Berta Sándor

Terjed az alkalmazottak megfigyelése Ausztriában

Az elmúlt hónapokban egyre több adatvédelmi botrány vált ismertté nyugati szomszédunknál. Szakemberek állítják: a Tiger Lacke-ügy csak a jéghegy csúcsa.

Az Osztrák Munkaügyi kamara (AK) és a Nyomdaipari, Sajtó és Papíripari Magánalkalmazottak Szakszervezete (GPA-djp) közösen követeli, hogy a jogalkotók dolgozzanak ki különleges adatvédelmi szabályokat. "A Tiger Lacke esetében ismertté vált dolgok csak a jéghegy csúcsát jelentik. Sokkal többről van szó, egyre több ilyen eset derül ki. Ugyan jelenleg a hatályos jogszabályok alapján az emberi méltóságot sértő megfigyelésekre - ide tartozik például a táskák átvizsgálása - kizárólag az üzemi tanács vagy az érintett munkavállaló beleegyezésével kerülhet sor, azonban egyre kevesebb munkaadó tartja magát ehhez. Az emberek azonban csak ritkán tiltakoznak, mert féltik a munkahelyüket" - jelentette ki Eva Angerler, a GPA-djp munkaügyi és technikai részlegének munkatársa.

Gerda Heilegger, az AK bécsi szervezetének szociálpolitikai szakértője elmondta, hogy a helyzetet súlyosbítja, hogy egyre több cég csereberéli a megszerzett információkat nemzetközi szinten is. Ez pedig különösen nagy problémát jelent, mivel az adatbázisok visszaélésekre adhatnak lehetőséget. Ezeknek a megoldásoknak az alkalmazását éppen ezért mindig az Osztrák Adatvédelmi Bizottságnak kellene engedélyeznie. Szerencsére egyre több cég fordul a testülethez, ami mindenképpen jó.

Angerler közölte, hogy szintén gondot okozhat az e-oktatási platformok alkalmazása vagy a munkavállalók jellemzőinek feljegyzése. Nem mindegy, hogy ezeket az információkat milyen okokból gyűjtik és őrzik meg. A lényeg, hogy az adatokat nem használhatják más célokra, mint amit eredetileg terveztek. A szakembereket nyugtalanítja továbbá, hogy egyre több vállalat használ térfigyelő rendszereket. Ugyan a jelenlegi jogszabályok tiltják a munkahelyeken az emberek videokamerákkal való ellenőrzését, de a gazdasági élet szereplői ebben a kérdésben folyamatosan nyomás alatt tartják a döntéshozókat. Ezt a tilalmat ennek ellenére fenn kell tartani.

Az AK és a GPA-djp közösen azt követelték, hogy az osztrák cégeknél tiltsák meg a jogtalanul felhasznált bizonyítékok figyelembe vételét, még akkor is, hogy ha egy felvétel egy munkavállaló nem megfelelő viselkedését vagy hibáját bizonyítja. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a két szervezet elengedhetetlenül fontosnak tartja az üzemi adatvédelmi megbízottak intézményének megteremtését és a szükséges törvényi háttér kidolgozását. "Ez történhet a jelenlegi adatvédelmi törvény módosításával, kibővítésével vagy akár egy új jogszabály megalkotásával" - nyilatkozta Wolfgang Katzian, a GPA-djp elnöke.

Egy felmérésből kiderült, hogy az üzemi tanácsok 1,8 százalékának 16-18, 9,7 százalékának 13-15, 26,6 százalékának 10-12, 30,2 százalékának 7-9, míg 25,5 százalékának 4-6 megfigyelési rendszerről van tudomása a saját működési területén. A legelterjedtebbek az internetes forgalmat és az elektronikus levelezést, a vezetékes és mobiltelefon-használatot, a munkaidőt és a belépéseket ellenőrző megoldások.
Sok helyen alkalmaznak e-oktatási vagy digitális aktákat gyűjtö rendszereket, de egyre több a PDA-val összekötött, VoIP- vagy éppen GPS-, illetve az RFID-technológián alapuló adatgyűjtő rendszer is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    1984 mar a sogoroknal is!