Berta Sándor

30 százalékkal növeli a béreket a Foxconn

Az elmúlt hetek öngyilkossági hulláma miatt komolyan sérült a tajvani gyártó nemzetközi megítélése. A társság azonnali fizetésemeléssel igyekszik meggátolni, hogy újabb munkatársai vessenek véget önkezükkel az életüknek.

A Foxconn vezetői azonnali hatállyal 30 százalékkal megemelték a cég dél-kínai üzemeiben dolgozó alkalmazottak bérét. A tervezettnél jóval nagyobb mértékű béremelést alighanem az elmúlt hetek öngyilkossági hulláma tette indokolttá. Az intézkedésnek köszönhetően az eddig 900 jüant kereső dolgozók ezentúl 1200 jüanos (átszámítva 143 eurós) havi bért kapnak. "Shenzhenben, ahol a Foxconn gyára is található, abszolút szükség van arra, hogy az alapfizetés 2000 jüan (240 euró) legyen. Ez kétszer annyi lenne, mint a jelenlegi átlagbér" - nyilatkozta Geoffrey Crothall, a China Labour Bulletin munkatársa a Reuters Insider pénzügyi-gazdasági televízióadónak.

A Foxconn korábban 20 százalékos fizetésnövelést tervezett, azonban a múlt heti események minden bizonnyal megváltoztatták a vezetők véleményét. Mint ismeretes, május 26-án egy fiatalember, majd rá egy napra egy nő lett öngyilkos. Az esetek előtt Terry Gou, a cég vezetője igyekezett megvédeni a céget azokkal a bírálatokkal szemben, hogy az öngyilkosságok oka az embertelen munkakörülményekben, az alacsony bérekben és a drákói szigorúságú vezetésben keresendő.

A távol-keleti gyártót megrázta az öngyilkossági hullám és mivel a cég többek között az Amazon, az Apple, a Dell, a Hewlett-Packard, az Intel, a Microsoft, a Nintendo és a Sony számára gyárt elektronikai készülékeket, így az ügy komoly nemzetközi visszhangot kapott. A Foxconn több partnere is vizsgálatot indított. A tajvani társaság egyébként összesen 800 000 embert foglalkoztat kínai gyáraiban, közülük 420 000-en dolgoznak a shenzheni üzemben. A hivatalos indoklás alapján "a béremelésre az elmúlt időszakban megnövekedett életviteli költségek" miatt került sor. Ugyanakkor a konszern azt reméli, hogy így kivívhatja a dolgozói megbecsülését és egyúttal növelheti a termelési rátát is.

A szakértők egyelőre csak találgatják az öngyilkosságok hátterének okait. Egyes vélemények szerint a szociális elszigeteltség, vagyis az, hogy az alkalmazottaknak az üzemekben kell élniük, távol, elzárva családjaiktól szintén hozzájárulhatott a tragikus eseményekhez. Emellett a dolgozókra komoly nyomás nehezedik amiatt, hogy az előírt mennyiségű készüléket állítsák elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toflehi #18
    Hallottatok a népességrobbanásról? Na annak mi volt az oka? Az hogy régen 12-15 gyerekből jó volt ha 3-5 megélte a felnőtt kort, aztán hirtelen javult az életszínvonal és 12-ből 10-11 életben maradt. Ha nem lett volna a technológiai fejlődés Nektek is 20-25% esélyetek lett volna arra hogy megérjétek a 18. születésnapotokat és alig valami esélyetek arra hogy megéljétek az 50-diket. Ugyanis a nehéz fizikai munka, betegségek stb hatására pár száz évvel ezelőtt egy 50 éves ember úgy nézett ki és olyan egészséges volt mint most egy 100 éves.
    A baj az hogy sok helyen még mindig szinte azon a színvonalon élnek ahol Európa 300 évvel ezelőtt volt és annyit is dolgoznak cserébe azért hogy az EÁ-ban és Nyu-Eu-ban tized annyit kelljen dolgozzanak az emberek 10-100x akkora fizetésért. Kb. Kelet-Eu az ahol az emberek annyi értéket vehetnek a fizetésükből, mint amennyi értéket teremtenek a munkájukkal.
    De azoknak akiknek hatalmuk, lehetőségük lenne változtatni ezeken, nem érdekük változtatni...
  • Zoliz #17
    A fizu xart se ér ha beledöglesz :D
    Bár egyesek meghalnának a papírfecnikér'
  • Lemming #16
    Menjünk vissza a múltba, és haljunk bele egy szuvas fogba.

    (Vagy náthába. Esetleg ne fürödjünk mert nincs mivel. Szellőztetni meg felejtős, mert a pap szerint bejön a gonosz.)

    Sajnos túl idealista a képünk a középkorról, de még az 1-2 száz évvel ezelőttről.

    Ezek a szerencsétlenek azért halnak, mert ami azokban a gyárakban megy az talán még a szovjet munkatáborokhoz sem mérhető. (Van egy oldal képekkel a gyár életéből... én 1 hónapig nem bírnám.)

    Az érdekes inkább az, hogy erről tudtak írni egyáltalán.
  • Visor #15
    Nagyra értékelném ha Komáromi Foxconnba emelnék a béreket!
  • Anotino #14
    Bizony, 30 ev atlag elettartamnak siman megteszi.
  • raven505 #13
    Igen én is tudnám értékelni ha a fehérvári Foxconn -ba emelnék a béreket. Ha nem is 30%-kal, jó lenne a fele is.
    Így is ott tesznek alánk ahogy akarnak!!!
    Talán ha a fizu jobb lenne.....
  • Zoliz #12
    Vagyis 30%-al többet tettek zsebre a vezetők. Kapják be a Fornettimet!
  • sanyicks #11
    nem olyan primitív, sok technológiát csak primitív szinten tartanak, azért hogy a mai primitív társadalom, és primitív gazdasági rendszer ne inogjon meg, mert egyesek ebből élnek jól :)
  • sanyicks #10
    milyen jó is a vitaminhiánytól/monitortól/ rossz életmódtól tönkrement szemet vizsgálgatni kezelgetni mi? A múlt időkben nem lehetne ilyet... ja mondjuk sok betegség kialakulásának okai is megszűnnének :DDD
  • Glutamin #9
    Vicces az első Amish kép, de azért van igazság a dologban.

    Majd két hétig voltam németeknél egy WIFI nélküli szállodában. Hétvégén viszont minden technika nélkül sikerült jól berúgni és a német p**cikat hajtani. Valamint hajnali 5-kör GPS-nélkül hazatalálni egy tök idegen vároban:D Tényleg tudni kell néha letenni ezeket az eszközöket.