SG.hu

A közösségi portálok az álláskeresés buktatói lehetnek

Egy, az európai HR-sek körében készült felmérés eredményei szerint a munkaadókat képviselő szakemberek közel fele ellenőrzi az állásra jelentkezők online profilját mielőtt felvételéről döntene. Közel negyedük a közösségi portálokon tapasztaltak alapján utasított már el jelentkezőt.

A Microsoft megbízásából három európai országban készült kutatás eredményei szerint az európai HR szakemberek 43 százaléka rendszeresen ellenőrzi az állásra jelentkezők online reputációját, mielőtt felvételéről döntene. Többségük internetes keresőn, közösségi portálokon, személyes weblapokon és blogokon keresztül próbál több információt megtudni a kandidálókról. A német munkaadók 59, a britek 47, a franciák 23 százaléka használja fel az interneten elérhető információkat az álláshelyre jelentkezők értékeléséhez. Ezek az arányok magasak ugyan, de még így is elmaradnak az Egyesült Államok HR szakemberei körében mért 79 százalékos értéktől.

A kutatás szerint a megkérdezett európai cégek munkaerő felvételért felelős munkatársainak 23 százaléka utasított már el jelentkezőt online leellenőrzést követően. Ez az arány a brit szakemberek körében 41, Németországban 16, Franciaországban 14 százalék. Európa megint csak messze elmarad az amerikai szinttől, ahol a HR-es munkatársak 70 százaléka kosarazott ki potenciális jelentkezőt az internen talált információk alapján.

A szakemberek az elutasítás okai között említették, ha a jelentkező a munkaadó számára nem elfogadható üzenetet vagy kommentárt tett közzé valamely internetes felületen, vagy az önmagáról megosztott fotói, videói a cég számára nem vonzó életvitelre és magatartásra utaltak.

Bár a munkaadói oldal elég egyértelműen és következetesen használja a digitális médiát a jelentkezők értékeléséhez, a munkavállalók továbbra is alábecsülik online közösségi életük potenciális hatásait. Bár a brit HR szakembereknek 41 százaléka utasított el jelentkezőt ilyen alapon, a megkérdezett helyi fogyasztóknak csak 9 százaléka gondolja úgy, hogy az önmagáról az interneten megosztott információk befolyásolhatják álláskeresési eredményeit. A francia és német munkavállalók valamelyest tudatosabbnak bizonyultak. A németek 13, a franciák 10 százaléka tart online jelenléte negatív megítélésének lehetőségétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gradU #13
    Milyen magas szintű állásokra gondolsz?
  • Adamul #12
    Az is gyanús ha valakiről semmi nincsen, mitöbb! Egy magas szintű állásnál el is várják hogy publikációk, tudományos dolgok legyenek írva a nevével, ezt egy egyszerű gúglizással is tudják ellenőrizni...
  • gradU #11
    Az, hogy utánanéznek az embernek, még nem inkorrekt szerintem, mivel maga alakítja a profilját, és tud róla, hogy bárki megnézheti. Akár egy személyzetis is. A szakember voltát nem befolyásolja, ha IHB bulis képeket és egyéb, lazaságát és jófejségét bizonyító anyagokat tesz fel magáról a netre. Ettől még lehet ő a legjobb, a szaktudása azonban csak egy szempont a sokból egy HR-es számára.
    Első benyomás alapján lehet, hogy megfelelőbbnek fog találni nála másokat egy HR-es, mert ők visszafogottabbnak, normálisabbnak tűnnek.

    off

    Egyébként a HR-esek egy részére (akikkel találkoztam) jóformán alig van hatással, hogy milyen szakember vagy, mivel fel sem fogják a mondandód alapján. Igaz, ez már a jövőbeni főnököd feladata, hogy felmérje. Ha eljutsz a szakmai
    interjúig... Mivel sok ember eshet el egy adott munkalehetőségtől amiatt, hogy épp nem volt elég szimpatikus a HR-es munkatársnak, és az előválogatás áldozatául esik. Most már akár egy meggondolatlanul alakított profil miatt is. Ez, gondolom, ott jellemző leginkább, ahol sok jelentkezőből lehet válogatni.

    Személy szerint irtózatosan idegesítenek a tipikus, hülye HR-es kérdések. Betanult kérdések, betanult válaszok... Kifejezetten örültem, amikor az állásinterjún nem egy HR-es, hanem a mostani főnököm fogadott. Valahogy rögtön
    megnyugodtam, hogy oké, itt nem bullshit vetélkedő lesz. Barátságos légkörben próbálta kideríteni, hogy megfelelek-e a munkakörre, én meg nem éreztem magam kényelmetlenül, hogy folyamatosan árgus szemekkel figyelik minden reakciómat, ahogy a kezemet tartom, ahogy nézek, beszélek, ahogy ülök... Pedig ezek a lényegi dolgok.
  • creativehun #10
    Függetlenül attól,hogy a felhasználó valóban maga helyezi el azokat a bizonyos infókat az adatlapján inkorrektnek tartom az eljárást.Mi köze ennek ahhoz,hogy Ő jó szakember-e?Tehát ha most xy csatlakozik a Szabadítsuk ki Budaházyt vagy a Jobbik estleg a Magyar Gárda fanjainak táborához akkor Ő most már ahhoz nem is ért amire épp jelentkezett,aztán ha fordul a kocka akkor meg Ő lesz a legjobb szakember.Nevetséges és egyben ez a is a jelenlegi világban uralkodó rendszer kétszínűségét jellemzi.Fura módon a politikus bűnözők és a korrupt ügyvédek,cégvezetők,ilyen-olyan igazgatócskák mindig találnak maguknak munkát annak ellenére,hogy a becsületet és Ők köszönő viszonyban sincsenek egymással.
  • gradU #9
    Rutinosan elkezd utánad kutatni az iwiwen, majd próbálkozik az összes közösségi oldalon, ahova regisztrálta magát. Nagyot koppan akkor, azután elhallgat.

    Nem hiszem, hogy hátrány lenne a szemükben, ha nincs profilod, de természetesen örülnek, ha megtalálnak és látják, hogy teljesen normális, kulturált ember benyomását kelted a profilod alapján.
  • Skynet85 #8
    Mondjuk arra kíváncsi vagyok, hogy az olyan kívül állok mint pl én is, aki egyik ilyen siteon sincs fenn, azzal mit kezd a HR-es munka társ, azonnal tiltó lista?
  • T0nk #7
    Vannak már olyan cégek, akik internetes arculatjavítást szolgáltatnak. Kíváncsi vagyok mikor jelennek meg az internetes fényező cégek. Egy kis rizsa az iwiw-en, pár hamis önfényezés a facebookon, néhány érdekes csoportba való feliratkozás, pl ilyen-olyan tudományegyetem baráti kör, stb... És már meg se fogja nézni senki, hogy megvan-e az illető diplomája, érettségije... Vagy esetleg tud-e írni, vagy beszélni.
  • hol9672 #6
    Értsd : aki nem birka, mondjuk kicsit is nem polkorrekt, vagy netán észreveszi a rendszer visszásságait, valahol ír, mondjuk néha oroszlános mellényt húz, és ezt össze tudják kapcsolni az iwiwjével, az "szélsőséges", és nem kell. Tiszta ötvenes évek, retro feeling.

    Üres profil, no bloglink, természetesen alap dolog.
  • hdo #5
    Pontosan, mindenki magának alakítja ... aki valami kompromitálót rak fel magáról az hülye, úgy kell neki! :D
  • willard #4
    Így van, senkit nem kényszerítenek, hogy feltöltse az információkat magáról.