Berta Sándor

Nem kötelezhetők az internetszolgáltatók tartalomszűrők alkalmazására

Fontos kérdésben nyilvánított véleményt az Európai Bíróság egyik főtanácsnoka. A jogász szerint a szolgáltatókat nem lehet arra kötelezni, hogy jogsértő tartalmakat kiszűrő rendszereket használjanak.

Cruz Villalón, az Európai Bíróság főtanácsnoka abban a vitában szólalt meg, ami már évek óta húzódik a SABAM belga szerzői jogvédő szervezet és a Scarlet nevű internetszolgáltató között. A kérdés évek óta eldöntetlen és számos országban nagy vitát váltott ki: kötelezhetők-e tartalomszűrésre az internetszolgáltatók? Mivel Belgiumban a helyi bíróságok nem tudtak dönteni a kérdésben, ezért került a téma az Európai Bíróság elé. Az ügyet előzetesen véleményező Villalón most hozta nyilvánosságra az állásfoglalását, amiben közölte: egyetlen internetszolgáltató sem kötelezhető arra, hogy olyan szűrőket szereljen fel a rendszerébe, amelyek megakadályozzák a szerzői jog által védett anyagok illegális másolatainak terjesztését.

A tartalomszűrők általában a Deep Packet Inspection nevű eljárásokon alapulnak, amelyek lényege, hogy minden egyes forgalmazott adatcsomagokat átvilágítanak. A cél egyértelmű: megakadályozni a szerzői jog által védett művek és azok illegális kópiáinak terjesztését. Ha egy gyanús adatcsomagot jelez a rendszer a szolgáltatók azonnal megszakíthatják az adatátvitelt. A SABAM négy évvel ezelőtt pontosan azt akarta elérni, hogy a Scarlet ilyen eljárást használjon.

Az internetszolgáltatónak fel kellett volna telepítenie a számítógépeire az Audible Magic nevű szoftvert, amely tartalmazza minden egyes szerzői jog által védett zeneszám "ujjlenyomatát". Amint az IP-forgalomban felbukkan egy ilyen minta, a program azonnal megszakítja a kapcsolatot. A brüsszeli bíróság 2007-ben még úgy határozott, hogy ez egy jogszerűen alkalmazható megoldás, de a Scarlet fellebbezett az ítélet ellen. A fellebbviteli testület már a szolgáltatónak adott igazat, ezt a döntést viszont már a SABAM képviselői nem fogadták el. Ezután került az ügy az Európai Bíróság elé.

"Az ilyen szűrő- és blokkolóprogramok feltelepítése egyaránt komolyan korlátozza a személyes kommunikációhoz és a személyes adatok védelméhez fűződő jogot. Mindkét jog részét képezi az Európai Unió Alapvető Emberi Jogi Chartájának. Egy ilyen rendszer kifejlesztése gátolná az információk szabad áramlását, amit szintén garantál a charta" - írta állásfoglalásában Cruz Villalón. Az Európai Bíróság mellett több főtanácsnok működik, akik minden ügyben kinyilvánítják a véleményüket. A Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően már 11 ilyen szakember segíti az ügyet tárgyaló bírók munkáját. Véleményüket nem kötelező figyelembe venni, de azok jórészt jelentős hatással vannak az ítéletekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Az a baj ezekkel a technologiakkal, hogy nemcsak nem hatekonyak, de rengeteg hibas pozitiv talalatot is adnak, tovabba hatalmas koltseggel lehet csak uzemeltetni oket. Ez azt jelenti, hogy tobbnyire nem talaljak meg a szerzoi jog altal erintett anyagokat, viszont tevesen blokkolnak legalis kacsolatokat is es raadasul nagyobb a mukodtetesi koltseguk, mint amennyi hasznot hoznak. Egy ilyen kesz gazdasagi csod kotelezove tetele a legtobb szolgaltatot arra osztonozne, hogy inkabb ne legyen jelen az erintett piacon. Azert az eu nem akarja azt, hogy par amerikai ceg haszna erdekeben padlora kuldje a sajat gazdasagat. (A jogokkal igazabol nem foglalkozik senki, de ez a terv ha keresztulmegy hatalmas penzveszteseg lett volna az eu szamara.)
  • sanyicks #4
    meg a Holokauszt™ szelleme is :)
  • Amergin #3
    A terrorizmus szelleme beszüremkedett már a legfelsőbb vezetés köreibe is!!!
    Rettegek és elhatárolódom!
  • zola2000 #2
    jah, mehet a warezosok es a pedosok orulhetnek...
  • csulok0000 #1
    Végre egy jó hír onnan fentről (: