Berta Sándor

Yandex, az orosz Google-kihívó

A Google a világ minden országában a legkedveltebb online kereső. Az egyetlen kivélt eddig Kína jelentette, ahol a cég nem bírt a Baiduval. Úgy tűnik azonban, hogy egy újabb kihívó is akadt, mégpedig Oroszországban a Yandex személyében.

A Google piaci részesedése Oroszországban mindössze 20 százalék. Az ok a Yandex előretörése. A szolgáltatás rendkívül népszerű és jelenleg már 65 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Az amerikai vállalat sokmindent elkövetett az elmúlt hónapokban, többek között még reklámozta is magát az orosz televízióban, de hasztalan.


A Yandex fejlődése töretlen, a Comscore adatai alapján ez a világ jelenleg leggyorsabban növekvő online keresője. A cégnek ma már 2000 munkatársa van. A munkaidő rugalmas, nincsenek megkötések. Aki pihenni akar, megteheti, ha pedig valaki mezítláb akar dolgozni, annak sincs semmi akadálya. Sőt az irodaépület egyik szobájában még egy elektronikus gitár is található, hátha az egyik fejlesztőnek éppen muzsikálni támad kedve. A lényeg, hogy az emberek mit teljesítenek.

A vállalat sikere elsősorban Jelena Kolmanovszkajának, a Yandex társalapítójának köszönhető. A céget 1997-ben alapították, akkor még csak 200 000 orosznak volt internethozzáférése. "A teljes cirill Ru-Net talán öt gigabájt adatot foglalt magába, annyit, ami ma már egyetlen USB-kulcson is elfér. A böngészők azonban csak angolul tudtak és az AltaVista nem volt képes megkülönböztetni az orosz nyelvet a bolgártól" - idézte fel a kezdeteket Kolmanovszkaja.


Jelena Kolmanovszkaja

Ezzel szemben ma már kereken 60 millió orosz szörföl a világhálón és a számuk folyamatosan nő. Csak tavaly közel 15 millióval nőtt Oroszországban az internetezők száma. A Yandex átveszi a hasznosnak ítélt Google-ötleteket, így már van Yandex Maps, amely egy metrótérképet is tartalmaz, továbbá egy kiváló szótár és szeptember óta működik a társaság saját zenei streamingszolgáltatása is. Vannak persze egyedi megoldások is, mint a Yandex Probki, amely egy moszkvai közlekedési dugókat előrejelző rendszer és amelynek az adatait valós időben frissítik.

S hogy mi a siker titka? Nos, minden bizonnyal a szovjet oktatás. Arkagyij Volos, a Yandex társalapítója és vezetője ugyanis több kollégájával együtt a Moszkvai Állami Olaj- és Gázipari Intézetben tanult alkalmazott matematikát. "Nálunk voltak a világ legjobb matematikusai. Szerencsére nem mindenki ment a rendszerváltás után Nyugatra. Ma már saját iskolánk és képzésünk van. Minden egyes kollégánkat örömmel elfogadná a Google" - jegyezte meg Kolmanovszkaja.


A Yandex terjeszkedik, Kazahsztánban, Fehéroroszországban és Ukrajnában már elindította szolgáltatását. Jövő májusban indul az angol nyelvű Yandex.com, valamint a vállalat meg akar jelenni a New York-i tőzsdén is. A cégnek két éve van a Szilícium-völgyben saját kutatólaboratóriuma, amelyben még Dimitrij Medvegyev orosz elnök is tiszteletét tette. A rendszeresen blogoló és twitterező államfő a webre úgy tekint, mint az országa modernizálásához szükséges legfontosabb erőforrásra, míg az információtechnológiák szerinte a demokrácia fejlesztésének kulcsát rejtik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #14
    Talán mert a cikk tavalyi....?
  • Inquisitor #13
    Pedig de. A PH-n írogat blogot egy jóember, aki kint tanul. Azok alapján ott a Google labdába se rúg, mint kereső, meg a Baidu szolgáltatásait jobban szereti mindenki (levelező, social network, stb.), ráadásul hazai dolgokban sokkal jobban lehet vele keresni, és a legviccesebb, hogy a nagy cenzúra a internetező jó emberek 80%-át nem érinti, mert eleve nem is néznének nem kínai oldalakat. A többiek meg ügyesen kikerülik. ;)
  • bakagaijin #12
    Debizony a Baidu is. Bőven a kínai kormánnyal való hadakozás előtt is a G részesedése a keresésekből jóval-jóval alacsonyabb volt mint a Baidunak. S ha mint marketing piac nézed, Kínában több netező van mint a US-ben és a penetráció alig pár százalékos, tehát igazából még csak alig kezdődött el a piac meghódítása.

    A Yandex sem mai gyerek egyébként, orosz nyelvterületen szerintem lazán leveri keresési találatokban G-t. Ez különösen régebben volt látványos, a G alapvetően angol nyelve gyúrt, tehát ha a szónak kicsit is más volt a formája - nem találta meg. Az oroszok már a kezdetekben is a ragozott alakok felismerésére gyúrtak. A G sokat dolgozott a témán, de a Y még mindig jobb találatokat dob orosz nyelven. Ha sikerül más nyelvekre is adaptálniuk a technológiát, akkor érdekes harc lesz :). Más: az gondolom megvan, hogy a keresők nem indexelik a teljes web-et, kb 60-80%-ról szólnak a cikkek. Ha nem angol nyelvről van szó, az arány rosszabb. Az orosz nyelvű oldalak elérésében a Y messze leveri a G-t, a kevésbé ismert oldalak egész egyszerűen nincsenek benne a gugli adatbázisában.
  • Griphons #11
    Komoly konkurencia lenne? Jobb mint a bing? Haha...
    Dícséretes a próbálkozás, de erre a piacra csak igen nagy kitartással lehet betörni. Ha tényleg ügyesek, majd két év múlva elválik vajon behozzák-e a guglit, vagy ők is eltünnek a süllyesztőben, mint sokan előttük.
  • fade2black #9
    "ahol a cég nem bírt a Baiduval"

    Mármint a Kínai kormánnyal nem bírt....

    Amúgy nagyon komoly konkurencia googlenak a yahoo, ask és már a bing is.
  • djw #8
    yandex.com ... rémlik, hogy ők maguk fordították a nevüket yandexnek?
  • djw #7
    akkor tudom miért fogyott el a méz...
  • slickboy #6
    A logójukban én az index szót véltem felfedezni, a fordított R betű szára. Ezt összehozták a csak általuk használt karakterrel, és lőn a Jandeksz. :)Ezekre a ruszkikra figyelni kell, mert már a spájzban vannak. :D
  • B0nFire #5
    Ha már a Dimitrij Medvegyevet magyar fonetika szerint írjuk, akkor a kereső nevét miért nem? Ugyanis az nem Yandex, hanem sokkal inkább Jándeksz. Az ugyanis az elején я kiejtve "já". X meg értelemszerűen nincs a ruszkiknál, de az amerikaiak is ki tudnák simán ejteni a "CS" kombót, akárcsak a lyrics, technics, vagy Ericsson nevében.

    Szóval nem ártana a cikk elejét összeegyeztetni a végével. És legyen akkor a végén is Dmitry Medvedev, valamint a többi ruszki név is angol fonetikával. De nem könnyebb magyarral, ha egyszer tökéletesen átírható magyarra (majdnem) minden hangjuk? A ы kivételével.
  • DjDano #4
    Kipróbáltam és tetszik, jobb mint a Bing bár a Googlenél egyelőre még nem, de nagyon biztató. A magyar találatok keresése egyelőre nem megoldott, csak orosz/globális keresési opciók vannak.