Berta Sándor

Egy asztalhoz ültetné a szolgálatókat és a szerzői jogtulajdonosokat a brit kormány

A Digital Economy Act (DEA) nevű kalózkodás elleni törvény bevezetése óta komoly vita van Nagy-Britanniában a digitális tartalmakról és azok védelméről. A szigetországi kabinet megunta a konfliktust és párbeszédre szólította fel a feleket.

Jeremy Hunt kulturális államtitkár és kollégája, Ed Vaizey médiaügyi és távközlési miniszter azt tűzték ki maguk elé, hogy egy asztalhoz ültetik az internetszolgáltatókat és a szerzői jogvédőket, illetve jogtulajdonosokat. A cél az, hogy a két fél új, legális terjesztési rendszereket dolgozzon ki a digitális tartalmak számára. A feladat közel sem egyszerű, hiszen a két tábor tagjainak véleménye alapvetően eltér a kérdésben.

"Nagyon örülök annak, hogy valódi előrelépések történtek az internetszolgáltatók és a zeneipar képviselői között, s mindez azt eredményezheti, hogy új és a felhasználók számára vonzó szolgáltatások jöhetnek létre. Minél nagyobb kínálatból válogathatnak a fogyasztók, annál kevésbé lesznek vonzóak az alternatívaként szolgáló illegális ajánlatok" - jelentette ki Jeremy Hunt.

"A felhasználók kínálatra vágynak. Fontos, hogy új és legális online megoldásokat kell kifejleszteni, függetlenül attól, hogy filmek, zenék vagy más tartalmak terjesztéséről van szó. Ezeknél biztosítani kell a szerzői jogtulajdonosok jogainak megfelelő szintű védelmét" - tette hozzá Ed Vaizey. A két politikus kiemelte: az internet az elmúlt esztendőkben mindent megváltoztatott és ha a piac szereplői sikereket akarnak elérni a jövőben, akkor ehhez a korábbinál szorosabban kell együttműködniük.

Az egyeztetéseken kiderült, hogy a következő tárgyalási időpontot a következő három hónapban kijelölhetik. A zeneipart a megbeszéléseken a Warner és az EMI, míg az internetszolgáltatókat a Virgin Media és a TalkTalk képviseli majd. Az egyelőre még kérdéses, hogy valóban történik-e előrelépés majd az ügyben, de az már biztató, hogy a mind a két tábor tagjai nyitottan és rugalmasan állnak a kérdéshez.

Jeremy Hunt február elején még arra szólította fel a helyi médiahatóságként működő Ofcom nevű szervezetet, hogy adjon tájékoztatást arról, technikailag hogyan kivitelezhető és az internetszolgáltatók számára milyen költségekkel jár egy kalóztartalmakat kínáló weboldalhoz történő hozzáférés blokkolása. Az intézkedés a tavaly májusban elfogadott DEA rendelkezései között szerepel. A törvény végrehajtását egyébként egyelőre azért nem kezdte meg az új brit kormány, mivel a kritikusok folyamatosan támadják a rendelkezést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #6
    ...a fogyasztó nem ember....legfeljebb az asztal alatt van neki helye ott is csak, hogy rugdosni lehessen.
  • miszterjoe #5
    Egyet értek Madvével.

    @3 B0nFire: Lehet hogy most ingyen van, de ha lenne olyan plusz amit megkapnék az adott anyag mellé/azzal együtt, szívesen kifizetném még ha kuporgatnom is kellene rá.
    Persze DVD-knél (régebbiek esetén) legtöbbször telelökött "Jog lejárat miatt nem kapható" visszautasítást kapok. Továbbá mivel nincs BluRay lejátszóm meg házimozi szettem - nem is tervezek venni soha -, így jó lenne ha az ilyen filmeket neten tudnám megvásárolni (mkv formában; a lemezen kiadott extra tartalmakkal együtt!). Gép úgyis viszi a FullHD-t. Akkor meg minek költsek plusz berendezésre, másolás védett lemezre, meg fullhd tvre?

    Ja... zenét eddig sem vettem, ez után sem vennék (ha lenne legális), ugyanis mixeket podcastolok meg live-ot hallgatok. Az meg nekem bőven elég.
  • Madve #4
    Hidd el sokan azért áttérnének a legálisra is ha:
    -lenne megfelelő választék (régitől újig ahol szinte mindent megtalálsz)
    -Mindezt jó minőségben, megfelelő leírásokkal borítókkal stb. terjesztenék
    -Jó minőségben, adott esetben akár több formátumban is adnák.
    -Tényleg elérhető (reális) áron, az adott ország (vagy régió) lakosainak anyagi helyzetét figyelembe véve
    -másolásvédelem nélkül
    -egyszerű és népszerű fizetési módszerek integrálásával (bankkártya, paypal, sms, telefonszámla, esetleg még pre-paid módszer is)

    terjesztenék.

    Pl. ott van az ovi music, ahol a régebbi zenéket 50 meg 70 pennys áron megkaphatod, az egy évesek is 1 font környékén vannak, miközben itt angliában 5,75 font a minimálbér egy órára. Szerintem ez elfogadható.
    Ezek után már csak arra lenne szükség, hogy ne kiadónként legyen egy bolt, hanem mindegyik egy egységesített felületen árulja a cuccát...
  • B0nFire #3
    Szerinted a fogyasztó mennyiben érdekelt a jövőben előreláthatólag fizetős alternatíva bevezetésében? Most ingyen van neki. Ennél jobb ajánlatot úgysem tud senki kínálni.
  • amitakartok #2
    1. Nem véletlenül állnak le a lehetséges megoldásoknál, az ipar nem akar engedni a jelenlegi helyzetéből.

    2. A fogyasztó alapból elfogult.
  • miszterjoe #1
    Most már arról lenne jó cikkezni, hogy sikerült megoldást találniuk a problémára. Ki tudja hány éve már csak a probléma lehetőséges megoldásairól tárgyalgatnak, meg kalóz-üldöznek.

    Valamit most már illene letenni az asztalra, mert amíg kereslet meg van a felhasználók részéről, addig a kínálat kb a lóf×ssal egyenlő.

    Egyébként, milyen az már, hogy pont a kedves fogyasztó az akit kihagynak a megbeszélésekről? Így soha sem lesz a megfelelő megoldás. Elsődlegesen egy ilyen megbeszélést kellene tartani, hogy mit akar a fogyasztó és utána tárgyalni a megfelelő terjesztési lehetőségekről.