Berta Sándor

Már egy rövid üzenet is megzavarhatja a munkát

A Cardiffi Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy nem csak az e-mailek, de már az azok érkezését jelző üzenetek is elvonják az emberek figyelmét az éppen végzett tevékenységről. Közismert tény, hogy az elektronikus levelek, a közösségi portálok látogatása és az azonnali üzenetküldő szolgáltatások használata egyre több értékes munkaidőt rabol el a munkavállalók és a cégek életéből. A Cardiffi Egyetem munkatársai azonban azt is kiderítették, hogy akár az újabb e-mailekről vagy azonnali üzenetekről szóló értesítések is megzavarhatják, sőt kisebb időre meg is akaszthatják a dolgozók koncentrációját.

A Now Where Was I? című tanulmány készítői szerint egy-egy ilyen felbukkanó értesítés után folyamatosan nő az adott munkafolyamat befejezésére fordított idő. A munkájukban megzavart felhasználóknak ugyanis újra el kell gondolkozniuk azon, hogy az üzenet megkapása előtt épp mit is csináltak és milyen ponton álltak le a munkájukkal. "Ilyen esetekben általában ki kell találnunk, hogy éppen hol is tartottunk és mit akartunk az után csinálni. Erre szükség van ahhoz, hogy a korábbi tempóban folytathassuk a tevékenységünket" - nyilatkozta Helen Hodgetts, a Cardiffi Egyetem munkatársa.

Hodgetts és kollégája, Dylan Jones arra volt kíváncsi, hogy önkéntesek miként tudják megoldani a Hanoi tornyai nevű matematikai feladványt akkor, ha zavartalanul dolgozhatnak és akkor, ha kizökkentik őket a folyamatból. Nos, már egy öt másodperces szünet is elég volt ahhoz, hogy az önkéntesek elveszítsék a koncentrációjukat és a szünet után jóval több időre volt szükségük a feladvány megoldásához, mint egyébként.

A kutatók rájöttek arra is, hogy tompítja a figyelemelvonást, ha az új üzenet érkezését egy hangfigyelmeztetés jelzi. A hanggal is figyelmeztetett személyek jobban teljesítették a tesztet, mint az ilyen jelzést nem kapó társaik. A szakemberek úgy vélték, hogy szintén hasznos megoldást jelenthetnének a kevésbé tolakodó és képernyőt nem betöltő vizuális jelzések is. Épp a napokban hozták nyilvánosságra a CareerBuilder éves jelentését, amely szerint sok amerikai munkavállaló böngészget, illetve intézi privát ügyeit az interneten munkaidőben. Ez azonban közel sem kockázatmentes, hiszen az ilyen tevékenységet a legtöbb munkaadó nem igazán tolerálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • supi007 #13
    Mi az a Ph.D?
  • johnsmitheger #12
    Azért az is érdekes, hogy ha annyira figyelned kell, AKÁR ki is léphetsz fél órára a sz@ros levelezőből ill. még a chat programból is. Plusz telefon halkít/eldug. És ugye akkor jöhet a zavarás. Ez persze csak akkor szükséges, ha tényleg meg tud zavarni bármi :DD

    Most képzeld el, hogy 15-en hullámoznak rád a GoogleWave-ben és te ennek nagyon örülsz, mert ez izé...
  • Crane #11
    Azta... szal' ezek tényleg nem tudták miért van az azonnali üzenetküldő szoftverekben állapotjelzés? Huuu.. apám! Ez komoly!
  • Lowosan #10
    Wales, szóval nyertél britek...
    "tudósok"at nem véletlenül hagytam le
  • Zoliz #9
    HIHETETLEN, biztos évekig végezték ezt a rendkívül haszontalan - már az öt évesek által is felismert - gigantikus felfedezést

    csak sírok a kapitalistákon... :(
  • Alexease #8
    ...es ha majd sikerul kiiktatniuk minden audio-vizualis zavaro tenyezot a dolgozok kornyezetebol, hogy csakis a munkara figyeljenek, egy masodperc kihagyas nelkul, akkor mar nem is munkavallalonak hivjak oket, hanem droidoknak.
  • Raziel Anarki #7
    á! szóval ha jön egy üzenet akkor megnézem ki az, ugye... ezt eddig nem is tudtam :)
  • DAttis #6
    az a betyár k életbe:).
    Én a probléma fő gyökerét nem ott látom, hogy ezek a szerencsétlenek milyen kutatásokat végeznek, hanem abban, hogy van, aki ezért fizet nekik. Bár sem erősíteni sem cáfolni nem tudom, de őszintén "remélem", hogy ezek mind a PHD-jüket csinálják. Igazi kutató munka. Kíváncsi lennék rá, hogy mennyi idő alatt jöttek rá:).
  • mynameisbence #5
    ezen a cardiffi egyetemen véletlenül nem brit "tudósok" dolgoznak?
  • Justil #4
    na, látod, pontosan itt van elásva a kutya. ezek az állítólagos kutatók még soha életükben nem dolgoztak igazán, ezért nekik ez is felfedezés :)