Berta Sándor

IT-szakember hiány van Ausztriában

A gazdasági válság miatt egyre kevésbé bíznak az emberek a pénzügyi vagy az IT-ágazatban. Ezt bizonyítja, hogy a korábbi sikerszakok iránt már közel sem érdeklődnek annyian, mint 2-3 évvel ezelőtt.

Az emberek már koránt sem tekintik biztos megélhetési forrásnak az informatikai, a számítástechnikai és a távközlési szakmákat. Ausztriában például komoly hiány van IT-szakemberekből és a helyzet az előrejelzések alapján még súlyosabbá válhat. Stájerországban az IT-cégeknél az elmúlt egy évben jóval többen mondtak fel, mint ahányan jelentkeztek a betöltetlen állásokra. "Évente 500-600 új szakemberre lenne szükség. A jelenlegi helyzet azonban az, hogy már most az IT-vállalatok fele nem képes betölteni a megüresedett állásokat. Ennek oka, hogy nincsenek új, végzett fiatal IT-szakemberek és az informatikai szakok iránt is csökkent az érdeklődés" - közölte Heinz Michalitsch, az Osztrák Gazdasági Kamara munkatársa.

A korábbi sikeres generációk tagjai lassan nyugdíjba mennek. Jelenleg Ausztriában körülbelül 500 informatikus végez évente, ez azonban jóval kevesebb a szükségesnél. A helyzet 2015-re válhat kritikussá, amennyiben az osztrák szakemberek és az állam nem tudnak megoldást találni a problémára. Az ágazat megpróbál javítani az imázsán, például népszerűsíteni az IT-munkát, a matematikát, valamint erősítené az iskolákkal való együttműködést.

Michalitsch leszögezte, hogy vonzóvá akarják tenni az információs technológiákat a nők számára. Napjainkban nagyon minimális a női informatikus száma és aránya, ezen mindenképpen változtatni szeretnének a közeljövőben. "A szoftvermérnöki munkára már nem csak a férfiakat keresnek, nagyon nagy igény van képzett női munkaerőre is" - mondta a szakember. Ausztria egyébként már egy éve küzd komoly IT-szakember hiánnyal. Mivel az IT-állások 47 százaléka betöltetlen, ezért az Osztrák Gazdasági Kamara Cégtanácsadói és Információstechnológiai Szakszövetsége idén elindította az IT-Offensive 2020 programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Glutamin #20
    Az tény, hogy nagyon sok a pályakezdő vagy azzal egyenértékű tudású IT-s. A betöltetlen pozíciókra meg olyan emberkéket keresnek, akik már máshol magasabb zsetonért dolgoznak.

    Ugyanakkor egy jó IT-s szakembernek a tanulmányai után még éveket kell eltöltenie jó helyen mire eljut tudásban és fizetésben is arra szintre, amiért ezt a pályát választotta. (mondjuk ez szinte minden területen így van)

    Az a cég, amelyik zsebpénzért szeretne komoly tudást és nem hajlandó energiát fektetni a megfelelő munkaerő kinevelésére az szintén tévedésben van.
  • sonicXX #19
    Nem tudom, hol tévedtél el, de ha megnézel egy álláshirdetést, a betöltendő pozíció és/vagy a munkaterület minden esetben vagy a címben, vagy az első két bekezdésben 100% hogy szerepel. És ez szakterülettől független.
  • sonicXX #18
    Ez szezonális és régió függő, nem a munkaterülettől függ főleg. Persze, attól is. És rofl vagy nem rofl, igen is van olyan hely és olyan szakterület, amire hetente befut 100 pályázó.
    Amúgy ha válság idején csak 2-3 embert találtok, akkor vagy nem Bp-i a cég, vagy valami bibi van ott. Ugyanis érezhetően szűkült az IT-s felvevő piac és jócskán megnőtt az informatikus álláskeresők száma az elmúlt egy évben. Persze, ha valami specialistát vagy überexpertet kerestek, akkor sincs min csodálkozni. Nyilván elhiszem amit írsz, de ne ebből a tapasztalatból próbálj általánosítani, mert az általános tapasztalatok nem ezek.
  • chuky123 #17
    Én már ezt az "informatikus-IT" szót se szeretem mert ez írtó tág fogalom igen is nevezzék nevén a gyereket. És pl álláshírdetésnél írják oda hogy kit keresnek pl programozó, rendszermérnök, rendszergazda stb...
  • irkab1rka #16
    rolf, 300-an egy állásra, mi? :)))))

    hahaha, hova? junior tesztelőnek? 0 tudású állásra?
    Nálunk most válság idején ha meghírdetnek egy állást, 2-3 ember jön, és ezek közt kell válogatni. Mondjuk nálunk .net/java van, és aki nem ért hozzá, az ne is jöjjön.
  • Running #15
    Ez egy akkora faszság h szakember hiány van. Az idiótákat lehet megetetni ezzel. Aki nem akar nem is talál munkaerőt, a többi meg duma és sóhajtozás.
  • cain #14
    dolgoztam nekik, kb ugynaz a titánkáderség megy náluk, mint nálunk a még állami kézben maradt vállalatoknál.
  • cain #13
    @rolika: amit mondtál, az jó százéves tudás. száz éve még kurva jól lehetett vele keresni, ma már mást jelent a matematika.

    itthon a hiány viszonlagos, egyrészt amiatt, amit írtatok (25-30 éves, fizetni ne kelljen neki, te beszéljen 3 nyelvet, legyen 2 diplomája leglább és 5 év komoly szakmai gyakorlata), másrészt pedig 5000 állásra jelentkezik kb 15000 ember. nem mindegyikre külön-külön 3 ember, mert az nem választék, hanem átfedésekkel.
  • smv #12
    Itthon is IT-s szakemberhiány van. Rengeteg az IT-s, de hozzáértő szakemberrel ritkán találkozok.
  • sonicXX #11
    Rolikával tudok egyetérteni. Hogy odakünn tesóéknál miért az a helyzet, ami, azt nem tudom. Hogy itthon miért menjen az ember rakodómunkásnak inkább mint programozónak, azt tudni vélem. Agyamentül túltermel, f*ssá hígult a szakma, minden értelemben elértéktelenedett, paradox helyzetektől sujtottá vált. Nincs értéked, mert ha kiesel, jön helyetted 60-300 másik, ugyanannyiért vagy kevesebbért. Nincs értéked, mert a szakmai színvonal (hiánya) végett a szakmai véleményed hiteltelen. Nincs értéked, mert nem tudsz felmutatni - kis számú kivételtől eltekintve - 5 hónapnál hosszabb folyamatos munkaviszonyt. Nincs értéked, mert nincs pénzed kifizetni azt az 500.000-1.000.000 Ft-os képzést, ami miatt olyan ismereteket szerezhetnél, amit reálérték fölött lehet értékesíteni itthon vagy külföldön. És legvégül mert nincs verseny. A nagyok méregdrágák, a kicsik pedig már nem tudnak egymás alá alkudni, mivel már így is önmagukat veszélyeztetik. A kettő között pedig átmenet nincs. Az szki-k és a felsőoktatás pedig okádja az új IT-s végzősöket, és csak okádja és okádja, amíg már lassan csak informatikusok fognak élni az országban. Látom is magam előtt a képet: "A Közterület Fenntartó főállású informatikust keres utak, közterületek tisztítására".
    Vállalkozást pedig próbálj beindítani. Bele is döglesz.

    Guten morgen, K*rvisztán.