Berta Sándor

Újabb béremelés a Foxconn-nál

A tajvani gyártó az öngyilkossághullámot akarja azzal megállítani, hogy rövid időn belül újra emeli alkalmazottai fizetését. A fizetések lassan elérik a magyar minimálbér összegét.

A Foxconn egyik szóvivője tajpeji sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a cég egy szociális csomag keretében 2000 jüanra (254 euró) emeli a shenzheni üzemben dolgozók havibérét. Emellett a csomag része még a túlórák számának csökkentése, a dolgozókkal való napi beszélgetések beiktatása és a segítségre szorulók számára egy külön lelki tanácsadási forródrótot hoznak létre. Az újabb béremelés 66 százalékos lesz és október elsejétől lép életbe. A Foxconn a múlt héten jelentett be egy azonnali 30 százalékos fizetésemelést. Kínai szakértők úgy vélték: az öngyilkosságok hátterében elsősorban a munkatársakra nehezedő nagy nyomás, a személyes elszigeteltség és a kilátástalanság áll.

A céghez újonnan belépők a három hónapos próbaidő során azonban csak az emelt bér kicsit több, mint a felét, 1200 jüant kapják meg. A szociális csomagot később várhatóan kiterjesztik a Foxconn további kínai gyáraira is, a konkrét intézkedéseket azonban július elsején jelentik majd be. A Xinhua kínai állami hírügynökség arról is beszámolt, hogy hétfőn felfüggesztették a Foxconn részvényeinek hongkongi forgalmazását, mert a papírok pénteken 5,5 százalékot veszítettek értékükből.

"Az elektronikai gyártás globális vezetőiként felismerjük a felelősségünket és ezt nagyon komolyan is vesszük" - hangsúlyozta Terry Kuo, a vállalat első embere, aki hozzátette: azon fognak dolgozni, hogy a munkakörülmények és a fizetések az alkalmazottak igényeinek megfelelőek legyenek. Az idei év eleje óta a társaság shenzheni üzemében tíz munkatárs vetett véget önkezével az életének és további három kísérelt meg öngyilkosságot. A gyáregységben 420 ezren dolgoznak és az esetek érthetően komoly hatást gyakoroltak nem csak a munkamorálra, hanem társadalmi vitát váltottak ki. Mindegyikük olyan fiatalember volt, aki a gyors kínai fejlődésből kimaradó vidékről indult az ország gyorsan fejlődő országrészébe munkát keresni. A témák között szerepeltek a borzalmas munkakörülmények, az alacsony bérek és a menedzsment drákói vezetési stílusa.

A vállalat összesen 20 kínai üzemében 800 000 embert foglalkoztat és az Apple, az Amazon, a Cisco, a Dell, a Hewlett-Packard, az Intel, a Microsoft, a Nintendo, valamint a Sony beszállítójának számít. "Mi most ezzel a lépéssel a nemzetközi szabványokat követjük. Ideje, hogy a globális piacok ezzel a helyzettel is foglalkozzanak" - közölte Edmund Ding, a Foxconn anyacégének számító Hon Pai Precision Industry alelnöke és szóvivője. A szakember szavaival arra utalt, hogy a tarthatatlan állapotok megszüntetéséhez szükséges a partnerek anyagi áldozatvállalása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #7
    Ezt a cikket javaslom:
    http://appleblog.blog.hu/2010/05/22/beszivarogtak_a_gyilkos_foxconn_gyarba
    Tényleg ilyen körülmények között dolgoznak Magyarországon ismerőseid?
    A jogaid érvényesítésére pedig nem a bírósági per a legalkalmasabb. Felügyeleti szerveknél pl. szerintem név nélkül, szembesítés nélkül lehet bejelentéseket tenni, törvénytelenségekre felhívni a figyelmet, ombudsmanhoz fordulni, stb. Ezt csak elhitetik szerencsétlenekkel, hogy nincs lehetőségük a védekezésre.
    A sajtó bevonása is jó módszer, látod, még Kínában is működik, itt pedig még nagyobb botrány lehetne hasonló esetekből.

    Amiket írtál konkrétan, a wc és kezdés-végzés időpontja miatti kirúgás az szerintem tutira törvénytelen, és azon biztos lehetne változtatni. A mozgóbéres dolog viszont lehet legális, ilyenkor az embernek is belátónak kell lennie, hogy ne dolgozza magát halálra az éhbérért.
  • Chriss745 #6
    Hát ez rohadtul attól függ, hogy hol dolgozol. Multi-nál rohadtul szarnak a jogaidra, aztán fordulhatsz te bármilyen munkaügyi bíróságra, nekik van pénzük drágább ügyvédre.

    A legtöbb multinál jogod van kussolni, vagy azt mondják, ha nem tetszik a rendszer, van helyetted még 100 jelentkező. Tudnák sorolni multikat, főleg ilyeneket (csak pár példa: Phillips, Nokia, Alpine), akiknél meg van szabva, mikor mehetsz ki WC-re, ha nem percre pontosan kezdesz vagy végzel, másnap nem kell bejönnöd. Ha beteg vagy, megvonják a mozgó béredet, ezzel kényszerítve, hogy betegen is dolgozzál (nem egy ismerősömet ez tettel el láb alól, komoly beteg volt, nem ment el dokihoz, mert mi lesz a mozgójával, és mikor már kiderült hogy súlyos beteg, késő volt). Persze ne az irodista állásokról beszéljünk, az Kínában is más, én most a sori dolgozokról beszélek. Ha nem az Audi-ban vagy egy két kiváltságos helyen dolgozol, sajnos itthon is ez a helyzet, sőt.
  • nextman #5
    Ez mekkora baromság.
    Eddig sokkal kevesebbet keresetek, nézted hány százalékos emelés ez?
    Azt nézted, hogy csak 1 gyárban emelnek, a többinél esetleg később?
    Arról olvastál, milyen körülmények között, napi hány órát dolgoznak?
    Neked itt jogaid vannak, mint munkavállalónak, arrafelé nem szaroznak ám ilyenekkel.
    Szóval szar a helyzet itt is, de azt azért meg se közelíti, amiben ott élnek.
  • Cat #4
    Magyarországon nem lesznek emiatt öngyilkosok az emberek.
  • Chriss745 #3
    Lehet, hogy csak annyit keresnek, de mennyibe kerül az élet? Ha 10 cent egy kiló kenyér, és 20 cent a benzin, 50 euróért kapnak albit, akkor az már nem is olyan rossz lóvé.

    Itthon nem azt kell nézni, hogy mennyit keres az ember, hanem mennyi a kiadása. Annyit elárulok nektek, hogy a cégnél ahol dolgoztam (bent van a világ 5 TOP IT cége között), kínából hoznák át munkát hozzánk Magyarországra, mert ennyire olcsón dolgozunk. Most olyan területen dolgozom, ahol minden országból egy ember van. Teljesen megdöbbentem, hogy a második legszarabbul fizető országban (persze milyenk a legszarabb), Szíriában is 1000 euró körül van a ÁTLAG NETTÓ fizetés.

    Könyörgöm, 3x jobban keresnek SZÍRIÁBAN, mint Magarországon az emberek!!! Ott csak homok van! Ne Kínáról írjatok ilyen cikket, mi sokkal szarabb helyzetben vagyunk!!!
  • nextman #2
    Ezt remélem nem komolyan mondtad:)
  • gombabácsi #1
    jaj, de remélem nem lesznek drágábbak a cuccok
    már így is olyan rosszul élünk, pl. nincs is ifonom