ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

A dolgozó internetezik, a munkaadó figyel

A dolgozó internetezik, a munkaadó figyel Egy friss amerikai felmérés szerint sok munkavállaló böngészget, illetve intézi privát ügyeit az interneten munkaidőben. Érdemes azonban óvatosnak lenniük, mert a munkaadók figyelnek, és reagálnak, ha szükséges.

A CareerBuilder éves jelentése szerint a munkavállalók jelentős része használja munkahelyi internetkapcsolatát privát ügyeinek intézéséhez, kikapcsolódás jellegű böngészgetéshez. Érdemes azonban átgondolniuk az ezzel járó kockázatot, hiszen sok munkaadó ellenőrzi a dolgozók tevékenységét, és ha úgy érzi, hogy szükség van rá, fel is lép a nem munkához kapcsolódó tevékenység ellen. A kutatás szerint legkevesebb ötből három munkavállaló használja nem szigorúan a munkához kapcsolódó tevékenységhez az internetet, kétharmaduk pedig privát leveleket küld és fogad munkaidőben. Mintegy 21 százalékuk egy órát, vagy akár ennél is többet tölt el személyes böngészgetéssel.

A CareerBuilder szerint ugyanakkor a munkaadók jelentős része alkalmaz valamilyen internetezési korlátozást munkavállalóival szemben. Mintegy felük bizonyos oldalakhoz való hozzáférést letiltatott, továbbá 50 százalékuk rendszeresen figyeli dolgozói internetezési, e-mailezési és üzenetküldési szokásait. A vezetők 20 százaléka rúgott már ki alkalmazottat nem munkához kapcsolódó internetezés miatt, sőt 8 százalékuk konkrétan magánjellegű levélváltás okán is bocsátott el valakit.

Az ún. közösségi portálok egyre nagyobb szerepet töltenek be mind a privát, mind az üzleti életben. A kutatás szerint a teljes állásban dolgozók 61 százaléka rendelkezik egy vagy több ilyen oldalon saját profillal, akiknek több mint fele ráadásul munkaidőben is be-belép a honlapokra, hogy üzenőfalát ellenőrizze, vagy megossza gondolatait ismerőseivel. A felmérés szerint a profillal rendelkezők több mint negyede a munkahelyére vonatkozó megjegyzéseket is közzé tesz a közösségi oldalakon, míg a blogoló kollégák 13 százaléka nem ritkán utal bejegyzésében a munkájára is.

A kutatás szerint a dolgozók 22 százalékának egyébként külön profilja van munkahelyi és személyes használatra, 13 százalékának azonban a főnöke is az ismerősei között van a vonatkozó oldalakon. A munkaadók 37 százaléka rendelkezik valamilyen irányelvvel arra vonatkozóan, hogy a dolgozók milyen kontextusban tehetnek közzé információt munkahelyükről. 21 százalék konkrétan tiltja, hogy az alkalmazottak a cégről kommunikáljanak. Összességében viszont csak a vállalkozások 16 százaléka ellenőrzi a dolgozók profilját, és 14 százalék az általuk írt blogokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #11
    Ha intelligensek lennének azok az állatok nem mennének el ilyen helyre dolgozni :D
  • Zoliz #10
    Kemény. Egyszerűbb lenne nem embereket foglalkoztatni, hanem intelligens állatokat ..
  • Hikaru #9
    Ez olyan, mint a sapkás vicc.
  • Epikurosz #8
    De ugye nem korrektori állásban vagy a népszavánál?
  • Ingy #7
    keményen tolod :)
  • Locutos #6
    Jaj nagyon jol mondtad. Szerintem egetoen szuksegunk lenne valami fuggetlensegre...ugy mindentol...
    De most oszinten az en munkahelyemen 2 csoport ember van: aki dohanyzik meg aki nem. Aki dohanyzik annak van kifogasa hogy miert "lopja el az idot" a munkatol, merthat karos szenvedelye van, es ezalatt a tobbi dohanyzo kollegaval trecselnek 1-et 2-t...es elszivnak meg 1 cigit...sot meg 2-t, amennyi jolesik hogy "levezessek a stresszt". Most oszinten ha en nem cigizek, meg aki meg nem nekunk nem jar 1-2 cigiszunet? Most mi a kulombseg?
  • geri486 #5
    Nekemis a munkahelyemen van internet a munka miatt de ha nincs vendég (az ellen nem tudok mit tenni) akkor gyakran és is netezek.
    Próbálom a munkahelyemen olyan dolgokat nézni ami nem takar személyes adatokat pl: sg.hu index.hu stb...
    Én úgy vagyok vele ha valakinek problémálya van az mondja meg szembe, ne sunyiskodjon !
    Ha a vezetőnek problémálya van akkor üljön be egy hétig és megnézem hogy mit csinál, mert ha az ember napi 6 órába mondjuk szét unnya az agyát akkor hosszú távon nem éppen örömteli a munkahely.
    Ameddig elvégzem a munkám rendesen, evvel a vendéget számát nem csökkentem kulturáltan végzem a munkám, akkor nem tök mindegy hogy netezek vagy nem?
    Munkahelyén ugyse néz az ember olyan oldalakat ami veszélyt jelentene a cégre vagy a gépeikre.
  • T0nk #4
    Fordítsuk meg. El van végezve a munka? Jól el van végezve a munka? És még 15%-ban internetezni is van ideje? Konklúzuó: 15%-al több munkát kell neki adni, mert kevés a feladata! Egy vállalkozás nem jótékonysági intézmény, hanem biznisz. A lógósokat ki kell rúgni! És akkor is ki kell rúgni egy párat, ha jól dolgoznak, hátha a többi szarházi rabszolga még rákapcsol! Ha meg kiégtek, akkor is ki kell rúgni, mert nem hoz 180%-ot, csak 140-et! Mindet ki kell rúgni! És ha már rettegnek az alapvető egzisztenciájuk miatt, és meg vannak törve rendesen, akkor még a fizetéscsökkentést is elviselik!

    Különben honnan lenne a tulajnak félévente új bömös he? Kuss, és vissza melózni, lógós banda!
  • Epikurosz #3
    Ööööö
  • Caine #2
    "De ez nem tilos ameddig el van végezve a munka."

    Itt van a kulcs. Ha a munka el van végezve és jól van elvégezve, akkor nem gond. Sőt, lehet hogy egy kis kikapcsolódás még hasznos is.
    Ha a munka rovására megy, akkor van a gond.