti. Ennyi elég lenne neked a NAGY NYUGATON, ha lenne? :P
 • KillerBee #29
  Google: diszkrét szolgáltató

  Én erre a "betelepült szolgáltató" kifejezést ismerem. • phoenix1 #28
  Legtöbbször így van és nekem is sokszor eszembe jut ugyanez.
 • wackydog #27
  Roszra ment a valasz de ugye ez nem lesz gond KillerBee???
 • wackydog #26
  Ellnezest kerek,nem gondoltam volna hogy valakinek ez gondot okoz.
  Hogy a videki munkasemer is megertse a mile(merfold) es km(kilometer) kozott kb 1.5 a szorzo.Amugy a KillerBee-t sugtak vagy valami termeszetcsatornarol olvastad le TISZTELT MAGYAR?!
  Azt hogy miert nem valtok,lehet neked eleg amit a kis videki faludban kapsz a kulturhazban amit heti egyszer meglatogatsz ,de itt a NAGY nyugaton ez nem eleg,foleg nem online jatekokra,letoltesekre stb.(ugye ezeket nem kell elmagyarazni mit jelent?)
  Sajnos a legjobb amit kaphatok az ez,bar szivesen megtennem hogy delutantol atallok mobilinternetre de attol meg a havidijat ugyanugy kell fizetnem nem felezodik meg mint a sebesseg(ha csak felezodne!!!:) ).
  Majd egyszer ha megered hogy magyarorszag behozza a 10-15 eves lemaradasat minden teren,rajossz hogy mirol is beszelek.Nincs valasztasod mivel tulterhelt minden szolgaltato ez a vicc,de te ezt ugysem erted....
 • tomcsa4 #25
  Külön bérli a T-online-tól, majd ő adja a felhasz7nálónak. Azaz közbenső szolgáltató. Nem hallottál még róla? Látom nem.

  Ajánlott...jaja nem a legjobb szót használtam, de érezhető volt a hozzászólásomból, hogy mit akartam mondani.
 • KillerBee #24
  Nem ajánlott, hanem garantált. Nagyon nem mindegy.

  "ugyanúgy ADSL-je van, csak diszkrét szolgáltatótól"

  Milyen az a diszkrét szolgáltató? Nem fecseg sokat? :P
 • tomcsa4 #23
  Diginél is a 30/20 a maximum és az ajánlott 2/1 (mbitben).

  De! Valós történet: egy jóbarátom T-Online-nál fizetett elő 8 mbitesre, aminek az ajánlott 4 mbit (ez a minimum). De neki maximum karácsonykor ment ennyivel. Váltott, ugyanúgy ADSL-je van, csak diszkrét szolgáltatótól. Az sem ment 10 mbiten ,amit vett. Megnézték a modemet és egy ősrégi volt, amin kézileg lehetett limitálni az internet sebességét. Persze nem haverom limitálta.